Μετά τη διεξαγωγή του β΄ γύρου (7 Ιουλίου) των εκλογών στη Γαλλία, τα νέα πολιτικά δεδομένα διαμορφώθηκαν ως εξής: πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη αναδείχθηκε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, δεύτερο ήρθε το κόμμα του Μακρόν. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ακροδεξιά. Με αυτά τα δεδομένα και με βάση όλα όσα συνέβαιναν κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο, κατά την οποία η επικράτηση της Ακροδεξιάς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ήταν θέμα χρόνου, γεννιούνται ερωτήματα όπως π.χ.: Τι ακριβώς συμβαίνει στις σύγχρονες δημοκρατίες; Ποιος είναι ο ρόλος των δημοσκοπήσεων; Γιατί η κοινή γνώμη όπως αυτή ωθείται σε διατύπωση «γνώμης» τελικά τη στιγμή της κάλπης καθίσταται ο ρυθμιστής;
Πώς και γιατί συνέβη η «ανατροπή στη Γαλλία» όπως η δημοσιογραφική γλώσσα ονομάζει το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου; Κατά τη θεωρητικο-πολιτική άποψή μου, συνέτρεξαν τρεις παράγοντες: ο ένας αναφέρεται στην «απόσταση» («διαφορά» είναι ο ορθός όρος της πολιτικής φιλοσοφίας) που κάθε φορά διαπιστώνεται ανάμεσα στις ποσοτικές μετρήσεις των δημοσκοπήσεων και στις ιδιαίτερες ατομικές βουλήσεις της κοινής γνώμης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Στις προκείμενες γαλλικές εκλογές ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο είναι η «τεχνική μέθοδος» που εφαρμόσθηκε, να αποσυρθούν υποψήφιοι της Αριστεράς και του κόμματος: «ΜΑΖΙ» κατά τον β΄ γύρο για να προκύψει τελικά το πολιτικό αποτέλεσμα που όλοι μας γνωρίζουμε.
Στους δύο αυτούς τεχνικούς παράγοντες (δηλαδή στις ποσοτικές δημοσκοπήσεις και την τεχνική μέθοδο της κοινοβουλευτικής απόσυρσης) θα ήθελα να προσθέσουμε έναν νέο παράγοντα (μία νέα πολιτική παράμετρο) που διαμορφώθηκε σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική συγκυρία. Η νέα πολιτική συνθήκη που διαμορφώθηκε μπορεί να αναδιατυπωθεί σε πολιτική γλώσσα ως εξής: ο πανίσχυρος πρόεδρος της Γαλλίας μέχρι τον Μάιο του 2027 αντιλαμβάνεται ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν αποτελεί κι αυτή πεδίο της ηγεμονικής εξουσίας του.
Διατυπώνω την άποψη ότι κατά τα επόμενα τρία χρόνια η Γαλλική Δημοκρατία θα βιώσει πολιτικές εμπειρίες, οι οποίες θα την οδηγήσουν στο επίπεδο του πολιτικού αναστοχασμού. Το γαλλικό μοντέλο διακυβέρνησης επινοήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι αιώνιο κατασκεύασμα. Επιβάλλεται εδώ και τώρα να μεταρρυθμισθεί! Σε διαφορετική περίπτωση, θα ζούμε σε συνθήκες όπως αυτές που ζήσαμε επί της προεδρίας του Macron: (2017- ). Μεγάλα ευρωπαϊκά οράματα χωρίς αντίκρισμα. Αδυναμία της Γαλλίας να συμμετάσχει στην παγκοσμιοποίηση. Εξαγγελία του Macron ότι θα στείλει στρατιώτες την Ουκρανία. Οι κοινωνικές ανισότητες να γιγαντώνονται και ο μικρός «Ναπολέων» να ηγεμονεύει! Και πολλά άλλα!
Η πολιτική τριετία που μόλις άρχισε θα είναι μαρτυρική για την επαναστατική και μονίμως εξεγερμένη Γαλλία. Το μεταπολεμικό μοντέλο διακυβέρνησης στο Παρίσι αποδείχθηκε ότι ήταν η «μήτρα» που γέννησε τον εθνολαϊκισμό της Λεπέν. Αυτό το σημείο στην ανάλυσή μου είναι πολύ σοβαρό. Θα αποτελέσει το κατεξοχήν θεματικό αντικείμενο των επόμενων ευρωπαϊκών θεωρητικο-πολιτικών σεμιναρίων μας στη Φρανκφούρτη και στη Φλωρεντία.
Το τελικό συμπέρασμά μου διατυπώνεται ως εξής: όσο πιο απαρχαιωμένοι είναι οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί της σύγχρονης δημοκρατίας τόσο μεγαλύτεροι κίνδυνοι δημιουργούνται για την υπονόμευσή της. Η Γαλλική Δημοκρατία εδώ και 80 χρόνια δεν αναδημιουργήθηκε! Κατέληξε να γίνει ιστορικό απολίθωμα με ηγεμόνα τον Macron! Και έπειτα από όλα αυτά γεννήθηκε το φάντασμα: Ακροδεξιά-νεοφασισμός. Χρειάζεται να εργασθούμε όλοι μας ως Ευρωπαίοι πολίτες για να ζούμε στις πραγματολογικές και ανθρώπινες συνθήκες της Δημοκρατίας.
*Πολιτικος φιλόσοφος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας