Στα δημόσια δάση του Δήμου Χαϊδαρίου (Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, Δαφνί, Αφαία, Σκαραμαγκάς) κρύβεται ένα «μυστικό». Μεγάλο τμήμα της Αρχαίας Ιεράς Οδού σε βάθος ενός μέτρου ή και λιγότερο προφυλάχθηκε από τις πατημασιές πεζοπόρων και τις αυλακώσεις τροχών. Κρύφτηκε κάτω από τις προσχώσεις του Αιγάλεω Ορους και του βόρειου τμήματός του, του Ποικίλου Ορους.
Η προ δεκαπενταετίας σωστική αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε το ίχνος της Ιεράς Οδού στο Δαφνί (θεμελίωση σιδηροδρομικής γέφυρας) και σε μήκος διακοσίων εβδομήντα (270) μέτρων στην Αφαία, εκεί όπου είχαν καταγραφεί ήδη από τη δεκαετία του 1930, στον σημερινό κόμβο Σκαραμαγκά. Αντιστοίχως αποκαλύφθηκε και αναδείχτηκε τμήμα είκοσι μέτρων στον Σταθμό Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω. Ηταν γνωστά τα ευρήματα στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, τη Μονή Δαφνίου και τον οικισμό Αφαίας. Εκεί όπου, εκτός από τον λαξεμένο στον βράχο βόρειο κλάδο προς τη Λίμνη Κουμουνδούρου (αρχαίοι Ρειτοί), επισημάνθηκε και ο νότιος, που καταλήγει στο ανασκαμμένο αλλά απροστάτευτο τμήμα στον κόμβο Σκαραμαγκά.
Η ανασκαφή και ανάδειξη της Αρχαίας Ιεράς Οδού σε μήκος περίπου πέντε (5) χιλιομέτρων θα αποτελέσει στολίδι και θέλγητρο για τη Δυτική Αθήνα και θα «γεφυρώσει» το κενό μεταξύ αρχαιοτήτων αλλά και νεότερων μνημείων και αξιοθέατων μεταξύ Αθηνών και Ελευσίνας, η οποία τιμήθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά παραμένει ασύνδετη με την Αθήνα.
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο δρόμοι:
Α) Η συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, Αρχαιολογικών Σχολών, Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και τον κόσμο θα αποτελέσει εργαλείο μορφωτικό, διπλωματικό, επικοινωνιακό, αναπτυξιακό για την Αθήνα, για την Ελλάδα.
Β) Ανασκαφή από Ελληνες και μόνο. Εως πρόσφατα τα χρήματα δεν υπήρχαν. Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης να στηρίξει τέτοια έργα με πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη όλης της πρωτεύουσας, αυτή ακριβώς η ευκαιρία δεν είναι ανεξάντλητη.
Καλείται η πολιτεία και κάθε πολίτης ή/και φορέας που μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια να αναλάβει δράση.
*Γεωλόγος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας