Αλήθεια, πόσο απροκατάληπτα είναι όσα γράφονται για την ιστορική εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου 2015; Τι αξιοπιστία έχουν από καθέδρας φετφάδες που χαρακτηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα «πρωθυπουργό της κωλοτούμπας»; Και τι εννοούν με «κωλοτούμπα»; Μήπως το ότι ο Τσίπρας δεν επέλεξε την έξοδο από το ευρώ, εμμένοντας στη γραμμή «Οχι ρήξη, ούτε υποταγή», ενώ η Δεξιά του Σαμαρά και του υπουργού των απολύσεων Μητσοτάκη ζητούσε σκληρή γραμμή από τους δυνάστες, με εκφράσεις «Γερούν γερά» και «Βάστα Σόιμπλε»;
Καταλαβαίνω γιατί η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ, που έβγαλε από τη ναφθαλίνη τον αξιότιμο Τάσο Γιαννίτση να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζουν αρνητική εξέλιξη την προ δεκαετίας ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δύο φορές στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα είχαν πιστέψει, κυρίως η Δεξιά, ότι είχαν ξεμπερδέψει με την Αριστερά, την πρώτη με τη συντριβή της στον Εμφύλιο, τη δε δεύτερη με την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1989-1991. Πώς, λοιπόν, να χωνέψουν ότι η Αριστερά θα γινόταν κυβέρνηση με ηγέτη έναν πρώην πρόεδρο δεκαπενταμελούς σε σχολείο των Αμπελοκήπων;
Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, όχι μετάβαση στον σοσιαλισμό, είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας το 2015. Εγκαιρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι οι διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας δεν επρόκειτο να θιγούν, να εφαρμοστεί όμως μια νέα πολυδιάστατη ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, η οποία και υπήρξε.
Μεγάλα τα επιτεύγματα, με πρώτο και καλύτερο τη Συμφωνία των Πρεσπών, για ένα ζήτημα που εκκρεμούσε δεκαετίες, ακινητοποιώντας τη δυνατότητα πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Τη διαπραγματεύτηκαν οι Τσίπρας και Κοτζιάς. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι, κυρίως με τη συμπόρευση Ν.Δ. και Χρυσής Αυγής, σε βίαια εθνικιστικά συλλαλητήρια, ενώ μας είχαν γυρίσει την πλάτη το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και το ΚΚΕ, με σαθρά επιχειρήματα.
Από τη θέση του υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, έζησα από κοντά τι σήμαινε διεθνώς το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2012, που γίναμε αξιωματική αντιπολίτευση. Ακόμα και εκλογικό σχήμα είχε δημιουργηθεί στην Ιταλία με τίτλο «Στην Ευρώπη με τον Τσίπρα», που είχε πάει καλά, εκλέγοντας τέσσερις ευρωβουλευτές.
Οταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, στον οποίο ο Σαμαράς δεν παρέδωσε ο ίδιος το Μαξίμου, ο λαός μας είχε ήδη υποστεί δύο μνημόνια, το τρίτο δυστυχώς δεν αποτράπηκε, αλλά το 2018 η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, με την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και την κοινωνία όρθια.
Τα προαναφερθέντα επιτεύγματα φοβάται κυρίως η Δεξιά, διότι αποτελούν επένδυση για τη δεύτερη φορά Αριστερά.
*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας