Μια παράξενη ανώνυμη μικρο-αρχιτεκτονική: Σε μικρές νησίδες, κάτω από γέφυρες, μπροστά από εγκαταλειμμένα κτίρια και χορταριασμένα οικόπεδα, κάποιοι χτίζουν σπιτάκια, καταφύγια για τα γατιά της γειτονιάς.
Τα υλικά, ετερόκλητα: συρτάρια από παλιά έπιπλα, σκουριασμένα μεταλλικά γραμματοκιβώτια, καφάσια του μανάβη, μισό τάβλι, ξηλωμένες πόρτες από ντουλάπια κουζίνας, ράφια βιβλιοθηκών, χαρτοκιβώτια επενδυμένα με πλαστικό, ενώ ένα-δυο τούβλα ή κυβόλιθοι στην οριζόντια στέγη εξασφαλίζουν ότι δεν θα τη σηκώσει ο αέρας. Γύρω από τα σπιτάκια, μπολάκια με νερό και δοχεία με γατοκροκέτες και, σπανιότερα, περισσεύματα από οικογενειακά γεύματα. Καμιά φορά κι ένα μαξιλαράκι σαλονιού για γάτες-οδαλίσκες.
Αλλάζουν οι καιροί, οι ανάγκες και οι ευαισθησίες μας. Καταιγισμός αυθαίρετων κατοικιών μετά τον ερχομό των Μικρασιατών προσφύγων, καθώς και στα χρόνια της μεταπολεμικής εσωτερικής μετανάστευσης: λαμαρίνες, πισσόχαρτο, χωμάτινες πλίνθοι ήταν τα πρώτα οικοδομικά υλικά. (Και κουρελούδες για πόρτες.) Τώρα χτίζουμε γατόσπιτα, όχι όμως στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας μας αλλά στον δημόσιο χώρο – να μη μας λερώνουν την ιδιοκτησία μας, να μη μας ξεκουφαίνουν με τα ερωτικά στριγκλίσματά τους.
Σε κάποιες φτωχικές, πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας, όπου δεν υπάρχουν ούτε παρκάκια ούτε νησίδες με λίγο χώμα, κάποιοι απλώς αφήνουν ένα μαλακό, ζεστό κομμάτι ύφασμα (μια παλιά κουβέρτα ή ένα πάπλωμα, μια μάλλινη ζακέτα) στα σκαλιά που οδηγούν σε ένα ακατοίκητο υπόγειο, σε κάποια απάνεμη κόχη για να κοιμούνται τον χειμώνα τα ανέστια γατιά, ενώ αρκετοί δήμοι αφήνουν δοχεία με νερό και γατοτροφή σε πολλά σημεία της πόλης τους.
Κάθε κήπος έχει μια φωλιά για τα πουλιά, κάθε δρόμος έχει μια γωνιά για τα γατιά. Μια φίλη, που εδώ και δεκαετίες παρατηρεί τη συμπεριφορά των γάτων της γειτονιάς της, λέει ότι λόγω της υπερπροστασίας τα ζωάκια αυτά δεν κυνηγούν πια ζουζούνια, πεταλούδες, ποντίκια κι ερπετά αλλά έχουν καταντήσει νωθρά και νωχελικά. Εχει δίκιο, άδικο; Ο χρόνος θα δείξει.
Ποιος ξέρει, ίσως η δεξιά κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές (αν προκύψει) να εισαγάγει το pet pass ή gatoulis pass ή το φιλοζωικό επίδομα για όσους πολίτες αποδεδειγμένα γίνονται προστάτες των γατιών. Με το voucher θα αγοράζουν γατοτροφές ή δομικά υλικά για ευπρεπείς γατοπολιτείες. Κι έτσι θα ζουν οι γάτες καλά και οι άνθρωποι καλύτερα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας