Ο Ορμπαν ακολούθησε τον Ερντογάν, ήρε το βέτο στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ολοκληρώθηκε η μετατροπή της Βαλτικής σε ΝΑΤΟϊκή λίμνη.
Με την προσχώρηση της Φινλανδίας, το σύνολο σχεδόν της ακτογραμμής της Βαλτικής -με εξαίρεση την περιοχή της Αγίας Πετρούπολη και τον θύλακα του Καλίνινγκραντ- θα ελέγχεται από το ΝΑΤΟ.
Με την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας, το ΝΑΤΟ θα ελέγχει τα στενά μεταξύ Σουηδίας και Δανίας, που είναι η μοναδική είσοδος και έξοδος της Βαλτικής από και προς τις ανοιχτές θάλασσες.
Μια ματιά σε έναν χάρτη αρκεί για να αντιληφθούμε ότι κάθε μελλοντική αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ ή της Ρωσίας θα ανεβάζει στα ύψη την ένταση ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές, καθώς θα αγγίζει τα όρια του θερμού επεισοδίου.
Με δυο λόγια, βρισκόμαστε σήμερα στο ναδίρ της ελεύθερης πρόσβασης της Ρωσίας στις ανοιχτές θάλασσες.
Με τη Βαλτική ΝΑΤΟϊκή λίμνη, το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας και κυρίως τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τους ναυστάθμους της Αγίας Πετρούπολης και του Καλίνινγκραντ και να μετακομίσουν στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, στα λιμάνια του Αρχαγκέλσκ και του Μουρμάνσκ που παγώνουν από τον Οκτώβριο ώς τον Απρίλιο.
Οι πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές που εκτοξεύονται από υποβρύχια είναι το όπλο που δίνει τη δυνατότητα δεύτερου πλήγματος στη χώρα που θα έχει υποστεί αιφνιδιαστική επίθεση, η οποία θα έχει εξαλείψει τα πυρηνικά οπλοστάσια του αντιπάλου.
Με την προσάρτηση της Φινλανδίας το 1809, η οποία μέχρι τότε ανήκε στη Σουηδία, η Ρωσία, που είχε κατακτήσει στα μέσα του 18ου αιώνα τις τρεις Βαλτικές Χώρες, έγινε κυρίαρχη δύναμη στη Βαλτική και έτσι, στη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, η Βρετανία και η Γαλλία δεν κατόρθωσαν να πείσουν την Πρωσία να εγκλωβίσουν το πολεμικό ναυτικό του τσάρου στη Βαλτική.
Τέλος, η ολοκλήρωση της διεύρυνσης της βορειοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ θέτει το ερώτημα ποια χώρα-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας θα έχει την κυρίαρχη επιρροή στην περιοχή, η Γερμανία, η Πολωνία ή η Σουηδία;
Ο αποκλεισμός της Μόσχας από τη Βαλτική είναι ίσως η πιο βαρύνουσα γεωπολιτική παρενέργεια της εισβολής στην Ουκρανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας