Ησίοδος, Θεογονία στ. 1003 – 1022 ( τέλος Θεογονίας): Η ιερότερη ανάμεσα στις θεές, η Ψαμάθη, κόρη του θαλάσσιου γέροντα Νηρέα, έσμιξε με τον Αιακό με τη φροντίδα της χρυσής Αφροδίτης. Έτσι γεννήθηκε ο Φώκος.
Η θεά Θέτιδα με τα αργυρόλευκα πόδια, από τον Πηλέα τιθασευμένη,
τον Αχιλλέα γέννησε το λεοντόκαρδο, που διασπά τις φάλαγγες των ενόπλων.
Και η Κυθέρεια Αφροδίτη η όμορφα στεφανωμένη, γέννησε τον Αινεία,
σαν έσμιξε ερωτικά με τον ήρωα Αγχίση
1010 πάνω στις κορυφές της Ίδης της πολύπτυχης, της ανεμόεσσας, με τους ορμητικούς ανέμους.
Η Κίρκη, η κόρη του Ήλιου του Υπεριονίδη, έσμιξε με τον καρτερικό και στοχαστικό Οδυσσέα και γέννησε τον Άγριο και τον Λατίνο τον άμεμπτο και δυνατό.
Επίσης γέννησε και τον Τηλέγονο με την παρέμβαση της χρυσής της Αφροδίτης. Οι διάδοχοι αυτοί βασίλεψαν πολύ μακριά, στα εσώτατα ιερά νησιά των ξακουστών Τυρρηνών.
Η θεά Καλυψώ ευγενέστατη ανάμεσα στις θεές, έσμιξε ερωτικά με τον Οδυσσέα και απέκτησε δυο γιους. Τον Ναυσίθοον και τον Ναυσίνοον.
Αυτές οι αθάνατες θεές πλάγιασαν με θνητούς άνδρες
1020 και γέννησαν παιδιά ίδια και απαράλλαχτα με θεούς.
Τώρα των γυναικών το γένος τραγουδήστε, γλυκόλαλες
Ολυμπιάδες Μούσες, κόρες του Δία του αιγιδοφόρου.
Τέλος Θεογονίας.
Ησίοδος, Θεογονία. Κείμενο. Ελεύθερη απόδοση σε πεζό λόγο ώστε να ομοιάζει με την καθημερινή ομιλία, χωρίς φανερό ποιητικό μέτρο αλλά με ρυθμό παράλληλο του αρχαίου κειμένου.
Επίθετα και χαρακτηρισμοί θεοτήτων και άλλων θεϊκών δυνάμεων και όντων.
Στίχος 1006 Θέτις ἀργυρόπεζα. Η Θέτις με τα αργυρόλευκα πόδια.
ἀργῠρο-πέζα, ἡ, αυτή που έχει ασημένια πόδια.
πέζᾰ, -ης, ἡ, πούς. Η άκρη ή το τέλος ενός σώματος.
1007 Ἀχιλλῆα ῥηξήνορα θυμολέοντα. Ο Αχιλλέας ο λεοντόκαρδος που διασπά τις φάλαγγες των ενόπλων.
-ῥηξ-ήνωρ, -ορος, ὁ. <ῥήγνυμι, ἀνήρ. Αυτός που διασπά τάξεις ενόπλων ανδρών.
-θῡμο-λέων, -οντος, ὁ, λεοντόκαρδος.
1012. Ὀδυσσῆος ταλασίφρονος.
τᾰλᾰσί-φρων, -ονος, ὁ, ἡ. Τλάω, φρήν. Καρτερικός, καρτερόψυχος, υπομονετικός.
Τλάω: Ανέχομαι, υπομένω δυστυχίες, καρτερώ.
1013. Λατῖνον ἀμύμονά τε κρατερόν τε· Τον Λατίνο τον άμεμπτο και δυνατό.
ἀ-μύμων, <μῶμος. Άμεμπτος, άμωμος, ευγενής, εξαίρετος. Τιμητικό επίθετο, όπως το αξιότιμος, αξιοσέβαστος, υψηλότατος, χωρίς να υπονοεί αρετή. Δε χρησιμοποιείται ποτέ για τους θεούς όμως λέγεται και για πράγματα.
1021 – 1022. ἡδυέπειαι / Μοῦσαι Ὀλυμπιάδες.
ἡδυ-επής. <ἔπος. Αυτός που μιλάει γλυκά. Αυτός που ακούγεται, ηχεί γλυκά, ἡδυέπεια.
Σημειώσεις
ἠνεμόεις, <ἄνεμος, και ἀνεμόεις, -εσσα, -εν, ανεμώδης, αερικός, ορμητικός, αστραπιαίος.
1015. μυχός, ὁ. <μύω. Το εσώτατο μέρος, το εσώτατο κοίλωμα ή γωνία, το εσώτατο μέρος του σπιτιού, διαμερίσματα γυναικών. Κόλπος ή κολπίσκος που εκτείνεται σε βάθος στην ξηρά, πόντιος μυχός είναι η Αδριατική.
1017 – 1018. Ναυσίθοον δ᾽ Ὀδυσῆι Καλυψὼ δῖα θεάων / γείνατο Ναυσίνοόν τε μιγεῖσ᾽ ἐρατῇ φιλότητι.
Από τα ονόματα των γιων της Ναυσικάς , Ναυσίθοον και Ναυσίνοον αλλά και της ίδιας της Ναυσικάς ( και στα τρία ονόματα το πρώτο συνθετικό είναι ναυς = πλοίο), γίνεται αμέσως φανερή η μεγάλη παράδοση των Φαιάκων στα πλοία και στα θαλασσινά ταξίδια.
-Σύμφωνα με την επικρατέστερη μυθολογική παράδοση το πρώτο θεϊκό ζευγάρι στον κόσμο ήταν η Γαία (γη) και ο αστερόεις Ουρανός. Η Γαία και ο Ουρανός γεννούν 6 Τιτάνες ( Ωκεανός, Κοίος, Κρίος, Υπερίων, Ιαπετός και Κρόνος), 6 Τιτανίδες ( Θεία, Τηθύς, Φοίβη, Μνημοσύνη, Θέμις, Ρέα). Ακόμα έφεραν στον κόσμο τους Εκατόγχειρες ( Βριάρεω, Γύγη, Κόττο), τους Κύκλωπες ( Βρόντη, Στερόπη, Άργη) και τους Γίγαντες.
-Ο Τάρταρος ή Τάρταρα ήταν ο μυθικός τόπος όπου εγκλείονται και βασανίζονται οι υβριστές θεών και ανθρώπων. Βαθύ, σκοτεινό, υπόγειο βάραθρο. Στα Τάρταρα γκρέμισε ο Δίας τους Τιτάνες και τον πατέρα του, τον Τιτάνα Κρόνο, όταν τον ανάτρεψε.
-Ο Ησίοδος έχει πίσω του τουλάχιστον 10000 χρόνια μεγάλων κατακτήσεων του ανθρώπινου πνεύματος: Έχουν παρέλθει οι εποχές: Παλαιολιθική, Νεολιθική, Εποχή του Χαλκού, Εποχή του Σιδήρου. Στην εποχή του χαλκού ανήκουν οι πολιτισμοί: Κυκλαδικός, Μινωικός, Μυκηναϊκός. Ο Ησίοδος ζει στον 8ο αιώνα π.Χ. στην Άσκρη Βοιωτίας.
1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.
2*. Στους αγαπημένους μου Ιωάννα – Μαρίνα, Ειρήνη, Κωνσταντίνο, Μπάμπη, Νίκο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας