Βολφγκανγκ Γκαίτε: Η νύχτα είναι το μισό της ζωής. Το καλύτερο μισό.
Ησίοδος, Θεογονία, στ. 764: Ο Θάνατος έχει σιδερένια καρδιά και χάλκινη ψυχή
Ησίοδος, Θεογονία. 732 – 773.
732: Δε μπορεί κανείς να φύγει από εκεί γιατί ο Ποσειδών τοποθέτησε χάλκινες θύρες και έστησε τείχος γύρω – γύρω.
Εκεί βρίσκονται οι Εκατόγχειρες Γύγης, Κόττος και ο μεγαλόκαρδος Βριάρεως, πιστοί φύλακες του Διός του αιγιδοφόρου.
Εκεί είναι οι αρχές (πηγές) και το πέρας όλων: Της ζοφερής Γης, του μαυροσκότεινου Τάρταρου, του αχανούς πόντου και του έναστρου ουρανού. Οι θεοί αποστρέφονται αυτόν τον «βαρύ» τόπο που είναι πάντα σάπιος και μουχλιασμένος
740 ενώ μέγα χάσμα, που κρατά από καλοκαίρι σε καλοκαίρι και αν περάσεις τις πύλες, ούτε σ` ένα ολόκληρο χρόνο μπορείς να το διασχίσεις. Θα έπεφτες από θύελλα σε θύελλα. Οι αθάνατοι θεοί το τρέμουν, θεωρούν μέγα δεινό το τερατώδες αυτό χάσμα των Ταρτάρων. Εκεί βρίσκεται η κατοικία της ολόμαυρης Νύκτας που είναι καλυμμένη με βαθυκύανα σύννεφα. Εκεί μπροστά ο γιος του Ιαπετού (Άτλας), ακίνητος, φέρει πάνω στο κεφάλι με τα ακάματα, ακούραστα χέρια του τον ευρύ Ουρανό. Είναι ακίνητος, ακλόνητος στην ίδια θέση όπου η Νύκτα που φεύγει συναντά την Ημέρα που έρχεται. Εκεί στο χάλκινο κατώφλι των Πυλών η Ημέρα χαιρετά τη Νύκτα.
750 Η μία μπαίνει στην οικία τους την τεράστια και η άλλη βγαίνει. Ποτέ δε βρίσκονται στην ίδια κατοικία και οι δύο μαζί. Η μια είναι στο ανάκτορο τους και η άλλη τριγυρνά στον κύκλο του κόσμου μέχρι ν` αλλάξουν πάλι βάρδια. Η Ημέρα έχει στην κατοχή της το φως για να βλέπουν πολύ μακριά οι κάτοικοι της Γης. Η ολέθρια και μοιραία Νύκτα με μαύρα σύννεφα καλυμμένη, εξουσιάζει τα τέκνα της, τους δεινούς δίδυμους θεούς, Ύπνο και Θάνατο, που έχουν το ανάκτορο τους μέσα στης μητέρας τους Νύκτας τα παλάτια. Ποτέ αυτούς
760 δεν φωτίζει ο αστραφτερός Ήλιος με τις αχτίνες του καθώς ανεβαίνει και κατεβαίνει στον ουράνιο θόλο. Ο Ύπνος ήσυχα τριγυρίζει όλη τη γη και την πλατιά θάλασσα ηρεμώντας τους θνητούς. Ο Θάνατος έχει σιδερένια καρδιά και χάλκινη ψυχή στα ανελέητα στήθη του. Όποιον θνητό πάρει δεν τον αφήνει πια. Τον θεωρούν εχθρό και οι αθάνατοι θεοί.
Εκεί σ` αυτόν τον κακοτράχαλο τόπο είναι και το αντιλαλούν, ηχηρό ανάκτορο του χθόνιου Άδη και της τρομερής Περσεφόνης. Φύλακας του Άδη είναι ο δεινός σκύλος ( Κέρβερος)
770ανελέητος και επιθετικός. Γνωρίζει την κακή τέχνη της υποκρισίας καθώς κουνά ταυτόχρονα την ουρά και τα αυτιά του. Παραφυλάγει άγρυπνος εκεί και όποιον τολμήσει να περάσει τις πύλες για να βγει από του Άδη και της Περσεφόνης την επικράτεια, τον κατασπαράσσει αμέσως.
Ησίοδος, Θεογονία. Κείμενο. Ελεύθερη απόδοση σε πεζό λόγο ώστε να ομοιάζει με την καθημερινή ομιλία, χωρίς φανερό ποιητικό μέτρο αλλά με ρυθμό παράλληλο του αρχαίου κειμένου.
Επίθετα και χαρακτηρισμοί θεοτήτων και άλλων θεϊκών δυνάμεων και όντων.
Στίχος 734: Ὀβριάρεως μεγάθυμος. Ο μεγαλόκαρδος Βριάρεως.
735: Διὸς αἰγιόχοιο. Ο Ζευς που φέρει αιγίδα.
744: Νυκτὸς ἐρεμνῆς. Η ολόμαυρη Νύκτα. Η ερεβώδης Νύκτα.
755: φάος πολυδερκὲς. Το φως που βλέπει πολύ μακριά.
757: Νὺξ ὀλοή. Νύκτα ολέθρια.
768: ἰφθίμου τ᾽ Ἀίδεω καὶ ἐπαινῆς Περσεφονείης. Του ανίκητου Άδη και της τρομερής Περσεφόνης.
Σημειώσεις
-739: εὐρώεις, <εὐρώς, σαπιος, μουχλιασμένος, ανθυγιεινός, υγρός, σκοτεινός, νοτερός.
-739: ἀργᾰλέος, -α, -ον (ἄλγος, ἀλγαλέος). Επίπονος, οδυνηρός, τραχύς, δύσκολος, βαρύς.
-740: τελεσ-φόρος, -ον, <τέλος, φέρω. Αυτός που φέρνει σε ένα τέλος, φέρνει σε πέρας, τελεσφόρον εἰς ἐνιαυτόν έλεγαν για το έτος που συμπληρώνει τον κύκλο του. Λέγεται επίσης για ένα τέλειο έτος. Τελεσφόροι ἀραί, ευχαί: Εὐχές, που τείνουν προς εκπλήρωση, φάσματα δὸς τελεσφόρα, κάνε να εκπληρωθούν τα οράματα, τελεσφόρον χάριν δοῦναι, να δώσει τη χάρη της εκτέλεσης, της εκπλήρωσης.
- 744: ἐρεμνός, -ή, -όν, < Ἔρεβος, μαύρος, ζοφερός, σκοτεινός, κατάμαυρος, ολόμαυρος.
-748: ἀ-στεμφής, <στέμβω, ακίνητος, αδιάσειστος, αμετάτρεπτος, ακλόνητος.
-755: πολυ-δερκής, <δέρκομαι. Αυτός που βλέπει πολύ μακριά.
-757: ὀλοός, -ή, <ὄλλυμι: Καταστροφικός, μοιραίος, θανατηφόρος, ολέθριος, δολοφονικός.
-768: ἴφθῑμος, <ἶφι, ἴφιος. Ισχυρός, δυνατός, ρωμαλέος.
-768: ἐπαινή, τρομερή, φοβερή.
-Σύμφωνα με την επικρατέστερη μυθολογική παράδοση το πρώτο θεϊκό ζευγάρι στον κόσμο ήταν η Γαία (γη) και ο αστερόεις Ουρανός. Η Γαία και ο Ουρανός γεννούν 6 Τιτάνες ( Ωκεανός, Κοίος, Κρίος, Υπερίων, Ιαπετός και Κρόνος), 6 Τιτανίδες ( Θεία, Τηθύς, Φοίβη, Μνημοσύνη, Θέμις, Ρέα). Ακόμα έφεραν στον κόσμο τους Εκατόγχειρες ( Βριάρεω, Γύγη, Κόττο), τους Κύκλωπες ( Βρόντη, Στερόπη, Άργη) και τους Γίγαντες.
-Ο Τάρταρος ή Τάρταρα ήταν ο μυθικός τόπος όπου εγκλείονται και βασανίζονται οι
υβριστές θεών και ανθρώπων. Βαθύ υπόγειο βάραθρο. Στα Τάρταρα γκρέμισε ο Δίας τους Τιτάνες και τον πατέρα του Τιτάνα Κρόνο, όταν τον ανάτρεψε.
1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.
2*. Στους αγαπημένους μου Ιωάννα – Μαρίνα, Ειρήνη, Κωνσταντίνο, Μπάμπη, Νίκο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας