«Ακούω την επιχειρηματολογία και του κ. Φάμελλου και του κ. Ανδρουλάκη. Μου θυμίζει κάτι εφήβους οι οποίοι αποκτούν τον πρώτο τους δίσκο. Μην έχοντας, λοιπόν, άλλον δίσκο να ακούσουν, ακούν συνέχεια το ίδιο πράγμα, την ίδια μουσική, το ίδιο τροπάριο. Ο μεν κ. Φάμελλος, “αποκλίνετε από την Ευρώπη”, “συμφέροντα”, “Μητσοτάκης Α.Ε.”. Εσείς, κύριε Ανδρουλάκη, μια μονοθεματική εμμονή, με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά στο θέμα των υποκλοπών. Τα ίδια ακριβώς λέγατε πριν από τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και εσείς πήρατε 12%. Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους». Αυτά είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ν.Δ. δεν είναι οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δεν είναι τα μέσα ενημέρωσης, όσα τέλος πάντων έχουν μείνει και ασκούν κριτική απέναντι στην πολιτική της Ν.Δ., είναι τα μποφόρ της αυτοπεποίθησής της, η υπερβολική αλαζονεία της που λειτουργεί ως θριαμβευτική επιτήδευση. Και αυτό γιατί η αξεπέραστη βεβαιότητά της έγινε παραλήρημα δύναμης που κουβαλάει τόνους περιφρόνησης και θράσους. Φυλακισμένη η Ν.Δ. στα υψηλά ποσοστά που έφερε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, στη μέθη της νίκης της, δείχνει μια ροπή στον ακέραιο αυταρχισμό του νικητή με απόλυτο πρωτογονισμό.
Ετσι κι αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφερόταν και στην πρώτη τετραετία του περισσότερο ως αυτοκράτορας και λιγότερο ως πρωθυπουργός, αφήνοντάς μας τη ραδιενεργό σκόνη του ναρκισσισμού του ως δείγμα της πολιτικής διατεταγμένης του. Με τη δεύτερη νίκη του, θα ξεχάσει πλήρως τι είναι φρένο και θα πρέπει άπαντες να ετοιμαστούμε για ακραίες επιτάσεις.
Ο ψυχαναλυτής και καθηγητής στο VII Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ευγένιος Ενρίκεζ έχει μιλήσει για τον ναρκισσισμό των θεσμών. Δηλαδή για το στάδιο εκείνο κατά το οποίο οι θεσμοί χάνουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και υποτάσσουν την κοινωνική λειτουργικότητά τους σε εγωκεντρικές-ναρκισσιστικές σκοπιμότητες. Είναι οι «θανατηφόρες πτυχές της εξουσίας» (aspects mortifères du pouvoir) είχε πει ο Ευγένιος Ενρίκεζ.
Με την απελευθέρωση του θεσμικού ναρκισσισμού φτάνουμε σε μια κοινωνική-πολιτική συνθήκη όπου τα πρόσωπα υπερέχουν των θεσμών που υπηρετούν, ακυρώνοντας τις παραδοχές των νοημάτων και τις εξυπηρετήσεις των συλλογικών στόχων ζώντας στα κάστρα της εγωκεντρικής αλαζονείας τους.
Εξαπατούν τον εαυτό τους, όπως έγραφε και ο Μακιαβέλι, γιατί εφευρίσκουν ναρκισσιστικούς ρόλους για την επίτευξη αποτελεσμάτων που τα πρόσωπα προγραμματίζουν και δεν απορρέουν αυτοί οι ρόλοι από την ουσία των θεσμικών καθηκόντων τους. Γίνονται με άλλα λόγια μπερτόδουλοι του προσωπικού ναρκισσισμού τους, ανεβασμένοι στο τελεφερίκ της εξουσίας.
*Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας