Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας την περίοδο 2011-2020 –την οποία θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό– προκαλούνται κατά ποσοστό 82,3% από επιβατικά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, ποδήλατα και άλλου τύπου οχήματα και ένας ελάχιστος αριθμός από λεωφορεία (19 θάνατοι όλη αυτή την περίοδο).
Το υπόλοιπο των θανάτων σε τροχαία είναι πεζοί. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε πρώτα τη μεταβολή (μείωση ή αύξηση) των θανάτων από τροχαία κατά τύπο οχήματος και τους νεκρούς πεζούς την περίοδο 2011-2020 (τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν οριστικά στοιχεία) στην Ελλάδα και στη συνέχεια τη θέση της χώρας μας ανάμεσα σε 24 κράτη-μέλη της Ε.Ε. -για τα οποία υπάρχουν πλήρη στοιχεία- στο ποσοστό των θανάτων που προκλήθηκαν σε τροχαία από τα μέσα μεταφοράς που προαναφέρθηκαν και τους πεζούς.
Επειδή ο πίνακας με τα σχετικά στοιχεία για όλα τα έτη της περιόδου 2011-2020 είναι πολύ μεγάλος και δεν χωράει στον χώρο του άρθρου αυτού, περιοριζόμαστε στα στοιχεία των ετών 2011 και 2020. Στην 1η στήλη του πίνακα δίνονται ο αριθμός των θανάτων σε τροχαία κατά τύπο οχήματος και οι νεκροί πεζοί σε τροχαία το 2011, στη 2η το 2020 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους το 2020 σε σχέση με το 2011. Στις δύο τελευταίες στήλες δίνεται η ποσοστιαία κατανομή τους τα έτη 2011 και 2020. Στην τελευταία γραμμή του πίνακα δίνονται τα αντίστοιχα ποσοστά για τα δίτροχα (μοτοσικλέτες, μοτοποδήλατα και ποδήλατα). Τα στοιχεία του πίνακα είναι από τη βάση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ και της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. (της Eurostat) για το 2020 για τα 24 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Από την 3η στήλη του πίνακα φαίνεται ότι το 2020 σε σχέση με το 2011 σημειώθηκε μείωση των θανάτων σε τροχαία σε όλες τις κατηγορίες οχήματος (με εξαίρεση των οχημάτων άλλου είδους) και στους νεκρούς πεζούς και στο σύνολο των νεκρών. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στους νεκρούς πεζούς και στα επιβατικά αυτοκίνητα. Η σχεδόν κατά 50% μείωση που σημειώθηκε στο σύνολο της χώρας είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στα 24 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Εξαιτίας των διαφορετικών μεταβολών του αριθμού των νεκρών σε τροχαία κατά κατηγορία οχήματος και των νεκρών πεζών, όπως φαίνεται από τις δύο τελευταίες γραμμές του πίνακα, τα ποσοστά τους στο σύνολο των θανάτων μεταβλήθηκαν Ειδικότερα το ποσοστό των θανάτων που προκάλεσαν τα δίτροχα το 2020 είναι μεγαλύτερο εκείνου των επιβατικών αυτοκινήτων.
Παρ’ ότι η μεγάλη μείωση του συνόλου των νεκρών σε τροχαία είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη εξέλιξη, δεν πρέπει να μας καθησυχάζει διότι μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ενα μέτρο που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση ανάμεσα σε κράτη είναι οι νεκροί σε τροχαία ανά 1.000.000 πληθυσμού. Με βάση το μέτρο αυτό η Ελλάδα το 2011 κατείχε τη 2η υψηλότερη θέση και το μόνο κράτος σε υψηλότερη από την Ελλάδα ήταν η Πολωνία. Το 2020 κατείχε την 7η θέση και τα κράτη σε υψηλότερη θέση ήταν κατά σειρά η Ρουμανία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Κροατία, δηλαδή κανένα κράτος της Ε.Ε. των 15, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα.
Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας κατείχε την 1η θέση ανάμεσα σε 24 κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο ποσοστό των θανάτων σε τροχαία που προκλήθηκαν το 2020 από μοτοσικλέτες και φορτηγά αυτοκίνητα. Στο αντίστοιχο ποσοστό των νεκρών που οφείλεται σε άλλου είδους οχήματα και στους πεζούς η θέση της χώρας μας το 2020 είναι καλή. Πιο συγκεκριμένα στο ποσοστό των νεκρών που οφείλεται σε ποδήλατα κατείχε την 22η θέση, σε Ι.Χ. την 23η και σε πεζούς την 21η.
Πριν κλείσουμε το άρθρο αυτό, πιστεύουμε ότι αντί του όρου τροχαία ατυχήματα που χρησιμοποιείται από τις στατιστικές υπηρεσίες της χώρας μας και της Ε.Ε. για τους θανάτους σε τροχαία ορθότερο είναι να χρησιμοποιείται ο όρος τροχαία εγκλήματα, δεδομένου ότι τα οχήματα και δίτροχα που προκαλούν θανάτους τα οδηγούν άνδρες και γυναίκες που (σε ορισμένες περιπτώσεις προκλητικά) δεν τηρούν τον Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας. Κατά συνέπεια η μεγάλη πλειονότητα των οδηγών αυτών είναι ένοχοι για τους θανάτους που προκαλούν και, δυστυχώς, όταν τιμωρούνται, οι ποινές που τους επιβάλλονται, στις περισσότερες φορές, κάθε άλλο παρά αντιστοιχούν με το βάρος της ευθύνης τους.
*Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας