Παρά τις διαρκείς τριβές στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης του Βερολίνου, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς δείχνει να διατηρεί μιαν αισιοδοξία για το πολιτικό του μέλλον. Τούτο φάνηκε τελευταία στο Μπούντεσταγκ, όπου παρουσίασε ένα δικό του «Σύμφωνο για τη Γερμανία». Με το οποίο προτείνει μια «εθνική προσπάθεια ανάτασης», στοχεύοντας να καταστήσει τη χώρα «ταχύτερη, πιο μοντέρνα και ασφαλέστερη». Το κατά πόσον τούτο εκφράζει θέσεις και των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων είναι μάλλον αμφίβολο, ενώ δεν συμφωνεί πλήρως και ένα τμήμα της ηγεσίας του SPD. Αρκετοί είναι άλλωστε κι εκείνοι που δεν θεωρούν ρεαλιστικές τις μεταρρυθμιστικές επιδιώξεις του καγκελαρίου καθότι οι εκτιμήσεις ειδικών για την πορεία της γερμανικής οικονομίας κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.
Στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία εν τω μεταξύ, η λειτουργία της γερμανικής «κυβέρνησης των φαναριών» φαίνεται να ορίζεται όχι τόσο από τη δράση της όσο από τον γνωστό νόμο της αδράνειας που συχνά κρατάει τα πράγματα στη θέση τους. Επ’ αυτού συμβάλλει και το γεγονός ότι δεν υφίσταται μια ισχυρή, ούτε καν σοβαρή, αντιπολίτευση ώστε να καθίσταται δυσχερέστερο το έργο της τρικομματικής διακυβέρνησης. Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, ο νεοφιλεύθερος Φρίντριχ Μέρτς δεν δείχνει ικανός για παραγωγή πολιτικής ενώ και το κομματικό του επιτελείο δεν τον πλαισιώνει με ιδέες και προτάσεις ανάλογες προς το είδος των περιστάσεων. Τούτων ένεκα, ο τεχνοκράτης των οικονομικών Μερτς αλλάζει συχνά το περιεχόμενο της πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών αιφνιδιάζοντας ακόμη και στενούς συνεργάτες του.
Οι παλινωδίες του Μερτς οφείλονται βεβαίως στη ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», της ΑfD, η νέα ηγεσία της οποίας έφερε –κυριολεκτικά– «αέρα στα πανιά» της. Τούτο αναγκάζει προφανώς τους Χριστιανοδημοκράτες να υιοθετούν θέσεις της ΑfD, όπως λ.χ. για το μεταναστευτικό, προκαλώντας σύγχυση και δυσθυμία εντός κι εκτός κόμματος. Από μέρους της αντιπολίτευσης δεν ασκείται έτσι η απαιτούμενη πολιτική ούτε ο αναγκαίος έλεγχος στο κυβερνητικό έργο του τρικομματικού συνασπισμού. Επακόλουθο μιας τέτοιας κατάστασης είναι πλέον το γεγονός ότι αρχίζουν να ακούγονται μέσα στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών φωνές για συνεργασία με την ανερχόμενη και ήδη συστημικά μετεξελιγμένη ΑfD, αρχής γενομένης με συγκυβερνήσεις στα ομόσπονδα κρατίδια.
Στην περίοδο όμως της διακυβέρνησης του συνασπισμού «των φαναριών» η ακροδεξιά ΑfD έχει σημειώσει όχι μόνο μια θεαματική άνοδο των ποσοστών της, αλλά πέτυχε συνάμα και την εκλογή δημάρχων και περιφερειακών της αξιωματούχων σε σειρά ομόσπονδων κρατιδίων, κυρίως δε στα ανατολικά της χώρας. Στις μηνιαίες μετρήσεις του πολιτικού βαρομέτρου είναι η μόνη παράταξη που εμφανίζει σταθερή άνοδο προκαλώντας σοκ και δέος στο εσωτερικό των άλλων κομμάτων. Στα τέλη του Αυγούστου, η ΑfD αναδείχθηκε στις προγνώσεις δεύτερη πολιτική δύναμη υπερκεράζοντας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες το κυβερνών κόμμα του καγκελαρίου Σολτς, το πάλαι ποτέ κραταιό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD. Πέραν τούτου, η ΑfD έχει πετύχει να προσεγγίσει ήδη τα ποσοστά των χριστιανικών κομμάτων CDU - CSU που κινούνται στο όριο του 26 – 27%, ενώ η ίδια βρίσκεται πλέον κοντά στο 22%.
Το SPD είχε αναδειχθεί, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, σε πρώτο κόμμα κατά τις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου του 2021 με δεύτερο το Χριστιανοδημοκρατικό μαζί με τους Βαυαρούς συνεταίρους του. Κι ενώ τα χριστιανικά κόμματα αύξησαν οριακά τα ποσοστά τους, το SPD χάνει 10 ποσοστιαίες μονάδες, όντας πλέον, με ποσοστό 16%, στην τρίτη θέση πίσω από την ΑfD. Τα ίδια περίπου ισχύουν για τους Πράσινους που σημειώνουν αισθητές απώλειες και τους Φιλελευθέρους, οι οποίοι αγκομαχούν να παραμείνουν άνω του 5% σε εκλογές τοπικών κοινοβουλίων.
Η κατάσταση στον κοινωνικό χώρο της Γερμανίας βαίνει πλέον από το κακό στο χειρότερο ενώ μπορεί να καταστεί εκρηκτική στη διάρκεια αυτού του φθινοπώρου. Παρά δε τις φιλόδοξες προσπάθειες του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου δεν σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος σχεδόν σε κανένα πεδίο. Κύρια αιτία η έλλειψη δομικής συνεργασίας ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι ακυρώνουν συχνά και θετικά βήματα των Σοσιαλδημοκρατών. Εκτός από την διαρκώς περιοδεύουσα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, που αδυνατεί να αντιληφθεί τη διεθνή κατάσταση μη ακολουθώντας τις κινήσεις του καγκελαρίου, υπάρχουν κι οι απίθανοι αυτοσχεδιασμοί του Πράσινου υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ συνάμα δε και του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος προκαλεί βασικά σύγχυση στον τομέα του φαρμάκου και στο σύστημα περίθαλψης ασθενών.
Εν όψει λοιπόν μιας τέτοιας εικόνας στην κομματική γεωγραφία της Γερμανίας, δεν θα εκπλαγούν αρκετοί με τη ραγδαία άνοδο, ίσως ακόμη και μια πρωτιά, των ακροδεξιών της ΑfD. Οι ίδιοι κινούνται μάλιστα για να κατέλθουν με δικό τους υποψήφιο (-α) καγκελάριο στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, όποτε αυτές ήθελε διεξαχθούν.
* Το κείμενο αυτό, γραμμένο πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, είναι ένα από τα τελευταία που έγραψε για την «Εφ.Συν.» ο αφοσιωμένος φίλος και συνεργάτης Γιάννης Τζώρτζης, λίγο πριν φύγει από κοντά μας. Το δημοσιεύουμε έστω και με καθυστέρηση γιατί διατηρεί την ευστοχία και την επικαιρότητά του. Το τελευταίο άρθρο του Γιάννη Τζώρτζη, με τίτλο «Και τώρα “τα δυο βήματα πίσω”, σύντροφοι», δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την περασμένη Δευτέρα 9/10, ημέρα του θανάτου του.
Εδώ: Ο οφειλόμενος μικρός αποχαιρετισμός της «Εφ.Συν.» για τον Γιάννη Τζώρτζη.
Δημοσιογράφος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας