Επειδή ο δεύτερη φορά πλανητάρχης Τραμπ τρομοκρατεί όλον τον κόσμο, θυμίζω ότι η πρώτη θητεία του έληξε χωρίς να επανεκλεγεί διότι απέναντί του βρέθηκε το κίνημα «black lives matter».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο προοδευτικός κόσμος της Αμερικής έβαζε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Θυμίζω το νικηφόρο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, καθώς και εκείνο κατά του «βρόμικου πολέμου» στο Βιετνάμ.
Ερχομαι τώρα στο πώς οι αντιμνημονιακοί αγώνες του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ έτυχαν ευρύτατης ευρωπαϊκής και διεθνούς αλληλεγγύης μέσα στις κοινωνίες, φαινόμενο που προσωπικά έχω χαρακτηρίσει «σύγχρονο φιλελληνισμό», δηλαδή κάτι που προϋπήρξε σε όλες τις μεγάλες καμπές της ελληνικής ιστορίας από το 1821, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την αντιφασιστική αντίσταση 1941-44 και την αντίστοιχη εναντίον της χούντας.
Αρα, δεν ήταν απλή φαντασίωση ότι μέσα σε βαθιά διεθνή κρίση, που εξελισσόταν σε συστημική από το 2010, θα μπορούσε μια μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα να γίνει αφετηρία αντίστοιχης αλλαγής στην Ευρώπη. Το ίδιο είχαν πιστέψει και πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες που στις 18 του Φλεβάρη 2012 διαδήλωναν ταυτόχρονα με πολίτες στο Μπουένος Αϊρες και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας και σύνθημα «Είμαστε όλοι Ελληνες», φράση Αγγλου ποιητή Πέρσι Σέλεϊ, φίλου και ομοϊδεάτη του λόρδου Βύρωνα.
Με άλλα λόγια, Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες από άλλες ηπείρους τοποθετούσαν τους εαυτούς τους όχι μόνο στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού μας αλλά και στην ίδια μοίρα έναντι του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που ήταν η αιτία για την οικονομική κρίση που είχε ξεκινήσει το 2008 από τις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ήδη από το 2009, με κυβέρνηση της Ν.Δ.
Αυτός ήταν ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας έβρισκε ευήκοα ώτα το 2014 όταν διακήρυσσε παραμονές των ευρωεκλογών στη Ρώμη ότι «η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη», μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που τον είχε επιλέξει ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν. Την ίδια περίοδο, μεγάλη μερίδα της ιταλικής Αριστεράς συγκρότησε το εκλογικό σχήμα «Στην Ευρώπη με τον Τσίπρα».
Ενα χρόνο μετά, η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας μας σκόρπισε ενθουσιασμό σε όλη την Ευρώπη, επιδρώντας και σε πολιτικές ανακατατάξεις προς τα αριστερά, σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Τέλος, η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές εκτιμήθηκε τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, διότι έκλεινε μέσα της και την απελευθέρωση από τα μνημόνια, που συνέβη τον Αύγουστο του 2018. Πράξη ανάκτησης και της οικονομικής εθνικής κυριαρχίας.
*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας