Το πρόβλημα της στέγης έχει οξυνθεί στην Αττική τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι χώροι και όσοι υπάρχουν είναι απλησίαστοι οικονομικώς από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ιδίως από τους νέους. Στη χώρα μας η έννοια της κοινωνικής στέγης είναι άγνωστη, η πολιτική κοινωνικής κατοικίας απλώς δεν υφίσταται.
Από την άλλη, ο ευρύτερος κρατικός τομέας, η Περιφέρεια, οι δήμοι κατέχουν μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών, καταστημάτων, διαμερισμάτων, παλαιά γραφεία καταργούμενων υπηρεσιών. Ολα έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, δεν συντηρούνται, απαξιώνονται καθημερινώς. Καιρός για πολιτική κοινωνικής στέγης η οποία οφείλει να ξεκινήσει από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Η «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής», σε μια από τις πρώτες παρεμβάσεις της στο περιφερειακό συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2020 κιόλας, πρότεινε και μάλιστα πέτυχε την κατά πλειοψηφία ψήφιση (πλην Δούρου) της συγκρότησης διαπαραταξιακής επιτροπής για την καταγραφή των ιδιοκτησιών της Περιφέρειας και των πρόθυμων δήμων.
Επόμενο βήμα θα ήταν η ανακαίνισή τους και αξιοποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την απόδοση των ιδιοκτησιών αυτών σε φορείς της κοινωνικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αστική αναγέννηση, η επανάχρηση, η μετάβαση, όπως περιγράφεται στην εισήγηση όπως κατατέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο.
«Αστική αναγέννηση, αναζωογόνηση και αποκατάσταση οικονομικών δραστηριοτήτων, κοινωνικών λειτουργιών και περιβαλλοντικής και αστικής ποιότητας σε μαρασμό. Αστική αναγέννηση, συνολική παρέμβαση μετατροπής της κοινωνικο-οικονομικής δομής μιας συγκεκριμένης αστικής περιοχής στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, μέσω του εκσυγχρονισμού του αστικού ιστού, της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, της προσέλκυσης νέων δραστηριοτήτων και της διαφοροποίησης των κοινωνικών δομών (“Γλωσσάριο Χωροταξίας Συνόδου Υπουργών Χωροταξίας Συμβουλίου Ευρώπης - CEMAT”).
»Αστική αναγέννηση ως σύγχρονη αστική πολιτική, με στόχο την επανενεργοποίηση του χώρου μέσω της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, την αναζωογόνηση των κοινωνικών σχέσεων, τη δημιουργία νέων οικονομιών και την ανάκτηση της κτιριακής και πολιτιστικής κληρονομιάς, βάσει των αρχών της κοινωνικής περιεκτικότητας, της καινοτομίας».
Και λοιπόν; Προχώρησαν αυτά; ΟΧΙ. Η παράταξη που διοικεί την Περιφέρεια δεν έχει την πολιτική βούληση για τομές, οι δε παρατάξεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται εκεί για να την καταγγείλουν. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής» πρέπει να βρίσκεται στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, που πρέπει να αναλάβει τη διοίκηση της Περιφέρειας.
*Πολιτικός επιστήμονας-εκπαιδευτικός, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Kεντρικό Tομέα με την «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας