Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
petrelaio prinos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου του Πρίνου, έξω από την Θάσο | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ/EUROKINISSI

Ελληνικοί υδρογονάνθρακες - Σοβαρότητα ή επικοινωνιακή φούσκα;

Τις τελευταίες ημέρες όλοι παρακολουθήσαμε τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σχετικά με το ενδεχόμενο νέων παραχωρήσεων περιοχών για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων (εφόσον βρεθούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα). Αφορμή υπήρξε η εκδήλωση ενδιαφέροντος της εταιρείας Chevron να αγοράσει σεισμικά δεδομένα για ένα σχετικά μικρό θαλάσσιο χώρο. Σε πανηγυρικούς τόνους έκανε δηλώσεις ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ενώ ο ΥΠΕΝ κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε νέους διαγωνισμούς για περιοχές Νότια και Δυτικά της Πελοποννήσου.

Δυστυχώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να περιοριστεί σε αυτά τα εφήμερα επικοινωνιακά παιχνίδια. Η πραγματικότητα είναι ότι έπειτα από κοπιώδεις έρευνες ετών διαμορφώθηκε μια πολύ καλή εικόνα επί υπουργίας Γ. Μανιάτη (2011) για τις πετρελαιοπιθανές περιοχές. Ουσιαστική ώθηση όμως δόθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας ισχυρές κοινοπραξίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων με κορυφαία αυτή με ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ για έρευνα νότια της Κρήτης και ΕΛΠΕ με Repsol στο Ιόνιο.

Σταδιακά από το 2015 μέχρι τα μέσα του 2019 ανατέθηκαν 11 περιοχές που δημοπρατήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Κρήτη λαμβάνοντας υπόψη όλες τις γεωπολιτικές εκκρεμότητες. Η Ελλάδα μπήκε για καλά στον χάρτη των ενεργειακών, έχοντας μια σειρά εταιρειών να δραστηριοποιούνται στον χώρο (ΕΛΠΕ, Energean, Total, ExxonMobil, Repsol, Edison, Petroceltic, Melrose) με πιθανότητες και άλλων.

Οι συμφωνίες κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή το 2019. Η συνέχεια όμως ήταν απογοητευτική. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φάνηκε ανίκανη να υλοποιήσει με ταχύτητα τις υποχρεώσεις της για αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις μελετών κ.λπ. Και το κερασάκι στην τούρτα: ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας δηλώνει σε ομιλία του στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων το 2022 ότι «Δεν θα κάνουμε το Αιγαίο Κόλπο του Μεξικού» δίνοντας ουσιαστικά πολιτική κάλυψη στην αδράνεια. Τι θα περίμενε κανείς να κάνουν οι παραχωρησιούχοι;

Το αποτέλεσμα αυτών των παλινωδιών ήταν να βλέπουμε μια σειρά αποχωρήσεις από τη δραστηριότητα. Το 2021 αποχωρεί η ισπανική Repsol και ακολουθεί η Total και η Edison (παραχωρεί την άδεια στην Energean). Ακόμα και η ελληνική Energean όμως (που έχει κυρίως χερσαίες παραχωρήσεις) απογοητευμένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αποχωρεί από την Ελλάδα και δραστηριοποιείται στο Ισραήλ και αλλού.

Αξίζει να σημειωθούν επίσης η αποχώρηση από τον Πατραϊκό των ΕΛΠΕ και Energean λίγο πριν γίνει γεώτρηση καθώς και η αναίτια αποχώρηση των ΕΛΠΕ από τη ΒΔ Πελοπόννησο και Αρτα – Πρέβεζα χωρίς την εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων της σύμβασης παραχώρησης (και γεννάται ερώτημα αν οι εγγυητικές επιστολές κατέπεσαν υπέρ του Δημοσίου).

Τον Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός αναγγέλλει και πάλι την επιτάχυνση των διαδικασιών για έρευνα υδρογονανθράκων (παραδόξως εστιάζοντας σε φυσικό αέριο και αποκλείοντας το πετρέλαιο), αλλά και πάλι δεν συμβαίνει τίποτα.

Και ενώ σήμερα οι δραστηριότητες στις υπάρχουσες αδειοδοτημένες περιοχές Νότια και Δυτικά της Κρήτης (ExxonMobil-HelleniQ Energy) και στις περιοχές 2 και 10 στο Ιόνιο πάνε από αναβολή σε αναβολή, αναγγέλλεται πιθανό ενδιαφέρον από τη Chevron και παράλληλα μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ ήδη υπάρχουν στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν περάσει και δημόσια διαβούλευση (προαναγγέλλοντας νέες καθυστερήσεις). Ολα αυτά δίνουν την εντύπωση ότι οι αναγγελίες της κυβέρνησης είναι περισσότερο επικοινωνιακό παιχνίδι. Ισως κάποιες δυνάμεις δεν θέλουν πραγματικά την ανάπτυξη των εγχωρίων πόρων μας και προτιμούν να είμαστε εξαρτημένοι από εισαγωγές...

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει (και με αποφάσεις του συνεδρίου του) ότι όσες περιοχές έχουν ήδη ανατεθεί θα πρέπει να προχωρήσουν σε έρευνα και (εφόσον βρεθούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα) εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Είναι άλλωστε μέσα στην πάγια πολιτική σκέψη της Αριστεράς η απόρριψη του μύθου της Ψωροκώσταινας και η εκμετάλλευση κάθε εγχώριου πλούτου με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, μεγιστοποίηση του εγχώριου έμψυχου και υλικοτεχνικού δυναμικού σε όφελος των συμφερόντων της χώρας μας. Σαν τέτοιο διαχειρίστηκε το θέμα των συμβάσεων το 2017-2018 χωρίς τυμπανοκρουσίες και πυροτεχνήματα και σαν τέτοιο θα το διαχειριστεί και τώρα.

Η ενεργειακή μετάβαση στην κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα περνά μέσα και από το φυσικό αέριο σαν καύσιμο-γέφυρα όπως προβλέπουν όλες οι μελέτες. Αντί λοιπόν για εισαγωγές και εξάρτηση οι πιθανοί ελληνικοί υδρογονάνθρακες δίνουν βαθμούς ελευθερίας για τη σταδιακή απεξάρτηση και κοινωνικούς αποκλεισμούς των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Και επιπλέον, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι οι υδρογονάνθρακες δεν είναι μόνο καύσιμα, αλλά, ίσως το κρισιμότερο, πρώτη ύλη για τα πετροχημικά που είναι κυρίαρχα στη σύγχρονη ζωή μας. Και που τα έσοδά τους θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση ανακουφίζοντας τους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν γενναία για αυτήν (ηλεκτρικά οχήματα, αντλίες θερμότητας κ.λπ.).

Θεωρούμε το θέμα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σοβαρό εθνικό θέμα και σαν τέτοιο το αντιμετωπίσαμε και θα το αντιμετωπίζουμε και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. Εχει σχέση με το ενεργειακό ισοζύγιο, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την απεξάρτηση και τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Πάνω από όλα είναι θέμα ευημερίας του λαού μας.

*Πρ. διευθύνoντας συμβούλος, Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.
**Πρ. πρόεδρος και διευθύνoντας σύμβουλος, ΒΡ Ελληνική Α.Ε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ελληνικοί υδρογονάνθρακες - Σοβαρότητα ή επικοινωνιακή φούσκα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας