Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
thalassa
Dreamstime.com

Ησίοδος, Θεογονία στ. 785 – 786: ἐν χρυσέῃ προχόῳ πολυώνυμον ὕδωρ, /ψυχρόν.

Αισχύλος,  ( αποσπάσματα): Ουκ ανδρός όρκοι πίστις, αλλ’ όρκων ανήρ. Πιστεύουμε στην ποιότητα του άνδρα παρά στους όρκους που έδωσε.

Μένανδρος: Όρκον δε φεύγε και δικαίως και αδίκως.

Ησίοδος, Θεογονία.  774 – 819.

Εκεί διαβιεί και η στυγερή, δεινή Στύγα η Ωκεανίδα, η πρώτη κόρη του περιρρέοντος Ωκεανού.  Τη Στύγα  τη μισούν ακόμα και οι αθάνατοι θεοί. Τα δώματα της είναι περικαλλή ανάκτορα στεγασμένα με μεγάλες πέτρες μακριά από τις κατοικίες των θεών. Περιμετρικά ασημένιοι πανύψηλοι κίονες, που φτάνουν στα ουράνια, στηρίζουν το παλάτι.

780 Ενίοτε η γοργοπόδαρη, φτερωτή Ίρις, η κόρη του Θαύμαντος, φτάνει στα παλάτια της Στύγας πετώντας πάνω από την πλατύραχη, πολυτάραχη θάλασσα. Κάθε φορά που έριδα και φιλονικία ξεσπούν ανάμεσα στους αθάνατους θεούς και κάποιοι απ` αυτούς καταφεύγουν σε υβριστικά ψεύδη τότε ο Ζευς στέλνει την Ίριδα να φέρει παγωμένο νερό της Στύγας σε χρυσή προχόη.. Μέσα στη μελανή Νύχτα αυτό το θαυματουργό νερό ρέει άφθονο, ψυχρό και κρυστάλλινο  και  πέφτει από ψηλό και απόκρημνο βράχο στα έγκατα της Γης με τις ευρείς οδούς. Ένας παραπόταμος (κέρας) του Ωκεανού φέρει τα πλούσια νερά της Στύγας. Το ένα δέκατο των νερών του Ωκεανού αποτελούν τα ύδατα της Στύγας.

790. Τα άλλα εννέα δέκατα των υδάτων του Ωκεανού περιρρέουν τη Γη και την πλατύραχη θάλασσα και στροβιλίζονται με ασημένιες δίνες για να εκβάλλουν στον Πόντο. Το υπόλοιπο ένα δέκατο των υδάτων του Ωκεανού είναι το νερό της Στύγας που τρέμουν και οι αθάνατοι θεοί. Όποιος από τους αθάνατους Ολυμπίους θεούς που έχουν τα παλάτια τους στον χιονισμένο Όλυμπο, προσφέρει σπονδή με νερό της Στύγας αλλά όσα λέει είναι ψεύδη, τότε για έναν ολόκληρο χρόνο μένει χωρίς πνοή, χωρίς τη θεϊκή τροφή από  Αμβροσία και Νέκταρ. Κείτεται εκεί χωρίς αναπνοή, χωρίς μιλιά σε κώμα πάνω στα στρωσίδια του. Μόλις περάσει το έτος της τιμωρίας και της αρρώστιας

800 τον περιμένει ακόμα δυσκολότερη τιμωρία και βάσανος: Εννέα ολόκληρα έτη τον αποφεύγουν οι άλλοι αθάνατοι θεοί. Δεν παρίσταται στις θεϊκές συσκέψεις και στα ιερά συμπόσια για εννιά συναπτά χρόνια. Όμως τη δέκατη χρονιά λύονται τα δεσμά της τιμωρίας του και επανέρχεται στα συμβούλια και τις συνελεύσεις των θεών που κατοικούν στα παλάτια τους τα Ολύμπια. Αυτά ορίζει, θεσμοθετεί και προτάσσει το αθάνατο, πανάρχαιο νερό της Στύγας που ρέει στα απόκρημνα βράχια. Εκεί βρίσκονται οι πρωταρχές και τα πέρατα  της ζοφερής Γης, του έναστρου ουρανού, του μαύρου Τάρταρου, της ατέλειωτης θάλασσας.

810. Εκεί σ` αυτόν τον στυφό, πικρό και μουχλιασμένο τόπο που αποστρέφονται οι αθάνατοι θεοί. Εκεί υπάρχουν οι φωτεινές πύλες  με τα χάλκινα κατώφλια. Ο τόπος της Στύγας όπου αυτοφυείς τεράστιες ρίζες τον στηρίζουν. Εκεί στην άκρη του ζοφερού χάους είναι ο τόπος τιμωρίας και φυλάκισης των τρομερών θεών Τιτάνων. Εκεί πλάι στα τετραθέμελα του Ωκεανού κατοικούν σε παλάτια οι σύμμαχοι του βροντερού Δία: Ο Κόττος και ο Γύγης. Ο τρίτος Εκατόγχειρ, ο Βριάρεως, έγινε λόγω της αντρειοσύνης του, άντρας της κόρης του κοσμοσείστη Ποσειδώνα, της Κυμοπόλειας.

Ησίοδος, Θεογονία. Κείμενο. Ελεύθερη απόδοση σε πεζό λόγο ώστε να  ομοιάζει με την καθημερινή ομιλία, χωρίς φανερό ποιητικό μέτρο αλλά με ρυθμό παράλληλο του αρχαίου κειμένου.

Επίθετα και χαρακτηρισμοί θεοτήτων και άλλων θεϊκών δυνάμεων και όντων.

Στίχος 814: χάεος ζοφεροῖο. Το Χάος το ζοφερό.

817: : Βριάρεών γε μὲν ἠὺν ἐόντα. Ο Βριάρεως καλός και γενναιότατος.

818: βαρύκτυπος Ἐννοσίγαιος. Ο βροντερός Ποσειδώνας ο γεωσείστης.

819: Κῡμο-πόλεια, ἡ, <πολέω. Αυτή που περπατά στα κύματα, κόρη του Ποσειδώνα του θεού της θάλασσας και των κυμάτων.


Σημειώσεις

στ. 778: κατ-ηρεφής, -ές, <ἐρέφω. Στεγασμένος καλά, θολωτός, επικρεμάμενος, πέτρινος. Λέγεται και για σπήλαιο, άντρο.

-782: Οι αθάνατοι θεοί ( αθανάτοισιν). Πάντα όταν αναφέρεται στους θεούς ο Ησίοδος, τους υμνεί και τους δοξάζει επαναλαμβάνοντας την Αθανασία τους. Αυτό συμβαίνει σε κάθε θρησκεία. Ας θυμηθούμε τις Ορθόδοξες Χριστιανικές επικλήσεις: Μεγαλοδύναμε Θεέ, Μέγας είσαι Κύριε, Στ` όνομα σου Θεέ μου, Κύριε των Δυνάμεων, Κύριε Ελέησον, Ιησούς Χριστός Νικά..

-785: ἐν χρυσέῃ προχόῳ. Σε χρυσή προχόη. Σε χρυσό αγγείο για ιερές χοές.

πρόχοος,  πρόχους, ἡ, <προχέω.  Δοχείο, αγγείο για χοές, υδροφόρο αγγείο, υδρία, λαγήνι, κανάτι για χύσιμο νερού στα χέρια των φιλοξενούμενων. Αγγείο με κρασί από το οποίο ο οινοχόος χύνει μέσα στα ποτήρια.

785 – 786: ἐν χρυσέῃ προχόῳ πολυώνυμον ὕδωρ, /ψυχρόν. Σε χρυσή προχόη με το πολυώνυμο, περίφημο και φημισμένο  ψυχρό νερό της Στύγας.

πολυ-ώνῠμος, -ον (ὄνομα),  αυτός που έχει πολλά ονόματα, αυτός που λατρεύεται με πολλά ονόματα, αυτός που έχει ένδοξο όνομα, περίφημος.

795: νή-ϋτμος, -ον. <νη-, ἀϋτμή. Αυτός που έχει μείνει χωρίς ανάσα, άπνους, άπνοος.

814: χάος: Το χάος, η πρώτη κατάσταση του κόσμου κατά τον Ησίοδο.  Άπειρο διάστημα, ατμόσφαιρα, άβυσσος, άπειρο και ατέλειωτο σκοτάδι.

814: ζοφερός, -ά, -όν, <ζόφος. Σκιερός, σκοτεινός, ανήλιαγος.

817: ἠΰς.  Καλός, γενναίος, ατρόμητος, δυνατός, άφοβος.

819: Κῡμο-πόλεια, ἡ, <πολέω. Αυτή που περπατά στα κύματα. Κόρη του Ποσειδώνα.

-Σύμφωνα με την επικρατέστερη μυθολογική παράδοση το πρώτο θεϊκό ζευγάρι στον κόσμο ήταν η Γαία (γη) και ο αστερόεις Ουρανός. Η Γαία και ο Ουρανός γεννούν 6 Τιτάνες ( Ωκεανός, Κοίος, Κρίος, Υπερίων, Ιαπετός και Κρόνος), 6 Τιτανίδες ( Θεία, Τηθύς, Φοίβη, Μνημοσύνη, Θέμις, Ρέα). Ακόμα έφεραν στον κόσμο τους Εκατόγχειρες ( Βριάρεω, Γύγη, Κόττο), τους Κύκλωπες ( Βρόντη, Στερόπη, Άργη) και τους Γίγαντες.

-Ο Τάρταρος  ή Τάρταρα ήταν ο  μυθικός τόπος όπου  εγκλείονται  και βασανίζονται οι υβριστές  θεών και ανθρώπων. Βαθύ υπόγειο βάραθρο. Στα Τάρταρα γκρέμισε ο Δίας τους Τιτάνες και τον πατέρα του, τον Τιτάνα Κρόνο, όταν τον ανάτρεψε.

1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.

2*. Στους αγαπημένους μου  Ιωάννα – Μαρίνα, Ειρήνη, Κωνσταντίνο, Μπάμπη, Νίκο.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ησίοδος, Θεογονία στ. 785 – 786: ἐν χρυσέῃ προχόῳ πολυώνυμον ὕδωρ, /ψυχρόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας