Αν και οι εξελίξεις από το 1582 και μετά στη Βενετία, στο Αμστερνταμ και στο Λονδίνο εγκαινίασαν μια νέα μορφή αυτοκρατορίας, τα ιδιόμορφα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά της αυτοκρατορίας που έφταναν μέχρι τις μέρες μας, μπορούν να ανιχνευτούν στην πρώτη Αυτοκρατορία της Βενετίας τον 12ο, 13ο και 14ο αιώνα, από την τοκογλυφία της Λίγκας των Λομβαρδών1 και τις εχθρικές προς τον άνθρωπο έννοιες του αριστοτελισμού και του ρωμαϊκού δικαίου, όπου ανακαλύπτετε και τη νοσηρή επιρροή της Βενετίας, αλλά και αντίστροφα.
Οι νομιναλιστές2 παρανοούσαν την ιστορία. Και έτσι έβγαζαν το συμπέρασμα πως η Λίγκα των Λομβαρδών (Lombard League) των πόλεων βρισκόταν σε διένεξη με τη Γερμανική Αυτοκρατορία ή ακόμα και με την Αυτοκρατορία του Καρλομάγνου. Τέτοιου είδους αναλύσεις δεν οδηγούν πουθενά. Οι αυτοκρατορίες δεν υπάρχουν επειδή έχουν σύνορα, ούτε επειδή είναι κληρονομικές μοναρχίες ούτε επειδή διαθέτουν αποικίες. Οι αυτοκρατορίες οφείλονται στην ίδια τη φύση τους, όπου στους ανθρώπους φέρονται σαν υποζύγια κάτω από τη διοίκηση μιας ολιγαρχίας. Και είναι αυτά που κάνουν τους ιστορικούς να αναφέρονται στη Βενετία ως δημοκρατία (ενώ στην ουσία είναι μια αυταρχική διακυβέρνηση). Οπωσδήποτε, τα βασικά στη Βενετία συνεχίζουν να παραμένουν το ρωμαϊκό δίκαιο και ο αριστοτελισμός.
Η Ευρώπη αρχίζει να ανακτά τις δυνάμεις της μετά την ερήμωση που διαδέχθηκε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Κατά τον 12ο αι. ο πληθυσμός παρουσίαζε αύξηση, όπως και η παραγωγή τροφίμων αλλά και η μανιφατούρα. Ομως, αυτές οι θετικές εξελίξεις καταστράφηκαν από την πολιτική της Βενετίας, ιδιαίτερα μετά το 1200, καθώς η Ευρώπη άρχισε να καταρρέει, προς μια κατάσταση που ξεπερνούσε ακόμη και την ίδια τη φαντασία των χειρότερων από τους καίσαρές της.
Μεταξύ του 12ου και του 14ου αιώνα, η Βενετία ήταν παράγωγο του ρωμαϊκού και του βυζαντινού παρελθόντος της. Δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Γότθους, αποτελούσε τμήμα της Ανατολικής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας κατά τον 6ο αιώνα, ενώ οι (έχοντες) Βενετσιάνοι παντρεύονταν μέλη της βυζαντινής άρχουσας τάξης. Η βενετσιάνικη ολιγαρχία δεν ήταν ποτέ ευρωπαϊκή, αλλά έμοιαζε περισσότερο με το αρχαίο βαβυλωνιακό μοντέλο. Εδραιώθηκε μια μόνιμη ολιγαρχία, υποβασταζόμενη από τη Βενετσιάνικη Γερουσία και από το Συμβούλιο των 10 (και μετέπειτα του Συμβουλίου των 3), που παρέμεινε στην εξουσία μέχρι και τον 18ο αιώνα.
Από την Α΄ Σταυροφορία (1099) μέχρι την κατάρρευση και τη δραματική μείωση του πληθυσμού από την πανούκλα (1347-1351), η Ευρώπη κυβερνιόταν από την πρώτη μορφή μιας βενετσιάνικης αυτοκρατορίας.
(1) Λομβαρδική Λίγκα: μεσαιωνική συμμαχία που ιδρύθηκε το 1167, με την υποστήριξη του παπισμού, για να αντισταθμίσει τις απόπειρες των Χοχενστάουφεν (δυναστεία που κυβερνούσε την αυτοκρατορία το 1138-1254), αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, να επηρεάζουν το βασίλειο της Ιταλίας προς τη σύγκλιση με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
(2) Νομιναλισμός ή ονοματοκρατία: το φιλοσοφικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι λέξεις και τα ονόματα που αποδίδουμε στα πράγματα δεν αφορούν την ουσία, την αλήθεια ή την αντικειμενική πραγματικότητα των φαινομένων, αλλά την ύπαρξη και τις ιδιότητές τους. Βλέπε και https://el.wikipedia.org/wiki/Νομιναλισμός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας