Εμίλ Ζολά: Μόνο η γη μένει αθάνατη. Η γη απ’ όπου βγαίνουμε και όπου επιστρέφουμε.
Καρλ Σαγκάν: Αν καταστρέψουμε τη γη, δεν υπάρχει άλλο μέρος να πάμε.
Αν Σέξτον, Αμερικανίδα ποιήτρια (1928-1974) Ο Θεός έχει όλο τον ουρανό αλλά λαχταράει τη γη.
Επίθετα και χαρακτηρισμοί θεοτήτων και άλλων θεϊκών δυνάμεων και όντων
Στίχος 821: Γαῖα πελώρη. Η πελώρια Γη.
822. χρυσῆν Ἀφροδίτην. Η χρυσή, εκτυφλωτική Αφροδίτη.
844. ἰοειδέα πόντον. Ο ιώδης, βιολετής Πόντος.
859. φλὸξ δὲ κεραυνωθέντος ἀπέσσυτο τοῖο ἄνακτος. Ο Ησίοδος εδώ αποκαλεί τον Τυφώνα βασιλιά.
867. πυρὸς αἰθομένοιο. Φωτιά που λυσσομανά, άσβεστη, που κατακαίει και λιώνει τα πάντα.
868. Τάρταρον εὐρύν. Στον απέραντο Τάρταρο.
870 νόσφι Νότου Βορέω τε καὶ ἀργεστέω Ζεφύροιο· Εκτός του Νοτιά, του Βοριά και του αίθριου Ζέφυρου.
878 γαῖαν ἀπείριτον ἀνθεμόεσσαν. Η απέραντη λουλουδιασμένη Γη.
879 χαμαιγενέων ἀνθρώπων. Των χαμογεννημένων ανθρώπων. ( Αυτών που σπίτι τους είναι το έδαφος, το χώμα, η γη).
884. εὐρύοπα Ζῆν
εὐρύ-οπα, <ὄψομαι, αυτός που βλέπει μακριά, που βλέπει σε μακρινή απόσταση, λέγεται για τον Δία: Εὐρύοπα Ζεύς.
Στίχος 886 – 887: Μῆτιν/ πλεῖστα θεῶν εἰδυῖαν ἰδὲ θνητῶν ἀνθρώπων. Η Μήτις που γνωρίζει περισσότερα από θεούς και θνητούς.
895 πρώτην μὲν κούρην γλαυκώπιδα Τριτογένειαν.
Τριτο-γένεια, ἡ, <γίγνομαι. Όνομα της Αθηνάς. Από τη λίμνη Τριτωνίδα στη Λιβύη, κοντά στην οποία γεννήθηκε η θεά. Άλλοι μεταφράζουν το τριτογένεια ως γεννηθείσα την τρίτη ημέρα του μήνα, ή το τρίτο κατά σειρά παιδί του Δία, μετά τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.
901 λιπαρὴν Θέμιν Η υπέλαμπρη Θέμις.
907 – 908 Εὐρυνόμη Χάριτας τέκε καλλιπαρήους,
Ὠκεανοῦ κούρη πολυήρατον εἶδος ἔχουσα. Η Ωκεανίδα Ευρυνόμη κόρη αξιαγάπητη γέννησε τις τρεις Χάριτες τις πανέμορφες.
πολυ-ήρᾰτος, <ἐράω. Πολύ αγαπητός, αξιαγάπητος.
909 Θαλίην τ᾽ ἐρατεινήν.
ἐρατεινός, -ή, -όν, εράσμιος, γοητευτικός. Λέγεται για άνθρωπο, ἑτάροις ἐρατεινός, ευπρόσδεκτος, αγαπητός στους συντρόφους του.
Σημειώσεις
821. Τυφωεύς, -έως. Γίγαντας τον οποίο έθαψε ο Δίας στην Κιλικία.
826. Δνοφερός. Ζοφερός, μελανός, μαύρος, σκοτεινός.
836. ἀ-μήχανος, <μηχανή, αυτός που έχει έλλειψη μέσων ή πόρων, που βρίσκεται σε αδιέξοδο, στενόχωρος ως προς κάτι, μη γνωρίζοντας τί να πράξει, απραγματοποίητος, δύσκολος, αδύνατος.
842. πελεμίζω,<πάλλω. Κουνώ, κάνω να τρέμει ή να ριγεί, κουνιέμαι, τρεμουλιάζω, ριγώ, σείομαι.
844. ἰο-ειδής, <ἴον, <εἶδος, όμοιος με τη βιολέτα, βιολετής, πορφυρός, λέγεται για τη θάλασσα.
862. Κασσίτερος.. Προέρχεται κυρίως από ορυκτό κασσιτερίτη. Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα από το 3500 -3000 π.Χ. στο κράμα για παραγωγή μπρούτζου στις αρχές της «εποχής του χαλκού».
864. Σίδηρος. ἠὲ σίδηρος, ὅ περ κρατερώτατός ἐστιν, 1200 – 1100 π.Χ. ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον σίδηρο. Είναι η μετάβαση από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου.
867. αἶθος. Καύσωνας, φωτιά.
867. αἰθομένοιο. Φωτιά που κατακαίει με μένος.
αἶθ-οψ, -οπος, <αἴθω, ὄψ. Αυτός που έχει φλογισμένη όψη. Λέγεται για μέταλλο. Αυτό που αστράφτει.
μένος, -εος, το. Ισχύς, δύναμη, σθένος, ανδρεία, θάρρος.
870. ἀργεστής, ὁ, <ἀργός. Ο νότιος άνεμος, αυτός που καθαρίζει τον ουρανό φέρνοντας λιακάδα, που κάνει τον καιρό αίθριο. Εδώ στη Θεογονία στον στίχο 870, ο Ησίοδος αναφέρει έτσι τον Ζέφυρο. Τον Δυτικό - βορειοδυτικό άνεμο. Είναι άνεμος απαλός, φέρνει δροσιά και βοηθάει στη βλάστηση.
871. ὄνειαρ, -ατος, το, <ὀνίνημι. Οτιδήποτε ωφελεί ή βοηθάει, πλεονέκτημα, βοήθεια.
877. πόντος, -ου, ὁ. Θάλασσα, ανοιχτό πέλαγος. Αναφέρεται για συγκεκριμένες θάλασσες, πόντος Ἰκάριος, Θρηΐκιος, ὁ Αἰγαῖος πόντος, Ἰόνιος, Σαρωνικός, Σικελός, πόντος Εὔξεινος. Αποκαλείται απλά ως Πόντος.
Ὠκεανός, -οῦ, ὁ, ο Ωκεανός, ο πρώτος των Τιτάνων, γιος του Ουρανού και της Γης, σύζυγος της Τηθύος, πατέρας της Θέτιδας. Στον Όμηρο ο Ωκεανός είναι ένας μεγάλος ποταμός (ὠκεανὸς ποταμός), ο οποίος ρέει κυκλικά στη σφαίρα της γης και επιστρέφει στον εαυτό του (ἀψόρροος). Αργότερα ο Ωκεανός δηλώνει τη μεγάλη εξωτερική θάλασσα, αντίθετα προς την «εσωτερική» ή τη Μεσόγειο θάλασσα (θάλασσα, πόντος).
880 πιμπλεῖσαι κόνιός τε καὶ ἀργαλέου κολοσυρτοῦ.
ἀργαλέος, -α, -ον. <ἄλγος. επίπονος, οδυνηρός, τραχύς, δύσκολος, βαρύς.
κολοσυρτός, ὁ, οχλοβοή, ταραχή, θόρυβος.
886, μῆτις, ἡ, <μάω. Η συμβουλευτική ικανότητα, σοφία, συμβουλή, πανουργία, δόλος.
890. αἱμύλος -η, -ον. Κολακευτικός, αυτός που καλοπιάνει, πανούργος.
890: Ο Ζευς καταπίνει την Μήτιδα που κυοφορεί την κόρη τους Αθηνά. Ο άρχων των θεών «αντιγράφει» τον πατέρα του, τον Τιτάνα Κρόνο, που κατάπινε τα παιδιά του ( Εστία, Δήμητρα, Ήρα, Ποσειδώνα, Πλούτωνα).
897 – 899: Μετά την Αθηνά η Μήτις θα γεννούσε γιο που θα ήταν ισχυρότερος από τον πατέρα του Δία και θα του έπαιρνε την εξουσία. Αλλά ο Ζευς πρόλαβε και κατάπιε την Μήτιδα και έτσι δε γεννήθηκε ποτέ ο μεγαλόκαρδος διάδοχος που θα γινόταν αυτός άρχων του κόσμου. 896: ἶσον ἔχουσαν πατρὶ μένος καὶ ἐπίφρονα βουλήν. Η θεά Αθηνά ίση με τον πατέρα της Δία. Ας θυμηθούμε ένα απόσπασμα από το Χριστιανικό Σύμβολο της Πίστεως. Το « Πιστεύω»: ..φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι᾿ οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
903 ὠρεύω, <ὤρα. Προσέχω, φροντίζω.
Οι Τρεις Χάριτες: Με την Ωκεανίδα Ευρυνόμη κόρη αξιαγάπητη γέννησε τις τρεις Χάριτες τις πανέμορφες. Την Αγλαΐα, την Ευφροσύνη και την Θάλεια την ερατεινή. 910 – 911. Όταν βλέπεις τις τρεις αυτές κόρες διαπιστώνεις ότι πηγές αγάπης, ομορφιάς και έρωτα αναβλύζουν από τα όμορφα μάτια τους που σε παραλύουν από πόθο.( έρως λυσιμελής)
λυσι-μελής, <μέλος. αυτός που ξεκουράζει, λύει, τα μέλη του σώματος. Έρωτας, ύπνος..
-Τυφωεύς, Τυφών, Τυφώνας. Θεονύμιο. Γιγάντιο τέρας τέκνο της γαίας και του Τάρταρου. Ο Τυφών δίνει εξήγηση στη γιγάντια και πολλές φορές φονική διαταραχή της ατμόσφαιρας που προξενεί αυτό το οριακό καιρικό φαινόμενο που αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες Τυφωέα. Πριν λίγες ώρες ( το κείμενο που διαβάζετε γράφεται την 10η Οκτωβρίου 2024) Τυφώνας (Μίλτον) σάρωσε τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι ειδικοί μιλούν για τον μεγαλύτερο Τυφώνα των τελευταίων 100 ετών. Αξιοσημείωτη η ομοιότης του Ησιόδιου Τυφώνα με τον τωρινό στη Φλόριντα. (2024). Ο τρομερός Ησιόδειος Τυφώνας έχει 100 κεφάλια. Ο θόρυβος που προκαλούν περιγράφεται ως εξής από τον Ησίοδο: Και τα εκατό κεφάλια μούγκριζαν με φωνές
830 τρομακτικές και αποτρόπαιες. Άλλοτε πάλι μιλούσαν ανθρώπινα και ευλαβικά σαν να μιλούσαν σε θεούς. Άλλοτε μούγκριζαν όπως οι δυνατοί και επιθετικοί ταύροι, άλλοτε βρυχιόταν σαν λιοντάρια ανίκητα ενώ άλλες φορές αλυχτούσαν σαν σκυλιά τόσο πειστικά που θαύμαζες ακούγοντας τα. Το σφύριγμα τους ήταν τόσο οξύ και δυνατό που τα ψηλά βουνά αντηχούσαν.
-Σύμφωνα με την επικρατέστερη μυθολογική παράδοση το πρώτο θεϊκό ζευγάρι στον κόσμο ήταν η Γαία (γη) και ο αστερόεις Ουρανός. Η Γαία και ο Ουρανός γεννούν 6 Τιτάνες ( Ωκεανός, Κοίος, Κρίος, Υπερίων, Ιαπετός και Κρόνος), 6 Τιτανίδες ( Θεία, Τηθύς, Φοίβη, Μνημοσύνη, Θέμις, Ρέα). Ακόμα έφεραν στον κόσμο τους Εκατόγχειρες ( Βριάρεω, Γύγη, Κόττο), τους Κύκλωπες ( Βρόντη, Στερόπη, Άργη) και τους Γίγαντες.
-Ο Τάρταρος ή Τάρταρα ήταν ο μυθικός τόπος όπου εγκλείονται και βασανίζονται οι υβριστές θεών και ανθρώπων. Βαθύ υπόγειο βάραθρο. Στα Τάρταρα γκρέμισε ο Δίας τους Τιτάνες και τον πατέρα του, τον Τιτάνα Κρόνο, όταν τον ανέτρεψε.
1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.
2*. Στους αγαπημένους μου Ιωάννα – Μαρίνα, Ειρήνη, Κωνσταντίνο, Μπάμπη, Νίκο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας