Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.5° 15.8°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 15.8°
1 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 14.4°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.6° 13.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 16.0°
1 BF
69%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
45%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
66%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καπιταλιστικές μεταμορφώσεις

Θυμάμαι, από την εποχή των νεανικών μου χρόνων, ορισμένους ιδεαλιστικούς χλευασμούς ενάντια στους μαρξιστές: η ταξική πάλη είναι μια απλή επινόηση για τον απλό λόγο ότι οι τάξεις δεν υπάρχουν: πραγματικά είναι τα άτομα και όχι οι τάξεις.

Συνεχίζοντας τη σκέψη μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι πραγματικά δεν είναι ούτε τα άτομα, γιατί πραγματικές είναι μόνο οι αισθήσεις που προσαρτώνται στην ατομική συνείδηση∙ σήμερα όμως δεν αξίζει τον κόπο να εμπλακούμε σε θεωρήσεις αυτού του τύπου: από προλεταριάτο, εργατική τάξη, μεσαία τάξη, αστική τάξη, μεγαλοαστική τάξη, είναι γεμάτα τα βιβλία και οι εφημερίδες κάθε πολιτικού προσανατολισμού, αν και, φυσικά, δεν παραδέχονται όλοι ότι γι’ αυτό η ταξική πάλη είναι μια αναγκαιότητα ή ένα απόλυτο καλό.

Παρ’ όλα αυτά, αυτός ο ιδεαλισμός άφησε πίσω του κάποια κληρονομιά: για παράδειγμα μια κάποια «ηράκλεια» θέση που είναι δυνατόν να ανιχνεύσουμε και σε τίμιους αριστερούς διανοούμενους.

Συχνά συμβαίνει, για παράδειγμα αν προσπαθήσετε να εξηγήσετε σε κάποιον αριστερό διανοούμενο ότι η αντιφασιστική πάλη δεν αρκεί για να ξεριζώσει τον φασισμό αν δεν συνοδεύεται από την αντικαπιταλιστική πάλη, θα σας απαντήσει: «Μα τι είναι τελικά αυτός ο καπιταλισμός; Χθες ήταν ένα πράγμα, σήμερα είναι κάτι άλλο, αύριο θα είναι πάλι κάτι άλλο. Ποιον καπιταλισμό πρέπει να πολεμήσουμε; Είναι χρήσιμο να πολεμήσουμε κάθε μορφή καπιταλισμού;»

Σε αμφιβολίες αυτού του τύπου υπάρχει πράγματι η αλήθεια ότι, δυστυχώς, ο καπιταλισμός ξέρει να μεταμορφώνεται και να εφευρίσκει πάντα νέα όπλα και στρατηγικές και ότι αυτή η ικανότητά του κάνει την αστική τάξη μια τάξη που δύσκολα πεθαίνει. Μόνο που ο τίμιος διανοούμενος, περνώντας από αμφιβολία σε αμφιβολία, αγκυροβολεί στην παρηγορητική αλήθεια ότι ο καπιταλισμός ως σύστημα εκμετάλλευσης ή δεν υπάρχει πια ή καταλήγει στο να αυτοκαταστρέφεται, ότι τα κέρδη του καπιταλιστή είναι προϊόν τίμιας δουλειάς και το πολύ πρέπει να εκλείψουν ορισμένα παρασιτικά κέρδη και ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν έχουν σχέση με τη συνθήκη του εκμεταλλευόμενου και ότι η ταυτοποίηση είναι αποτέλεσμα σχηματικής και αρχαϊκής μαζοχιστικής ή ιδεολογικής ψευδαίσθησης.

Ετσι ο σύγχρονος ηράκλειος τρόπος σκέψης κατατροπώνει τη σύγκρουση και ανακαλύπτει την κοινωνική οικουμενική συναίνεση.

*Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καπιταλιστικές μεταμορφώσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας