Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου υπογράφουν τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (16/4/2003, Αθήνα) | EUROPEAN COMMISSION

«Εργαστήρια επανένωσης» για την Κύπρο

Πριν από 20 χρόνια η Κύπρος υπέγραψε στη Στοά του Αττάλου (16/4/2003) τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο απώτερος στόχος ήταν η επίλυση του Κυπριακού. Η ένταξη να γίνει ο «καταλύτης» για την επίτευξή της.

Είκοσι χρόνια μετά, αφού μεσολάβησαν τρεις (!) ατελέσφορες πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, υπό τους γενικούς γραμματείς Κόφι Ανάν (2002-04), Μπαν Κι Μουν (2008-10) και Αντόνιο Γκουτέρες (2015-17), όλα διαψεύστηκαν.

Κάτι πάει στραβά με την Κύπρο κι ας έγινε μέλος της Ε.Ε. Αντί οι Κύπριοι να αισθάνονται πιο ασφαλείς, με αυτοπεποίθηση για το μέλλον τους, μπλέκουν συνεχώς σε νέες περιπέτειες. Τι πήγε λάθος στην Κύπρο και έμεινε ανοιχτή πληγή, ένας συνεχής πονοκέφαλος;

Μια διάσταση του σημερινού αδιεξόδου είναι η στάση της Τουρκίας: η στροφή στα «δύο κράτη». Δυστυχώς, στη διεθνή αξιολόγηση, αυτή δεν είναι η μόνη αιτία. Εξίσου υπεύθυνες είναι οι ηγεσίες των Κυπρίων για υπόσκαψη της συνεργασίας και αχρήστευση των εργαλείων της Ε.Ε. για να δημιουργηθούν γέφυρες συνεννόησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Εργαστήρια επανένωσης

Μια πρόσφατη είδηση δείχνει τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά στην Κύπρο, αν είχε εμπνευσμένη ηγεσία, αν έβλεπε όντως την ένταξη στην Ε.Ε. ως ένα σχέδιο ειρήνης. Τουρκοκύπριος παραγωγός χαλουμιού (hellim στα τουρκικά) πέτυχε την πρώτη πιστοποίηση ΠΟΠ –Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης– για να κάνει εξαγωγές στην Ευρώπη.

Μόνο ένας βρέθηκε να σχολιάσει το γεγονός κι αυτός ήταν ο αρμόδιος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Νάβα, στο twitter: Το χαλούμι είναι κοινή κληρονομιά και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα μπορεί να έχει απτά οφέλη από την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε., επιδιώκοντας τη συμμόρφωση με τα πρότυπα της Ε.Ε. Η διαδικασία πιστοποίησης ΠΟΠ λειτουργεί σαν ένα «μίνι εργαστήριο επανένωσης».

Η κυπριακή κυβέρνηση, τώρα υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν διερωτήθηκε: Αραγε πόσα διαφορετικά εργαστήρια επανένωσης θα μπορούσε να φτιάξει στα 20 χρόνια της ένταξής της στην Ε.Ε.; Γιατί κάνει το αντίθετο στην πράξη;

O Μάριο Νάβα είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος ασχολείται σήμερα με την Κύπρο. Με έργα δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται πολύ διαφορετικά, θέλει την εναρμόνιση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας με τα πρότυπα της Ε.Ε., οι Τουρκοκύπριοι να έχουν «απτά οφέλη». Γι’ αυτό μετέτρεψαν το ΠΟΠ χαλούμι/hellim σε ένα… μικρό εργαστήριο επανένωσης!

Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν κατάφερε να συλλάβει αυτή τη διάσταση της ένταξης. Εδώ και 20 χρόνια κάνει τον… βίο αβίωτο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να μην προχωρήσει τίποτε. Βλέπει το κάθε πρόγραμμα, το κάθε έργο, κάτω από τον φακό της δικής της αξιολόγησης, ως «παραχώρηση» προς τους Τουρκοκυπρίους. Τους προτιμά καθηλωμένους και απομονωμένους από την Ε.Ε., αντί να ανοιχθεί σε αυτούς απλόχερα. Τι πέτυχε όμως με τις εμμονές της; Αντί να κάνει την ένταξη «εργαστήριο επανένωσης», να φέρει την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα πιο κοντά στην Ε.Ε., άρα και πιο κοντά της, τη μετέτρεψε σε μοχλό διαίρεσης.

Εργα συμφιλίωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2004 υλοποιεί μια σειρά από mini projects συμφιλίωσης. Η νομική βάση για την αποστολή της είναι ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής (2004) και ο Χρηματοδοτικός Κανονισμός (2006). Τόσα της… επέτρεψε το κράτος-μέλος της, η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Μ. Νάβα όργωσε όλο τον Μάρτιο το νησί για να παρουσιάσει τέτοια έργα για συμφιλίωση, διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβαλλοντική προστασία και εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ξεχωρίζουν από τις αναρτήσεις του στο twitter:

● το Κέντρο Συνεργασίας στο κατεχόμενο μαρωνιτικό χωριό Κορμακίτης

● το δικοινοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο στη νεκρά ζώνη – πρωτοβουλία της Φον ντερ Λάιεν

● έργα αναστήλωσης, όπως το Ζουπουρί Τεκέ στη Λάρνακα, εκκλησίες και τζαμιά.

Είναι σύμπτωση άραγε; Κανένας στην κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν είχαν λέξη να πουν για τα έργα αυτά.

Υπάρχει η εξήγηση. H ελληνοκυπριακή ηγεσία κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να περιορίσει την εμβέλεια των πρωτοβουλιών της Επιτροπής. Το καθετί γίνεται με καθυστέρηση και με… το στανιό. Παράξενο όμως! Η τακτική αυτή βολεύει και τον Ερσίν Τατάρ που κατηγορεί την Ε.Ε. ως «δούρειο ίππο» για την πολιτική του.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ζητά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλά, παραδόξως, δεν έχει τίποτε να προτείνει, παρά μόνο υποβαθμίζει ή εμποδίζει, όταν έχει τη δυνατότητα, τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. στην Κύπρο. Τα παραδείγματα αυτής της προσχηματικής στάσης είναι αμέτρητα και τα γνωρίζουν καλά στις Βρυξέλλες. Ας γράψουμε ορισμένα:

● Το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής διεξάγεται με συνεχή εμπόδια και, κάθε λογής, κατά καιρούς προσκόμματα.

● Ο φάκελος χαλούμι –το μίνι εργαστήριο επανένωσης– έμεινε στο συρτάρι του υπουργείου Εξωτερικών για πέντε χρόνια.

● Οι κυπριακές τράπεζες αρνούνται να διευκολύνουν τους Τουρκοκυπρίους να ανοίξουν έναν απλό λογαριασμό για να κάνουν τις συναλλαγές τους.

Οι προφάσεις του συστήματος έφτασαν στο απροχώρητο. Στο τελευταίο παράδειγμα η Επιτροπή αναγκάστηκε να κάνει απευθείας διάβημα στον κεντρικό τραπεζίτη. Εκκρεμεί ακόμα!

Το δέντρο και το δάσος

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν έγινε καταλύτης. Ο δογματισμός της ελληνοκυπριακής ηγεσίας υποβάλλει: Γιατί οι Τουρκοκύπριοι να επωφεληθούν, γιατί να συμμορφωθούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα; Δεν θα χάσουν το κίνητρο για λύση; Τόσα καταλαβαίνουν πολιτικοί και διπλωμάτες, είκοσι χρόνια μετά την ένταξη. Κοιτάζουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Λένε στην Επιτροπή: Εμείς είμαστε το κράτος-μέλος, εμείς κάνουμε κουμάντο… Κι ας μείνει η Κύπρος μισή!

Ο Χριστοδουλίδης δεν θα έχει πολύ χρόνο να αποδείξει τις προθέσεις του: θέλει να φτιάξει «εργαστήρια επανένωσης» ή προτιμά να μοχλεύει τη διχοτόμηση; Καμία «υψηλή διπλωματία», όμως, δεν θα φέρει την Τουρκία στο τραπέζι, όπως νομίζει, αν η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ δεν πεισθούν ότι η Λευκωσία εννοεί σοβαρά να αλλάξει πολιτική.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ε.Ε. αρκετοί ταυτίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη με τον προκάτοχό του Νίκο Αναστασιάδη. Αν δεν αρθεί το αδιέξοδο, είναι πολύ πιθανό να εξετάσουν την άρση των διεθνών περιορισμών για να βγουν οι Τουρκοκύπριοι από την απομόνωση. Θεωρούν ότι μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη εξάρτηση από την Τουρκία. Μια μορφή «ταϊβανοποίησης». Η οδυνηρή αυτή εξέλιξη ίσως αποτελέσει το επιστέγασμα για αλλαγή του στάτους κβο. Πιθανότητα να συμβεί στην πενταετία Χριστοδουλίδη, αφού υποβόσκει ήδη εδώ και 20 χρόνια.

* Το άρθρο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Εργαστήρια επανένωσης» για την Κύπρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας