Για δεύτερη φορά η Σαουδική Αραβία συμπαρασύρει τον OPEC σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου με προφανή στόχο την αύξηση των τιμών εν πλήρει επιγνώσει των συνεπειών που θα έχει η επιλογή της στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον θέλει τη μεγίστη δυνατή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με στόχο η προσδοκώμενη πτώση της τιμής του να λειτουργήσει ως πρόσθετη των κυρώσεων πίεση στη Ρωσία.
Ολα τα παραπάνω είναι μια καταγραφή της αποτυχίας του Μπάιντεν να προωθήσει μια ισορροπημένη πολιτική απέναντι στο Ριάντ· μια προσπάθεια που σχεδόν πριν από έναν χρόνο οδήγησε τον ένοικο του Λευκού Οίκου σε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.
Προφανώς πρόκειται από πλευράς Σαουδικής Αραβίας για την κορύφωση μιας πορείας σταδιακής χειραφέτησης από τη μονομερή εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
Οι μυστικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν από τις αρχές του 2013 αλλά κυρίως η θριαμβευτική διακήρυξη της ενεργειακής χειραφέτησης των ΗΠΑ, με κάποιους αναλυτές να χρησιμοποιούν τον όρο SaudiAmerica, έκαναν τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να επιλέξει μια στρατηγική σταδιακής χειραφέτησης από τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ μετά το 2016 ανέτρεψε πλήρως την πολιτική Ομπάμα απέναντι στο Ριάντ καθώς ακύρωσε τη συμφωνία του 2015 για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και στήριξε ανεπιφύλακτα τη συμμαχία Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας απέναντι στην Τεχεράνη.
Δεύτερη ανατροπή, το 2020, όταν ο Μπάιντεν με τις πρώτες κινήσεις του πήρε αποστάσεις από τη Σαουδική Αραβία.
Ετσι, η προσαρμογή του Ριάντ στη νέα πραγματικότητα πρόβαλε ως μονόδρομος.
Με την αποστασιοποίησή της από τις ΗΠΑ και την προσέγγισή της με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα, η Σαουδική Αραβία διευρύνει τα περιθώρια ελιγμών και επιρροής της στον αραβομουσουλμανικό κόσμο.
Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα τις διμερείς σχέσεις του Ριάντ με το Ισραήλ που οικοδομήθηκαν με κοινό παρονομαστή την κοινή αντιπαλότητα με το Ιράν.
Η προνομιακή στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 1945 ο βασιλιάς Ιμπν Σαούντ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούζβελτ, ανήκει στο παρελθόν.
Αν για την Τουρκία χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες στρατηγικών συγκρούσεων, κυρίως για το Κουρδικό, για να καταρρεύσει η πρόσοψη της αρμονικής συμμαχικής σχέσης με τις ΗΠΑ, για τη Σαουδική Αραβία το τοπίο των διμερών σχέσεων με την υπερδύναμη άλλαξε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας