Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
canada trudeau
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό | Patrick Doyle/The Canadian Press via AP

Ημέρες κοινοβουλευτισμού: Oτάβα, Ουάσινγκτον και ολίγον Στρασβούργο

Πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκε τον Καναδά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι. Η επίσκεψη είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία όχι μόνο λόγω της στήριξης που παρέχει η Οτάβα στην Ουκρανία αλλά και γιατί η κυβέρνηση μειοψηφίας Τριντό βρίσκεται υπό πίεση από την αντιπολίτευση. Οι ουκρανικής καταγωγής Καναδοί πολίτες, ψηφοφόροι στις προσεχείς εκλογές, ανέρχονται σε 1.300.000, καθιστώντας τον Καναδά τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ουκρανών μετά την ίδια την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η εγχώρια πολιτική σημασία της επίσκεψης ήταν λοιπόν αυτονόητη.

Ομως η γκάφα του πρόεδρου της Βουλής, να προσκαλέσει άτομο το οποίο χειροκροτήθηκε από όλους και από τον ίδιο τον Ζελένσκι ως ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια είχε υπηρετήσει σε Τάγμα Ναζιστών, ήταν ολέθρια.

Ο πρόεδρος του καναδικού Κοινοβουλίου υποχρεώθηκε σε παραίτηση, ο Τριντό αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και οι αμφιβολίες που διατηρούν ορισμένοι για το παρελθόν (και το παρόν) του πολιτικού προσωπικού της Ουκρανίας ενισχύθηκαν, χωρίς όμως αυτό να έχει επηρεάσει αρνητικά, προς το παρόν, τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Στις 3.10.2023 ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του –για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ– με ψήφους 216-210. Υπέρ της αποπομπής του ψήφισαν και οκτώ Ρεπουμπλικανοί. Είχε προηγηθεί συμφωνία του καθαιρεθέντος με την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν να ισχύσει για περίοδο 45 ημερών η συνέχιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της κυβέρνησης, η οποία και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, αυτή η έγκριση δεν περιλάμβανε το ποσό των 24 δισ. δολαρίων για νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Πέρα από την πρωτοφανή σε οξύτητα και ένταση εσωτερική πολιτική σύγκρουση στις ΗΠΑ, που επηρεάζει αρνητικά τον ρόλο που επιδιώκουν να διαδραματίσουν στη διεθνή σκηνή, η εξαίρεση από τις εγκεκριμένες πιστώσεις εκείνων για την Ουκρανία έρχεται να προστεθεί σε σειρά αρνητικών εξελίξεων όσον αφορά την αξιοπιστία της Δυτικής στήριξης στη χώρα αυτή. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η νίκη του φιλορωσικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία και η σύγκρουση Κιέβου - Βαρσοβίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Πολωνίας.

Μία εξαιρετικά επίκαιρη παράπλευρη πτυχή της δυσλειτουργίας του Κογκρέσου είναι ότι, ενώ το Ισραήλ και η Γάζα φλέγονται, εκκρεμεί εδώ και μία διετία, περίπου, ο διορισμός Αμερικανών πρέσβεων σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος ή ο Λίβανος, ενώ ο εκπpόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα τρομοκρατίας αναμένει επίσης επί μία διετία την επικύρωση του διορισμού του, με συνέπεια να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην περιοχή ένα αεροπλανοφόρο!

Τις τελευταίες ημέρες η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας στη χώρα μας λόγω της συμμετοχής σε αυτήν του παραιτηθέντος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το ελκυστικό για έναν πολιτικό στοιχείο είναι ότι στη συνέλευση συμμετέχουν εν ενεργεία μέλη των εθνικών Κοινοβουλίων των 46 (μετά την εκδίωξη, το 2022, της Ρωσίας) κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό επιτρέπει την σε βάθος κατανόηση των εσωτερικών και εξωτερικών ζητημάτων που απασχολούν τα κράτη-μέλη και την ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι πολιτικοί, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο μακαρίτης Θόδωρος Πάγκαλος, σπάνια απουσίαζαν ή απουσιάζουν από τις συνόδους της Συνέλευσης.

Από την άλλη πλευρά, η Συνέλευση διαλέγεται αλλά δεν νομοθετεί. Το εκτελεστικό όργανο του Συμβουλίου είναι η Επιτροπή Υπουργών που είναι μεταξύ άλλων επιφορτισμένη να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Ωστόσο η Συνέλευση έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της άμεσης εμπλοκής της σε αυτό το έργο επικαλούμενη την καθυστέρηση με την οποία τα κράτη υλοποιούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου [Βλ. Ψήφισμα 2.178 (2017)], με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τουρκική υπόθεση Οσμάν Καβαλά.

Και μερικές τελευταίες σκέψεις: η Συνέλευση θα είναι ο κατάλληλος χώρος για την αναδιοργάνωση της Ευρώπης μετά το τέλος της ουκρανικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης, υπό αυστηρούς όρους, επανένταξης της Ρωσίας στον Οργανισμό.

Είναι επίσης ο χώρος για την επίλυση, με ή χωρίς προσφυγή στο ΕΔΔΑ, διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών, όπως εκείνη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αλλά και για την άσκηση πίεσης στα κράτη για τη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή, καθώς εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΔΑ ομαδικές προσφυγές πολιτών εναντίον ευρωπαϊκών κρατών για καθυστέρηση λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Και βέβαια είναι ο κατ’ εξοχήν τόπος συζήτησης θεμάτων δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

Ηδη ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη ομιλία του έθεσε το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στη χώρα μας ως σοβαρό ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας. Σε ένα σώμα που –αν δεν ασκεί το ίδιο– σαφώς επηρεάζει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική των μελών του.

*Εχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ημέρες κοινοβουλευτισμού: Oτάβα, Ουάσινγκτον και ολίγον Στρασβούργο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας