Ισως να θεωρηθώ αιθεροβάμων, επιλέγοντας τον τίτλο αυτού του άρθρου. Αρχίζω με τη διαπίστωση ότι πολύς λόγος έγινε περί ΝΑΤΟ τελευταία, με αφορμή και την πανηγυρική σύνοδο στην Ουάσινγκτον, όπου και σημειώθηκαν κάποιοι ήπιοι διαξιφισμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.
Αν και εμφανίζεται πανίσχυρη, 75 χρόνια μετά την ίδρυσή της, πριμοδοτημένη από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, για να διευρυνθεί με Σουηδία και Φινλανδία, η Ατλαντική Συμμαχία δεν είναι στα καλύτερά της. Η πρώτη εκστρατεία της το 2001, στο Αφγανιστάν, κατέληξε σε απόλυτο φιάσκο, ύστερα από είκοσι χρόνια, ενώ δεν υπήρξε συμφωνία των μελών της λόγω Γαλλίας και Γερμανίας για απευθείας εμπλοκή στους πολέμους του Ιράκ και της Συρίας.
Το ΝΑΤΟ αποτελεί κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου, θα έλεγα και αναχρονισμό για τις προκλήσεις ασφάλειας του 21ου αιώνα, γι’ αυτό και η Αριστερά αγωνίζεται για την κατάργησή του, όπως και κάθε άλλου στρατιωτικού συνασπισμού.
Διεκδικούμε μια πολυδιάστατη ασφάλεια, οικονομική, πολιτική, κοινωνική, οικολογική και ανθρώπινη, προτείνοντας και την κοινή ασφάλεια, ιδιαίτερα μεταξύ γειτονικών χωρών. Παράλληλα, καταθέτουμε συγκεκριμένες εναλλακτικές στο ΝΑΤΟ. Πρώτη σε σημασία, μια νέα σχέση ειρήνης και ισότιμης συνεργασίας της Ε.Ε. με τη Ρωσία, που μπορεί να επιτευχθεί μετά την ειρήνευση στην Ουκρανία που δεν θα αργήσει.
Η δεύτερη εναλλακτική είναι η διεκδίκηση ενός συστήματος πανευρωπαϊκής ασφάλειας, που θα έχει στους κόλπους του και τη Ρωσία. Σύστημα που θα μπορούσε να προκύψει μέσω της αναβάθμισης και ενίσχυσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Γιατί, όμως, κάποιοι στην Αριστερά δεν μιλούν για τον οργανισμό αυτό, που αποτελεί μετεξέλιξη της ΔΑΣΕ, δηλαδή, της Διάσκεψης του Ελσίνκι (1975), η οποία είχε συγκληθεί με πρωτοβουλία της Σοβιετικής Ενωσης; Η Αριστερά και ιδιαίτερα τα Κ.Κ., στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου διεκδικούσαν μια Ευρώπη χωρίς στρατιωτικούς συνασπισμούς προτείνοντας την ταυτόχρονή διάλυση του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Μεταψυχροπολεμικά, αφού το Σύμφωνο Βαρσοβίας έχει καταργηθεί, ποιος ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ.
Προσθέτω ότι ο στόχος κατάργησης του ΝΑΤΟ πρέπει να συνοδεύεται και από τη δημιουργία δομών υποπεριφερειακής ασφάλειας που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει για τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
Τέλος, εμείς υπολογίζουμε, όχι μόνο στην κρατική διπλωματία, αλλά και στη διπλωματία των πολιτών, που παίρνει διάφορες εκφράσεις τα τελευταία πενήντα χρόνια, όπως η διπλωματία των πόλεων κ.λπ. Εννοείται ότι η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. και το πώς θα οικοδομηθεί θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα για το ΝΑΤΟ.
* Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας