Πολλά τα μηνύματα των ευρωεκλογών, σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά δεν θα αφήσω ασχολίαστη την εκλογή της Ελλάδας στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκλογή, που ήταν αναμενόμενη, ύστερα από προσπάθεια πολλών ετών, με ΥΠΕΞ τον Νίκο Δένδια και κυρίως διότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρώπης.
Προφανώς, πρόκειται για εθνικό και όχι κομματικό επίτευγμα. Συγχαρητήρια οφείλονται στην ελληνική διπλωματία, αλλά μερίδιο αναλογεί και στην κυβέρνηση Τσίπρα, που αποκατέστησε το κύρος της χώρας μας, με την έξοδο από τα ταπεινωτικά μνημόνια το 2018, τα οποία της είχαν επιβληθεί λόγω της χρεοκοπίας με συνευθύνη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω ότι με κυβέρνηση Τσίπρα, η Ελλάδα είχε αποσπάσει τον παγκόσμιο θαυμασμό για τον χειρισμό του προσφυγικού-μεταναστευτικού την κρίσιμη διετία 2015-2016, όταν μαινόταν ο πόλεμος στη Συρία.
Αλλο επίτευγμα πανευρωπαϊκής εμβέλειας η Συμφωνία των Πρεσπών, έργο κυρίως των πρώην πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, με μηνύματα υπέρ της βαλκανικής συνανάπτυξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Πότε στον τελευταίο μισό αιώνα δόθηκε λύση σε άλλο εθνικό θέμα;
Δεν θα συνεχίσω τον κατάλογο, που είναι μακρύς, όπως το ότι η Ελλάδα συμμετείχε σε συνεργασίες στη Μεσόγειο, σαν την τριμερή Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, αλλά και Ελλάδα-Κύπρος-Παλαιστίνη, με την πρώτη σε ισχύ, αλλά τη δεύτερη σε ακινησία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αξιοσημείωτο ότι η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έγινε με 182 ψήφους υπέρ από το σύνολο των 193 κρατών-μελών. Αυτό σημαίνει ότι η πατρίδα μας δεν επελέγη να ενεργεί ως «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ, ούτε πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ΗΠΑ, αλλά για να δράσει υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας στη βάση του διεθνούς δικαίου, το οποίο καλούμαστε να υπερασπιζόμαστε και στην υπόθεση της Παλαιστίνης, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνησή μας.
Αυτονόητο το τρίπτυχο με το οποίο η Ελλάδα θα συμμετέχει στο Σ.Α., μόνο που αυτό πρέπει να γεμίσει με θετικό περιεχόμενο. Για να συμβεί αυτό, οφείλει το ΥΠΕΞ πριν αναλάβουμε καθήκοντα να προκαλέσει διαβούλευση για το δέον γενέσθαι με κόμματα και ειδικευμένα σε θέματα ΟΗΕ κινήματα, όπως το ΠΑΔΟΠ.
Τέλος, προτείνω στην ΕΡΤ την καθιέρωση σύντομης ενημερωτικής εκπομπής, ένα είδος ένθετου στις ειδήσεις, με θέμα «Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Κακά τα ψέματα, ελάχιστα γνωρίζει η κοινή γνώμη για το τι κάνει ή μπορεί να κάνει ο παγκόσμιος οργανισμός, του οποίου ο Χάρτης αρχίζει με τη φράση «Εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών».
*Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας