Από το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου και θα έχει συναντήσεις για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, συναντώμενος πιθανότατα και με τον Ερντογάν. Φοβάμαι, όμως, ότι βρίσκεται εκεί με άδεια φαρέτρα.
Με την ευκαιρία, ερωτώ, γιατί έμεινε στα χαρτιά η περίφημη Διακήρυξη των Αθηνών Μητσοτάκη – Ερντογάν, που η κυβέρνηση παρουσίασε ως ιστορική; Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν είναι Σαμαράς ούτε Βελόπουλος για να ενοχοποιεί τις συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο. Καλώς επιδιώκεται συνάντηση στη Νέα Υόρκη, το κύριο είναι το περιεχόμενό της.
Σημαία της Ελλάδας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου, την οποία δυστυχώς δεν απαιτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην περίπτωση της νέας παλαιστινιακής τραγωδίας.
Υποθέτω ότι στον ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στο Ουκρανικό, ελπίζω όμως να μη δεσμευτεί για αποστολή νέου οπλισμού στο Κίεβο, καθώς έχει καταστεί φανερό ότι στον πόλεμο αυτόν δεν υπάρχουν νικητές, παρά μόνο ηττημένοι. Να μιλήσει, λοιπόν, για παύση των συγκρούσεων και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, στα πρότυπα της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, που ήταν καθαρά ευρωπαϊκή το 2014, με τη συμμετοχή των Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ.
Επείγει ο τερματισμός της απουσίας της Ελλάδας από το πεδίο των προσπαθειών για εκεχειρία στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς που, αν γενικευτεί, θα κάνει κακό, κυρίως στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα. Επισημαίνω ότι ο Ερντογάν προσκάλεσε πρόσφατα στην Αγκυρα τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και της PLO, Μαχμούντ Αμπάς· στην Αθήνα πότε θα προσκληθεί; Προτείνω, επίσης, η ελληνική κυβέρνηση να συγκαλέσει το σχήμα Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη, που με Τσίπρα λειτούργησε.
Οσο για το Κυπριακό, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ίσως διότι για τη Δεξιά ουδέποτε αποτέλεσε εθνική προτεραιότητα. Με κυβέρνηση Ν.Δ., το 2004, δεν υπήρξε προτροπή προς τον τότε Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να μην απορρίψει το σχέδιο Ανάν, που αν είχε ψηφιστεί, κατοχικός στρατός δεν θα υπήρχε σήμερα στην Κύπρο, ούτε «λύση δύο κρατών» από τους Ερντογάν και Τατάρ.
Για μας, πέραν της κρατικής διπλωματίας, υπάρχει και η «διπλωματία των πολιτών», την οποία ενεργοποιούμε μέσω κινημάτων ειρήνης, για την επάνοδο του Κυπριακού στο διεθνές προσκήνιο. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024, το ΠΑΔΟΠ απονέμει στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων το φετινό Βραβείο «Νίκος Νικηφορίδης» στο δικοινοτικό κίνημα επανένωσης που αναπτύσσεται στο νησί. Θα προηγηθεί η βράβευση Τσίπρα για τις Πρέσπες.
*Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας