Παρίσι
Ολο και περισσότερο εξωραϊσμένη είναι η εικόνα που διαμορφώνουν σταδιακά οι Γάλλοι για το κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνική Συσπείρωση», με τους περισσότερους να το θεωρούν μεν «ακροδεξιό», αλλά και τους μισούς να το κρίνουν «μη επικίνδυνο» για τη δημοκρατία.
Αυτό συνάγεται μεταξύ άλλων από τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Ipsos-Sopra Steria για λογαριασμό τριών πολιτικών ινστιτούτων της Γαλλίας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι της παραδοσιακής γκολικής Δεξιάς, που κατά το παρελθόν θεωρούσαν μη αποδεκτό το κόμμα της Λεπέν, σήμερα τείνουν να μεταβάλουν τις απόψεις τους και το κρίνουν αποδεκτό.
Σε γενικές γραμμές το κόμμα της Μαρίν Λεπέν θεωρείται όλο και λιγότερο «επικίνδυνο για τη δημοκρατία», ενώ εμφανίζει αυξανόμενη δύναμη έλξης και αυξημένη αξιοπιστία. Ειδικότερα, ενώ το 2015 το χαρακτήριζε ακροδεξιό το 78% των Γάλλων, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 66%. Ως προς το αν το κόμμα αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία, θετική απάντηση δίνει το 52%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μεταξύ αυτών που θεωρούν ότι το κόμμα της Λεπέν είναι ακροδεξιό, ο ένας στους τρεις δεν το θεωρεί και επικίνδυνο για τη δημοκρατία.
Ως προς την αυξημένη δύναμη έλξης, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 40% των Γάλλων κρίνει ότι το κόμμα της Λεπέν είναι «κοντά στις ανησυχίες τους», ενώ τα άλλα κόμματα σε αυτό το θέμα εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά. Επίσης, το 44% των ερωτηθέντων Γάλλων θεωρούν ότι η «Εθνική Συσπείρωση» διαθέτει επαρκή ικανότητα να κυβερνά τη χώρα, έναντι 42% που πιστεύουν το ίδιο για την κυβέρνηση Μακρόν και 28% που πιστεύουν το ίδιο για την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Εξίσου ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το 36% των Γάλλων δηλώνουν πως θα ήθελαν μια κοινωνία έτσι όπως την οραματίζεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Στην περίπτωση των Οικολόγων, το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 34% έναντι 51% που ήταν το 2020.
Θέλοντας να ερμηνεύσει τα στοιχεία αυτά, ο διευθυντής του ιδρύματος «Jean Jaurès» Ζιλ Φινσελστάιν υπενθύμισε σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι τα βαθύτερα ελατήρια της ψήφου υπέρ της Aκροδεξιάς προέρχονταν πάντα από μια «πληγωμένη σχέση με τους άλλους». Υπογραμμίζει λοιπόν ότι, με βάση τα ευρήματα της μελέτης της Ipsos-Sopra Steria, ο ένας στους δύο Γάλλους δηλώνει πως αισθάνεται τον τελευταίο καιρό «οργισμένος» και σίγουρα «μη ικανοποιημένος από τη ζωή που κάνει».
Επίσης, σημειώνει ότι το 82% των ερωτηθέντων απάντησε πως πιστεύει ότι η Γαλλία βρίσκεται σε παρακμή, με το 34% να πιστεύει ότι αυτή η παρακμή είναι μη αναστρέψιμη. Τέλος, ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ακράδαντα ότι εδώ και έναν χρόνο η δημοκρατία στη Γαλλία λειτουργεί χειρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Ολα αυτά συγκροτούν προφανώς ένα πολιτικό πεδίον δόξης λαμπρόν για τη Μαρίν Λεπέν – και μάλιστα χωρίς αυτή να χρειαστεί να κάνει τίποτα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας