Ηταν στα μέσα καλοκαιριού του 1990. Περιμέναμε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το μικρό καραβάκι, το οποίο συνδέει το νησί με το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Υποδεχτήκαμε τον δήμαρχο του Δικελί, Οσμάν Οσγκιουβέν, τον συγγραφέα Ασίζ Νεσίν, τον συγγραφέα και βουλευτή Σμύρνης Κεμάλ Ανατόλ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας από τη γειτονική παράλια πόλη. Την επαύριο ξεκίνησε το Φεστιβάλ Ειρήνης και Πολιτισμού, το οποίο συνδιοργάνωσαν οι δήμοι των δύο πόλεων. Δήμαρχος Μυτιλήνης ήταν ο Στρατής Πάλλης και επί των πολιτιστικών ο Γιάννης Παυλής. Συζητήσεις, διάλογοι, μουσική, χορευτικά, προβληματισμοί για την ειρήνη και τους εξοπλισμούς. Τι όμορφο να βρίσκεσαι στο ίδιο τραπέζι και να συζητάς με τον Ασίζ Νεσίν!
Ετσι ξεκίνησε μια μακρόχρονη επαφή ανάμεσα στο νησί και σε πόλεις της μικρασιατικής ακτής. Κάποιες περιόδους, λόγω διαφορετικής προσέγγισης και άποψης των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών, ένθεν κακείθεν, υπήρξαν επιφυλάξεις και στασιμότητα στις συναντήσεις. Ενίοτε ακούστηκαν και πολεμικές ή καλύτερα πολεμοκάπηλες απειλές και ιαχές. Οι οποίες δεν εκστομίστηκαν ούτε το 1914, στον Πρώτο διωγμό, ούτε στα 1922-23 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Κι όπως γράφει ο Νεσίν στον πρόλογο του βιβλίου του «Ο καφές και η δημοκρατία», απευθυνόμενος στους Ελληνες αναγνώστες, «Οι πολιτικές καταστάσεις αλλάζουν συχνά, οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, οι λαοί όμως μένουν παντοτινοί και αθάνατοι». Ο κύκλος των γεγονότων, των πραγμάτων, του σήμερα που γίνεται παρελθόν, δηλαδή της ζωής, συνεχίζεται χωρίς να μας ρωτάει· έστω κι αν εμείς βρισκόμαστε πάνω του, συμμετέχουμε λίγο ή πολύ.
Μερικές φορές είμαστε παρατηρητές, άλλοτε παθητικοί αποδέκτες των όσων συμβαίνουν. Ο κόσμος μας είναι μικρός, πού και πού γίνεται μέγας· έτσι για να έχουμε συμβολή στην πραγμάτωση του στίχου. Τέλος καλοκαιριού ακούσαμε ελληνικά τραγούδια από τη χορωδία «Izmir Rebetiko Korosu» της Σμύρνης. Χιλιοακουσμένα τραγούδια, με διάφορες εκτελέσεις. Τώρα φχαριστιέσαι τα παράξενα τσακίσματα και γυρίσματα της μιας γλώσσας με την προφορά της άλλης. Ηταν άλλη μια συνάντηση της «Συνύπαρξης και επικοινωνίας στο Αιγαίο» του νησιού με την «Ενωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» της Σμύρνης. Κάποιοι τη χαρακιά την παραλαμβάνουν από ένα σημείο και την πάνε παρακάτω. Τη φροντίζουν, κι αν μερικές φορές είναι μόνο τελείες, προσπαθούν, τις ενώνουν κι έτσι παρουσιάζεται μια εικόνα.
Τις ίδιες μέρες ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ Στρατής Μπαλάσκας παρουσίασε σε φωτογραφίες τη φθορά που έχει φέρει ο χρόνος στο πατρικό σπίτι του Βενέζη στο Αϊβαλί. Ας ξεκινήσουν οι δυο δήμοι κι οι δυο κινήσεις πολιτών τις διαδικασίες αποκατάστασής του. Ας το δούνε ως οφειλή της αιολικής γης –στεριανής και νησιωτικής– στον πνευματικό δημιουργό.
*Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας