Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.8° 15.8°
3 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
0 BF
72%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 16.0°
2 BF
65%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.6° 12.6°
4 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
82%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
15°C
16.1° 14.8°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
0 BF
68%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
51%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
39%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
80%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
63%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
86%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
64%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
74%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Junzheng XIAO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κλειδί για την ειρήνη στην Ταϊβάν βρίσκεται στα χέρια κάθε μέλους της διεθνούς κοινότητας

Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας είναι αδιαίρετες. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, στην Ταϊβάν διεισδύει μια αποσχιστική ιδεολογία που προωθεί τη «διαίρεση της Ταϊβάν», όπως ακριβώς στο παρελθόν το βόρειο τμήμα της Κύπρου επηρεάστηκε από σκέψεις υπέρ της διχοτόμησης. Ορισμένες αποσχιστικές δυνάμεις προσπαθούν να αποσπάσουν την Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα.

Οι αρχές «ειρηνική επανένωση» και «μία χώρα, δύο συστήματα» αποτελούν τις θεμελιώδεις πολιτικές της Κίνας για την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν. Συνιστούν την καλύτερη οδό για την επίτευξη της εθνικής επανένωσης και ωφελούν τον λαό και στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν καθώς και το κινεζικό έθνος στο σύνολό του. Είμαστε πρόθυμοι να δημιουργήσουμε ευρύ όραμα για την ειρηνική επανένωση και θα εργαστούμε με ειλικρίνεια, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την προοπτική της. Ωστόσο, δεν υποσχόμαστε ότι θα παραιτηθούμε από τη δυνατότητα χρήσης βίας και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό αφορά τις εξωτερικές παρεμβάσεις και πολύ μεμονωμένες αποσχιστικές δυνάμεις που επιδιώκουν τη «διαίρεση της Ταϊβάν» και τις δραστηριότητές τους.

Οι αρχές του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) στην Ταϊβάν προωθούν συνεχώς τη «θεωρία των δύο κρατών» και την πολιτική της «αποσινοποίησης», διαγράφουν και τροποποιούν τα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας, καθώς και υποδαυλίζουν την εχθρότητα των Ταϊβανέζων προς την ηπειρωτική Κίνα. Παρεμποδίζουν και υπονομεύουν τις ανταλλαγές, τη συνεργασία, καθώς και την ενσωματωμένη ανάπτυξη μεταξύ των δύο πλευρών του Στενού της Ταϊβάν. Επιδιώκουν τη διαίρεση βασιζόμενοι σε εξωτερικές παρεμβατικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να θέσουν την Ταϊβάν σε επικίνδυνη κατάσταση. Η απόφασή μας να μην παραιτηθούμε από τη δυνατότητα χρήσης βίας λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποστηρικτές της «διαίρεσης της Ταϊβάν» και τις εξωτερικές δυνάμεις. Αυτό είναι η ισχυρότερη εγγύηση για την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν.

Από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, η χρήση όλων των μέσων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βίας, αποτελεί συνήθη πρακτική των κυρίαρχων κρατών προκειμένου να αντιταχθούν στον εσωτερικό διχασμό και να διασφαλίσουν την εθνική κυριαρχία. Στην ιστορία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Λίνκολν χρησιμοποίησε την ισχύ των όπλων για να καταβάλει τις αποσχιστικές δυνάμεις του Νότου και να επανενώσει τη χώρα, δημιουργώντας εντέλει μια ισχυρή Αμερική. Στις 8 Απριλίου 1999, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας Zhu Rongji παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Κλίντον μετά τη συνάντησή τους. Οταν ρωτήθηκε για το ζήτημα της Ταϊβάν, ο Zhu απάντησε: «Νωρίτερα, στο γραφείο του προέδρου Κλίντον, είδα ένα πορτρέτο του προέδρου Λίνκολν. Θυμάμαι ότι για να διατηρήσει την ακεραιότητα των ΗΠΑ και να αντιταχθεί στη διαίρεση και τον διαμελισμό, ο Λίνκολν δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει βία. Πρέπει να διδαχθούμε από τον πρόεδρο Λίνκολν». Αυτή η απάντηση προκάλεσε το έντονο χειροκρότημα των παρόντων και σήμερα η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας παραμένει σύμφωνη με αυτή.

Οσο η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να υποστηρίζει την αρχή της μίας Κίνας, συνεχίσει να αντιτίθεται σθεναρά στη «διαίρεση της Ταϊβάν» και συνεχίσει να καταδικάζει τις ενέργειες ορισμένων χωρών που ενθαρρύνουν ή στηρίζουν εν κρυπτώ αποσχιστικές δυνάμεις στην Ταϊβάν, ο πόλεμος στο Στενό της Ταϊβάν μπορεί να αποφευχθεί. Η Κίνα είναι ένα φιλειρηνικό έθνος. Στα 75 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ποτέ δεν ξεκινήσαμε πόλεμο και δεν έχουμε καταλάβει ούτε ένα εκατοστό γης άλλης χώρας. Ομοίως, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την απώλεια ούτε ενός εκατοστού κινεζικού εδάφους. Εφόσον οι αρχές του DPP στην Ταϊβάν δεν παραβιάζουν την κόκκινη γραμμή της μίας Κίνας ούτε διακηρύσσουν ανοιχτά τη διαίρεση της Ταϊβάν, η Κίνα δεν θα αναλάβει την πρωτοβουλία να καταφύγει στη βία.

Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα μπορέσει ενωμένη να μείνει πιστή στην αρχή της μίας Κίνας, μη δίνοντας χώρο σε φωνές υπέρ της «διαίρεσης της Ταϊβάν», συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν. Πράγματι, το κλειδί για την ειρήνη στην περιοχή βρίσκεται στα χέρια κάθε μέλους της διεθνούς κοινότητας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το κλειδί για την ειρήνη στην Ταϊβάν βρίσκεται στα χέρια κάθε μέλους της διεθνούς κοινότητας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας