Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.8° 15.8°
3 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
0 BF
72%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 16.0°
2 BF
65%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.6° 12.6°
4 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
82%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
15°C
16.1° 14.8°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
0 BF
68%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
51%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
39%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
80%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
63%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
86%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
64%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
74%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ταϊβάν, εκλογές
Αφίσα για τις εκλογές στην Ταϊβάν | AP Photo/Ng Han Guan

Ταϊβάν: Μια χώρα δύο συστήματα: μια αποτυχημένη ιδέα της Κίνας

Στις 16 Οκτωβρίου, ο Κινέζος Πρέσβης στην Ελλάδα Xiao Junzheng πρότεινε ότι το «Μία χώρα, δύο συστήματα» (One Country Two Systems, OCTS) είναι η καλύτερη λύση στο «πρόβλημα της Ταϊβάν» στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Η Εφημερίδα των Συντακτών. Μια τέτοια πρόταση έχει αποδειχθεί αποτυχημένη και απορρίφθηκε από τον λαό της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τον κ. Xiao, το OCTS εφαρμόστηκε με επιτυχία στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, διασφαλίζοντας την οικονομική τους ευημερία, την κοινωνική σταθερότητα και πραγματοποίησαν το όνειρό τους για επανένωση με τη λεγόμενη «μητέρα πατρίδα». Αυτή η δήλωση δεν είναι αληθινή, καθώς έρχεται έντονα στη μνήμη μας, ότι πολλοί δημοκρατικοί διαδηλωτές κατά τη διάρκεια του Κινήματος Ομπρέλα του Χονγκ Κονγκ το 2014 υπέστησαν βίαιη μεταχείριση και συνελήφθησαν. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έφυγαν έκτοτε, ακολουθούμενοι από πολλές ξένες επιχειρήσεις. Κάποτε ο καλύτερος προορισμός IPO στον κόσμο, το Χονγκ Κονγκ κατατάσσεται τώρα στην 5η θέση από την KPMG, λόγω της σοβαρά υπονομευμένης ελευθερίας του.

Δεύτερον, ο κ. Xiao λανθασμένα συνέκρινε την Ταϊβάν με τα Δωδεκάνησα που κατοικούνταν από Έλληνες στην αρχαιότητα, που καταλήφθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα και περιήλθαν υπό ιταλική κυριαρχία τον 20ο αιώνα πριν ενωθούν με την Ελλάδα το 1947. Η αλήθεια είναι πως η Ταϊβάν δεν κυβερνήθηκε ποτέ από την Κίνα, επίσημα γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ). Η ΛΔΚ ιδρύθηκε μόλις το 1949 και δεν κατέκτησε ποτέ το νησί της Ταϊβάν. Αντίθετα, η Ταϊβάν έχει τις αυτόχθονες φυλές της που ανήκουν στην αυστρονησιακή εθνότητα από την προϊστορική εποχή και πάντα εκπροσωπούνταν από τις δικές της πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπείες σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το OCTS προτάθηκε για πρώτη φορά στην Ταϊβάν στο Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping το 2019. Στη συνέχεια πυροδότησε ορισμένες δημόσιες συζητήσεις στην Ταϊβάν και ενσωματώθηκε στο λόγο ορισμένων πολιτικών κομμάτων, αλλά γενικά εξετάστηκε ως αδύνατη επιλογή. Ο Πρόεδρος και το κοινοβούλιο της Ταϊβάν εξελέγησαν απευθείας απο το λαό ένα χρόνο αργότερα, με αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ταϊβανών επέλεξε να συνεχίσει τον τρόπο ζωής τους με βάση την ελευθερία, τη δημοκρατία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου, αντί του πλαισίου OCTS της Κίνας. Η ίδια επιλογή έγινε στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Ταϊβάν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Η Κίνα λέει επανειλημμένα ότι ο ακτιβισμός για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι επιβλαβής για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στην περιοχή. Ωστόσο, είναι το Πεκίνο που έχει υιοθετήσει μια επεκτατική στρατηγική σε όλη την Ασία-Ειρηνικό και απειλεί συχνά τους γείτονές του. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η Κίνα ξεκίνησε τη στρατιωτική άσκηση «Joint Sword-2024B» γύρω από την Ταϊβάν, κινητοποιώντας 153 μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα από 30 σκάφη του πολεμικού ναυτικού και πλοία της ναυτικής αστυνομίας σε μια μέρα. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) εξέφρασε αμέσως την ανησυχία της, τόνισε ότι η ΕΕ έχει άμεσο συμφέρον για τη διατήρηση του status quo στα στενά της Ταϊβάν και αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που με τη βία ή τον εξαναγκασμό πρέπει να το αλλάξουν.

Η Ταϊβάν δεν είναι πρόβλημα, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για λύση, όπως το OCTS. Η Ταϊβάν είναι μια ώριμη δημοκρατία, μια δυναμική οικονομία, μια τεχνολογική δύναμη και ένα ελεύθερο έθνος. Η Ταϊβάν είναι ο αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης και δεσμεύεται φυσικά με την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω των κοινών τους αξιών. Μόλις χθες, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για να καταδικάσει τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές προκλήσεις της Κίνας κατά της Ταϊβάν και να απορρίψει τη διαστρέβλωση της ιστορίας από την Κίνα και την παρερμηνεία του ψηφίσματος 2758 του ΟΗΕ που δεν αναφέρει καν την Ταϊβάν, αλλά εδώ και πολύ καιρό αναφέρεται από το Πεκίνο για να διεκδικήσει την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνα και να συμπεριληφθεί το ΑΕΠ της Ταϊβάν στο κινεζικό ΑΕΠ.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει την παγκόσμια ειρήνη καθώς και τη σταθερότητα και την ηρεμία στα στενά της Ταϊβάν, αλλά όχι με την έγκριση της ανέφικτης πρότασης OCTS της Κίνας για την Ταϊβάν και οπωσδήποτε όχι κοιτάζοντας τις αυξανόμενες κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες από τον Βόρειο Πόλο στον Ινδο-Ειρηνικό στο Κέρας της Αφρικής και πέρα, ενώ σιωπά για τις επεκτατικές φιλοδοξίες της που ανατρέπουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η Ελλάδα και η ΕΕ θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την Κίνα, την άνετη σχέση της με τη Ρωσία, ειδικά όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, και να υποστηρίζουν την Ταϊβάν όταν είναι απαραίτητο, ενώ θα κάνουν συντονισμένες προετοιμασίες με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

*Charge d’ Affaires,Taipei Representative Office in Greece

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ταϊβάν: Μια χώρα δύο συστήματα: μια αποτυχημένη ιδέα της Κίνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας