Πρόβα εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν;
Ή μήνυμα του Πεκίνου ότι η ανοχή του σε προκλήσεις θα είναι μηδενική;
Ή μήπως ωμός ρεαλισμός απέναντι σε μια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ, που πρέπει να κάνει κρίσιμες επιλογές εδώ και τώρα στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία;
Η περικύκλωση της Ταϊβάν από το Ναυτικό της Κίνας θυμίζει τις ασκήσεις της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας στις αρχές του 2022, που με μια εντολή του Κρεμλίνου αναβαθμίστηκαν σε Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση.
Το Πεκίνο δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο αντίπαλοι Τραμπ και Χάρις θα συνεχίσουν την επίδειξη πυγμής απέναντι στην Κίνα, που στο διπλωματικό πεδίο κορυφώθηκε το 2021 με την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής, Πελόζι, στην Ταϊβάν, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου.
Τα παραπάνω είναι η καλή εκδοχή της εξέλιξης του ψυχρού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.
Η κακή εκδοχή είναι ότι η Κίνα, μέσω της προσέγγισης με τη Ρωσία και το Ιράν, επηρεάζει πλέον όλα τα μέτωπα συγκρούσεων στα οποία εμπλέκονται οι ΗΠΑ.
Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη σύγκρουσή στην Ουκρανία, καθώς η δυνατότητα των Ευρωπαίων εταίρων της Ουάσινγκτον να προσθέσουν κυρώσεις στην Κίνα, δηλαδή και άλλο κόστος σε αυτό που έχουν πληρώσει ήδη για τις κυρώσεις στη Ρωσία, δεν υφίσταται.
Αν η ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι casus belli για την Κίνα, το ίδιο ισχύει για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας στον Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα.
Αν οι φλόγες της σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν εμποδίσουν τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο πρώτος θιγόμενος θα είναι η Κίνα, ενώ αν διακοπεί ο διάπλους της Ερυθράς Θάλασσας οι ζημιές στις κινεζικές εξαγωγές θα είναι εξίσου βαρύνουσες με το κόστος ενός πακέτου κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ενώ στην περίοδο 1941-1945 ο πόλεμος στην Ευρώπη και ο πόλεμος στον Ειρηνικό ήταν δύο διαφορετικοί πόλεμοι με κοινό παρονομαστή την εμπλοκή των ΗΠΑ και στα δύο μέτωπα, σήμερα τρεις συγκρούσεις που προβάλλουν ως διαφορετικές -Ουκρανία, Μέση Ανατολή, στενά της Ταϊβάν- έχουν μια δυναμική μετάλλαξής τους σε ενιαία κρίση.
Για παράδειγμα σήμερα μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με αφορμή τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν μπορεί να προκαλέσει στρατηγική ζημιά στην Κίνα.
Ετσι εξηγείται πιθανόν η απόφαση του Πεκίνου να περικυκλώσει την Ταϊβάν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας