Κώστας Ουράνης: Για ασφάλεια κυκλωθήκαμε με τείχη —και γίνανε τα τείχη φυλακή μας.
Βασίλης Τσιτσάνης: Ξυπνώ και βλέπω σίδερα στη γη στερεωμένα
και μ’ αλυσίδες σταυρωτές τα χέρια μου δεμένα.
Ησίοδος, Θεογονία στ. 720 κ.ε. Ο Τάρταρος ή Τάρταρα ήταν ο μυθικός τόπος όπου εγκλείονται και βασανίζονται οι υβριστές θεών και ανθρώπων. Βαθύ υπόγειο βάραθρο. Στα Τάρταρα γκρέμισε ο Δίας τους Τιτάνες και τον πατέρα του, τον Τιτάνα Κρόνο αφού πρώτα τον ανέτρεψε.
Πρώτη γενιά θεών της Ελληνικής Μυθολογίας ήταν ο Πατέρας όλων Ουρανός και η Μητέρα όλων η Γαία (Γη).
Οὐρανός. Ο θόλος του ουρανού, το ουράνιο στερέωμα, αιθέρας, αιθέρες. Ένα γιγάντιο κοίλο ημισφαίριο που στηριζόταν στα κράσπεδα της γης και υψωνόταν χωρίς τέλος. Θεωρούσαν ότι αποτελείται από συμπαγές μέταλλο γι` αυτό αποκαλούσαν τον Ουρανό: χάλκεον, πολύχαλκον, σιδήρεον. Σ` αυτόν τον απέραντο θόλο διέγραφε καθημερινά την τροχιά του ο Άρχων Ήλιος. Πάνω στον Ουρανό ήταν τα υπέρλαμπρα αστέρια γι αυτό τον αποκαλούσαν Αστερόεντα Ουρανό. Τον θεωρούσαν έδρα και κατοικία των θεών και ήταν στην απόλυτη κατοχή και επιρροή του Διός.
Γαῖα, ἡ, γῆ, χώμα, έδαφος. Σύζυγος του Ουρανού, μητέρα των Τιτάνων, Κυκλώπων, Γιγάντων, Εκατόγχειρων.
Δεύτερη γενιά των θεών ήταν τα τέκνα του Ουρανού και της Γης:
6 Τιτάνες ( Ωκεανός, Κοίος, Κρίος, Υπερίων, Ιαπετός, Κρόνος).
6 Τιτανίδες ( Θεία, Τηθύς, Φοίβη, Μνημοσύνη, Θέμις, Ρέα).
3 Κύκλωπες ( Βρόντης, Στερόπης, Άργης).
3 Εκατόγχειρες ( Γύγης, Βριάρεως, Κόττος).
3 Γίγαντες.
Τῑτάν, -ᾶνος, ὁ, Τῑτᾶνες. Γένος θεών που είχαν φυλακιστεί στον Τάρταρο. Σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν έξι γιοι ( Τιτάνες)και έξι κόρες ( Τιτανίδες), τέκνα του Ουρανού και της Γαίας, τους οποίους ο Δίας έριξε από τον Όλυμπο στο σκοτάδι των Ταρτάρων στα τρίσβαθα έγκατα της Γης. Οι Τιτάνες θεωρούνται Αγωνιζόμενοι και Μαχόμενοι θεοί. Κάποιοι ετυμολογούν τη λέξη Τιτάν από το τίτας (< τίνω) άρα Τιμωροί, Εκδικητές.
Τιτανομαχία: Η μάχη Τιτάνων και Διός.
Τῑτᾱνο-κράτωρ, ὁ (<κρατέω).Ο νικητής των Τιτάνων Ζευς.
Κύκλ-ωψ, -ωπος, ὁ, Κύκλωπας. O Κυκλομάτης. Κύκλωπες θεωρούσαν οι αρχαίοι τους άγριους γίγαντες που κατοικούσαν στη Σικελία. Στην Οδύσσεια του Ομήρου αναφέρεται ο Κύκλωπας Πολύφημος, γίγαντας μονόφθαλμος. Οι αρχαίοι ονόμαζαν τα τείχη των Μυκηνών « Κυκλώπεια» γιατί πίστευαν ότι τα έκτισαν Κύκλωπες αφού μόνο γίγαντες θα μπορούσαν να λατομήσουν τόσο μεγάλους λίθους και να κτίσουν τα μεγαλιθικά τείχη.
ἑκᾰτόγ-χειρος, (<χείρ), αυτός που έχει εκατό χέρια, λέγεται για τον Βριάρεω, Γύγη και Κόττο. Στην αρχή εχθροί και έπειτα σύμμαχοι του Διός στην Τιτανομαχία.
Γίγας, Γίγαντες, οι Γίγαντες, μια άγρια φυλή που εξολοθρεύτηκε από τους θεούς με αρχηγό τον Δία.
Ὠκεανός. Ο πρώτος των Τιτάνων, γιος του Ουρανού και της Γης, σύζυγος της Τηθύος, πατέρας της Θέτιδας (της μητέρας του Αχιλλέα). Στον Όμηρο ο Ωκεανός είναι ένας μεγάλος ποταμός (ὠκεανὸς ποταμός), ο οποίος ρέει κυκλικά στη γήινη σφαίρα και επιστρέφει στον εαυτό του (ἀψόρροος). Η μεγάλη εξωτερική θάλασσα, σε σχέση προς την εσωτερική, ή τη Μεσόγειο θάλασσα (θάλασσα, πόντος).
Κοῖος ή Ποίος: Ποιας φύσης; τί είδους;
Ὑπερίων, Υπερίωνας. O θεός Ήλιος, συχνά μαζί με το Ἥλιος, ή μόνο του αντί Ἥλιος. Ορισμένοι το ετυμολογούν από τα ὑπὲρ ἰών, αυτός που κινείται ψηλά. Άλλοι θεωρούν ότι το Ὑπερίων παράγεται από την πρόθεση ὑπέρ, ο άνω Θεός.
Ιαπετός. Με τον μικρότερο αδελφό του, Κρόνο, ήταν οι ισχυρότεροι των Τιτάνων. Σ` αυτούς τους δύο ξέσπασε βίαια ο Ζευς όταν επικράτησε στον Κόσμο. Τέκνα του ήταν ο Προμηθεύς, ο Άτλας ο Επιμηθεύς και ο Μενοίτιος και άλλοι, γνωστοί ως Ιαπετίδες.
Κρόνος, (<κραίνω). Ο Κρόνος, ταυτίζεται με τον θεό των Λατίνων Saturnus. Γιος του Ουρανού και της Γαίας, σύζυγος της Ρέας, πατέρας του Δία, Ποσειδώνα, Άδη, Ήρας, Δήμητρας και Εστίας. Βασίλευε στον ουρανό μέχρι που οι γιοι του τον κατακρήμνισαν στον Τάρταρο. Η εποχή του ήταν η Χρυσή Εποχή. Διαδέχθηκε τον πατέρα του Ουρανό αφού τον εξόντωσε με φρικτό τρόπο.
Τηθύς, γυναίκα του Ωκεανού. Κόρη του Ουρανού και της Γαίας, μητέρα των ποτάμιων θεών και των Ωκεανίδων. Τηθύς είναι η ίδια η θάλασσα ( <τήθη: μητέρα όλων).
Φοίβη, Λατινικά Phoebé. Μια από τις κόρες του Ουρανού και της Γαίας. Μητέρα του Φοίβου.
Μνημοσύνη. Ανάμνηση, ενθύμηση, μνήμη. Η Τιτανίδα Μνημοσύνη ήταν η μητέρα των Μουσών.
Θέμις. Αυτό που εδραιώνεται ή καθιερώνεται εθιμικά, θέμις ἐστί, είναι ορθό και δίκαιο. Οι υφιστάμενοι νόμοι, οι κείμενες διατάξεις. Ως κύριο όνομα, η θεά του δίκαιου νόμου και της ορθής τάξης.
ῥέᾰ, επίρρημα του ῥᾴδιος, εύκολα, άνετα.
Ῥέᾱ. Η Ρέα θυγατέρα του Ουρανού και της Γης, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και των θεών: Ποσειδώνα, Πλούτωνα, Εστίας, Δήμητρας, Ήρας.
Βρόντης, (<βροντάω), ένας από τους τρεις Κύκλωπες.
βροντησικέραυνος,. Αυτός που στέλνει αστραπές και κεραυνούς. Ο Ζευς.
Στερόπης, Αστράπτων. Ένας από τους τρεις Κύκλωπες.
Αργής, Άργης, λαμπρός, αστραφτερός, λέγεται για τη δυνατή αστραπή. Γυαλιστερός, λευκός.
Βριάρεως. Εκατόγχειρας γίγαντας, που αποκαλούνταν έτσι από τους θεούς, ενώ από τους ανθρώπους ονομαζόταν Αιγαίων.
Προελληνική ή Πρωτοελληνική έχει ονομαστεί συμβατικά η αρχαιότερη μορφή της ελληνικής γλώσσας μετά τη διαφοροποίησή της από την πρωτοϊνδοευρωπαϊκή και πριν τη διαίρεσή της στις διαλέκτους που ακολουθούν: Μυκηναϊκή, Δωρική, Αττική- Ιωνική.. Τα ονόματα των θεών πριν το 12θεο, ήταν προελληνικά και άρα αβέβαιης ετοιμολογίας.
Η επιβολή των νέων θεών του 12θεου στους παλιότερους θεούς, υποδεικνύει την επιβολή των νέων φύλων επί των παλαιοτέρων αυτοχθόνων, των προελληνικών.
Πολύ βαθιά στα σπλάχνα της γης φυλάκισε η Τρίτη γενιά των Θεών τους εχθρούς πρωτοθεούς. Τιτάνες, Τιτανίδες, Γίγαντες, Κύκλωπες, Εκατόγχειρες που ήθελαν αυτοί να κυβερνούν τον Σύμπαντα Κόσμο και όχι τα παιδιά τους με αρχηγό τον Δία, τα αδέλφια και τα παιδιά του.
To βάθος που είχαν τα Τάρταρα
Τόσο βαθιά ήταν τα Τάρταρα όσο είναι η απόσταση γης – ουρανού. Τόση είναι η απόσταση της γης από τον σκοτεινό, ερεβώδη Τάρταρο. Αν κάποιος έριχνε ένα βαρύ χάλκινο αμόνι, από τον ουρανό, θα έφτανε στην επιφάνεια της γης σε εννιά μερόνυχτα. Τόσο θα χρειαζόταν για να φτάσει και στον κατασκότεινο Τάρταρο. Εννιά μερόνυχτα θα χρειαζόταν να φτάσει στον Τάρταρο ένα χάλκινο αμόνι από την επιφάνεια της γης.
Χάλκινα τείχη κυκλώνουν τον Τάρταρο. Γύρω – γύρω, στον τράχηλο, σκοτάδι πυκνό, ρευστό σε τρεις πατωσιές τον κυκλώνει. Πάνω εκεί μύριες ρίζες της γης και της άκαρπης, ατρύγητης, απέραντης θάλασσας φυτρώνουν. Μέσα εκεί οι θεοί Τιτάνες μέσα στον νεφελώδη ζόφο,
730 είναι καταχωμένοι, όπως αποφάσισε ο νεφεληγερέτης Ζευς. Στις εσχατιές της πελώριας γης στον σάπιο, μουχλιασμένο τόπο.
1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.
2*. Στη Μνήμη του Τιτάνα Γιάννη Μανούσακα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας