● Η υγιεινή τροφή τίθεται όσο ποτέ σε αμφισβήτηση
Η χώρα μας, μετά την πτώχευση του 2010, έζησε μια πρωτόγνωρη για καιρούς ειρήνης ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε και επισιτιστική ανασφάλεια. Μας έμαθε κάτι η κρίση; Πόσο μάλιστα όταν ακολούθησε τόσο βίαια η έκρηξη των τιμών που πάνω απ’ όλα βλάπτει τόσο πολύ την ποιότητα της τροφής μας.
Αφησα το γράψιμο με τα πολιτικo-εκλογικά και αναλογιζόμενος τα χρόνια της δουλειάς μου (τιμές τροφίμων - προστασία καταναλωτή) τονίζω εδώ επιγραμματικά το επιστέγασμα όλης αυτής της διαδρομής μου που δεν είναι άλλο από το ότι η τιμή ενός προϊόντος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα αυτού.
Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις, πέρα από χρώματα και αρώματα, στην προσπάθεια να δαμάσουν την ακρίβεια και τις μόνιμες σχεδόν πληθωριστικές πιέσεις, έκαναν στραβά μάτια στη Νοθεία και την όποια Προστασία Καταναλωτή. Σήμερα όμως όσο ποτέ και με τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική που ξεκίνησε τώρα και με ορίζοντα το 2027 δεν πάει άλλο. Με τόσο βαρύ το περιβαλλοντικό πρόβλημα (βλ. λειψυδρία-τρόμος), η ίση πρόσβαση στην υγιή τροφή σχεδόν ανύπαρκτη (άραγε πόσοι οι σχετικοί θάνατοι, αρρώστιες;) με το καλάθι του νοικοκυριού και τη φτώχεια - PASS (κοροϊδία τα βάφτισαν πολλοί), δεν φαίνεται σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος. Βασική προϋπόθεση, και η δίκαιη πρόσβαση σε παραγωγικούς πόρους μας, λένε και οι καθηγητές του χώρου μας προσθέτοντας ακόμα την ανάγκη άμεσης ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης των καταναλωτών από τη νεαρή ακόμα ηλικία γύρω από τις έννοιες και πρακτικές ηθικής παραγωγής και της υπεύθυνης κατανάλωσης.
Περιμένουμε, λοιπόν, από τη νέα κυβέρνηση και για τη δικιά της ευαισθητοποίηση, γιατί αρκετά χρόνια τώρα έχουμε μείνει τόσο πίσω σε θέματα αγοράς γενικά. Φτάνει να θυμηθούμε μόνο τους φορείς που υπήρχαν γύρω από τα τρόφιμα και που «χάθηκαν», αρκετά χρόνια τώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τότε δεν υπολειτουργούσαν.
Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι η αισχροκέρδεια, η νοθεία και γενικά οι βαριές παρανομίες βασιλεύουν όταν υπάρχει σοβαρή διατάραξη της ισορροπίας παραγωγής και εμπορίας (προσφορά - ζήτηση, έλλειψη πρώτων υλών και προϊόντων, ακρίβεια και περιορισμός κέρδους).
Στατιστικά που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος
● 8 στους 10 καταναλωτές εκτιμούν πως η μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι στο κόστος τροφίμων.
● 1 στους 2 αναγκάστηκε να μειώσει την αγορά τροφίμων
● 8 στους 10 εκτιμούν πως οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια θα είναι μόνιμες
● 7 στους 10 αγοράζουν τρόφιμα με βάση την προσφορά και τη χαμηλότερη τιμή
● Μόνο 1 στους 4 αγοράζει με βάση την ποιότητα
● 2 στους 10 επιθυμούν να αγοράζουν χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων
● Και τέλος 7 στους 10 πιστεύουν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν συμβάλλει στη μείωση κόστους.
ΥΓ.: ● Από τη φύση της η Εμπορική Πράξη είναι πονηρή και κάπως έτσι αξίζει να σχολιαστούν (ο χαρακτηρισμός στον καταναλωτή!) οι δηλώσεις του εμπορικού κόσμου για τον υπουργό «Αδωνη»: Ο καλύτερος που πέρασε!
● «Ολη η εργασία αρχικά κατευθύνεται προς την ιδιοποίηση και την παραγωγή τροφής», Καρλ Μαρξ, το «Κεφάλαιο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας