Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν πάλι χθες τους δρόμους της Γαλλίας, στην 11η μέρα πανεθνικών απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν που επιβλήθηκε ετσιθελικά, χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή.
Με τον πρόεδρο της Γαλλίας σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα μακριά, σε τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, τα εργατικά συνδικάτα -στον απόηχο και της προχθεσινής απογοητευτικής συνάντησης με την αδιάλλακτη πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν- παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την πίεση στην κυβέρνηση, έχοντας τώρα ορόσημο την ερχόμενη Παρασκευή 14 Απριλίου: τη μέρα που το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας θα ανακοινώσει την κρίση του επί της νομιμότητας της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, «κόκκινο πανί» της οποίας αποτελεί ως γνωστόν η βαθύτατα αντιδημοφιλής αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.
Οι λεγόμενοι «σοφοί» του Συμβουλίου μπορούν είτε να επικυρώσουν οριστικά το επίμαχο πακέτο μέτρων είτε να το ακυρώσουν μερικώς ή πλήρως, όπως ευελπιστούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε να τιναχτεί στον αέρα το αντιλαϊκό μακρονικό σχέδιο. Προκήρυξαν μάλιστα νέο, 12ο γύρο απεργιών και διαδηλώσεων την παραμονή της πολυαναμενόμενης απόφασης, στις 13 Απριλίου.
Η κυβέρνηση είναι «εντελώς αποσυνδεδεμένη από τη χώρα και εντελώς οχυρωμένη στα υπουργεία της», κατήγγειλε η νεοεκλεγείσα γ.γ. του μαχητικού αριστερού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα», επέμεινε, «μέχρι να αποσυρθεί η μεταρρύθμιση». «Βρισκόμαστε εν μέσω κοινωνικής κρίσης, δημοκρατικής κρίσης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέ. «Είναι ένα πρόβλημα […] που πρέπει να λυθεί από τον πρόεδρο».
Δεν πά’ να λένε όμως οι συνδικαλιστές και τα ξεσηκωμένα πλήθη. Εκείνος (κάνει ότι) δεν καταλαβαίνει τίποτα και εξακολουθεί να προκαλεί. «Αν ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας είναι να λαμβάνει αποφάσεις με βάση την κοινή γνώμη, δεν υπάρχει ανάγκη για εκλογές», έλεγε χαρακτηριστικά στο Reuters πηγή προσκείμενη στον Μακρόν και, απηχώντας την αλαζονεία του, συμπλήρωνε: «Το να είσαι πρόεδρος σημαίνει να κάνεις επιλογές που ίσως είναι αντιδημοφιλείς σε μια δεδομένη στιγμή».
Κοινώς, σας γράφω εκεί που δεν πιάνει μελάνι… Η στάση αυτή όσο και οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Γάλλου προέδρου συνεχίζουν όμως να εξοργίζουν την κοινή γνώμη, με κερδισμένη στις δημοσκοπήσεις την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα δε με νέο γκάλοπ της Odoxa που δημοσιοποιήθηκε χθες, περίπου 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι υποστηρίζουν ακόμα τις απεργίες και τις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης. Γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ωστόσο ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις φθίνει.
To CGT εκτιμούσε χθες ότι μόνο στο Παρίσι κατέβηκαν 400.000 άνθρωποι (από 450.000 την περασμένη βδομάδα), ενώ τηρώντας την… παράδοση το υπουργείο Εσωτερικών εμφάνιζε κάθετα μειωμένο τον αριθμό τους -93.000-, υποστηρίζοντας ότι σε όλη τη Γαλλία οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τους 570.000 (από 740.000 την προηγούμενη βδομάδα).
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, που δέχεται οξεία κριτική για την υπέρμετρη βία των δυνάμεων ασφαλείας και τους σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών, είχε κατεβάσει αυτή τη φορά στους δρόμους 11.500 ένστολους. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες κινητοποιήσεις ήταν ειρηνικές, με σποραδικά επεισόδια να ξεσπούν σε κάποιες πόλεις της περιφέρειας αλλά και στη γαλλική πρωτεύουσα. Οπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, αντιεξουσιαστές από τα «μαύρα μπλοκ», μεταξύ άλλων, έσπασαν δύο τράπεζες και πυρπόλησαν την τέντα του εστιατορίου La Rotonde - από τα αγαπημένα του Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ, που είχε στοχοποιηθεί και το 2020 στη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας