Οπως κάθε χρόνο, τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, κυβερνητικοί ή και αντιπολιτευόμενοι, θυμούνται το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Ευκαιριακά, αποσπασματικά. Η νέα σχολική χρονιά για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι σαν να έχει καταργηθεί.
Η ίδια εικόνα, ανεξάρτητα από το εάν έχουμε κυβέρνηση της «Αριστεράς», της Δεξιάς ή και ποικίλων συνδυασμών, με στόχο μια βουλευτική πλειοψηφία ικανή στο να οδηγήσει τη χώρα σε ένα υψηλότερο επίπεδο ευρωενωσιακής εξάρτησης και σε ένα ακόμα χαμηλότερο επίπεδο οικονομικής, παραγωγικής, εκπαιδευτικής, επιστημονικής, πολιτισμικής υποβάθμισης.
Ούτε ένας δημοσιογράφος, στις συνεντεύξεις που πήραν από τον μέχρι χθες υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, δεν τον ρώτησε γιατί δεν κατέθεσε προς ψήφιση το νομοσχέδιο που καταργούσε τα χρεοκοπημένα κυβερνητικά Συμβούλια Ιδρύματος, έτοιμο από τον Μάρτιο, δεν τον ρώτησε πώς θα αντιμετωπιστεί η δραματική μείωση του Διδακτικού- Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ της χώρας. Η κυβέρνηση της «Αριστεράς» δεν αποτόλμησε ούτε να επαναφέρει τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες στη διοικητική λειτουργία των ΑΕΙ της χώρας.
Ερευνητικά πανεπιστημιακά Εργαστήρια, τα οποία με κόπους δεκαετιών στήθηκαν, αναπτύσσοντας ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο δραστηριότητες, διαλύονται και κλείνουν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, μια και αυτοί που τα δημιούργησαν αφυπηρετούν, χωρίς να αντικαθίστανται, μια και νέοι διορισμοί έχουν σταματήσει εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια, ενώ παράλληλα η ενίσχυση οικονομικά της έρευνας και της εκπαίδευσης είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη.
Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση της «Αριστεράς», όταν την πληρωμή από τους άνεργους αποφοίτους των ΑΕΙ διδάκτρων για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, όχι μόνο δεν την καταργεί, αλλά τη θεωρεί και αναγκαία για την παροχή πόρων στην κατεύθυνση οικονομικής ενίσχυσης των ΑΕΙ;
Από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, το ελαχιστότατο που θα περίμενε κανείς -σε εκπαιδευτικό επίπεδο- είναι να είχε, πριν απ’ όλα, ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας, στο οποίο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του τόπου, πλουτοπαραγωγικές πηγές, παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής, μέσα παραγωγής και ιδιοκτησία, πολιτισμικό επίπεδο, κοινωνική κουλτούρα, τη σύγχρονη ανάπτυξη των επιστημών, σε συνδυασμό με το όραμά της, θα ενέτασσε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, σε όλη του την έκταση, στην κατεύθυνση εκπλήρωσης αυτού του οράματος.
Ομως αυτή η κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι υπήρξε πολιτικά άτολμη, ιδεολογικά ανεπαρκής και στρατηγικά ανέτοιμη, για να αντιπροσωπεύσει την Αριστερά σ’ αυτόν τον τόπο.
* καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας