Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
limani-alexandroupoli
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Για το East Macedonia & Thrace Forum

H διεξαγωγή συνεδρίων, όπως το East Macedonia & Thrace Forum, λογικά συμβάλλει στην ανάδειξη τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων και στον τρόπο επίλυσής τους. Αρκεί βέβαια να μη στοχεύει στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, τη χειραγώγησή της δηλαδή προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Αυτά γράφονται διότι εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το East Macedonia & Thrace Forum ξεκίνησε μόλις πέρυσι, ενώ οι προϋποθέσεις ανάπτυξης, εκθετικής μάλιστα ανάπτυξης της Θράκης, δημιουργήθηκαν από το 1991 με τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της ΕΣΣΔ, με μετατροπή του λιμένα Αλεξανδρούπολης σε κέντρο του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου που θα συνένωνε εμπορικά την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή με την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Για το σκοπό αυτό, η Ε.Ε. είχε αντιδράσει τότε άμεσα θεσμοθετώντας το 1992 τον Διευρωπαϊκό Αξονα Μεταφορών Ι.Χ., που από το Ελσίνκι κατέληγε στην Αλεξανδρούπολη, είχε χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση του σιδηροδρομικού άξονα Ι.Χ. που ολοκληρώθηκε πριν από χρόνια, χρηματοδότησε και το λιμάνι αλλά επί ματαίω. Με αποτέλεσμα, το λιμάνι να απενταχθεί το 2013 από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών λόγω της αβελτηρίας των κυβερνώντων και να επανενταχθεί τον Δεκέμβριο του 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προφανώς. Ποιοι κυβέρνησαν από το 1991, αυτοδύναμα μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και σήμερα εμφανίζονται ως λυτρωτές μας;

Αντίθετα με όλα αυτά, ακούσαμε τον υπουργό κ. Δένδια μιλώντας στο 2ο Forum να λέει: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τον χάρτη του νέου σιδηροδρομικού εμπορευματικού διαδρόμου Βαλτικής Θάλασσας, Εύξεινου Πόντου και Αιγαίου Πελάγους». Σε ποια πρωτοβουλία της Ε.Ε. αναφερόταν; Αυτή έλαβε χώρα 32 χρόνια πριν, το 1992, και δεν αξιοποιήθηκε, ούτε βέβαια ξεχνάμε ότι ο ίδιος υπουργός τον Μάιο του 2022 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των ΗΠΑ» είχε πει: «Θέλαμε τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και στη Θράκη. Ενα κύριο σημείο ήταν το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Θέλουμε [τη] στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. Ναι, δεν θέλουμε να είναι εμπορικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», καταδικάζοντας τον εμπορικό χαρακτήρα του λιμένα, επομένως και του σιδηροδρομικού διαδρόμου ως εμπορευματικού («Καθημερινή» 10/5/2022).

Ακούσαμε και τον τ. πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ. Τον κ. Πάιατ άπαντες τον σέβονται για τις εξαιρετικές διπλωματικές ικανότητές του, για όσα πέτυχε υπέρ των συμφερόντων της πατρίδας του. Διότι, κατόρθωσε, ερχόμενος από το Κίεβο στην Αθήνα το 2016, να «δέσει» ολόκληρη τη Θράκη στο άρμα των συμφερόντων της πατρίδας του: με το αμερικανικό LNG, εκτοπίζοντας το ρωσικό φυσικό αέριο, δηλαδή με το FSRU που εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη, το δεύτερο FSRU που ακολουθεί, τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη με ροή προς Βουλγαρία, αλλά και με τη στρατιωτικοποίηση του λιμένα που απέκλεισε την εμπορευματική του αξιοποίηση.

Ομως ο κ. Πάιατ είναι Αμερικανός πολίτης και καλώς πράττει για τις ΗΠΑ, εμείς ως μόνιμοι κάτοικοι της Θράκης και Ελληνες γνωρίζουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητές της από το 1991 και πώς ακυρώθηκαν. Δεν χάσαμε τη μνήμη μας! Και στο περυσινό Forum ο κ. Πάιατ εξήρε ως επίτευγμα την «ενεργειακή ανάπτυξη» της περιοχής, όπως τη χαρακτήρισε. Και φέτος μίλησε πάλι για τον Κάθετο Διάδρομο ως το επόμενο οραματικό έργο για την ενεργειακή ανάπτυξή της.

Ομως η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έλειψε από τη Θράκη το φυσικό αέριο ώστε να αποτρέπονται επενδύσεις στην περιοχή εξαιτίας του. Το αντίθετο μάλιστα. Από το 2007 με τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI, που εγκαινιάστηκε στους Κήπους από Καραμανλή - Ερντογάν, και τα τελευταία χρόνια με τον ΤΑΡ υπάρχει υπερεπάρκεια φυσικού αερίου. Ομως, δεν είπε από πού διερχόμενο το φυσικό αέριο έφερε ανάπτυξη και ευημερία. Οι εκατοντάδες αγωγοί που διατρέχουν τα κράτη της Μ. Ανατολής, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, δεν συνέβαλαν στην ευημερία και στην ασφάλεια των λαών, διότι αποτελούν πεδίο σύγκρουσης ανταγωνιστικών συμφερόντων. Τελευταίο παράδειγμα, οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2, ακόμη και αυτής της ισχυρής Γερμανίας.

Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή; Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και πρόεδρος της βιομηχανίας ξύλου «Ακρίτας», με έδρα τον Προβατώνα Εβρου, καυτηρίασε το γεγονός των απαρχαιωμένων υποδομών στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης: «Δεν διαθέτει ούτε φωτισμό ούτε κλαρκ», τόνισε για να συνεχίσει: «Είμαστε πολλές δεκαετίες χωρίς λιμάνι, και βιομηχανία χωρίς λιμάνι δεν υπάρχει». Ενώ επισήμανε ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή είναι ανύπαρκτο. Μάλιστα χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ χειρότερη από πολλές δεκαετίες πριν («Η ΓΝΩΜΗ», 19/3/2024). Σε αντίθεση με αυτές τις διαπιστώσεις, που φωτογραφίζουν την εγκατάλειψη της περιοχής, τα στρατιωτικά τρένα προωθούν χωρίς πρόβλημα το πολεμικό υλικό τους προς βορρά και το λιμάνι ανταποκρίνεται πλήρως στον στρατιωτικό ρόλο του. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Δένδιας πριν από δύο χρόνια υπήρξε απόλυτα ειλικρινής: «Ναι –είπε–, δεν θέλουμε να είναι εμπορικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». Σε τι προσδοκά λοιπόν το East Macedonia & Thrace Forum; Να μας πείσει ότι η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακή «χαβούζα» της Ευρώπης και εφαλτήριο πολέμου ονομάζεται «ανάπτυξη»;

*Τ. αρχιμηχανικός ΟΣΕ, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Για το East Macedonia & Thrace Forum

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας