Πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο η σύνοδος ΟΣΑΕ. Είναι η 25η σύνοδος των 21 κρατών από την Ανατολική Ασία, την Ωκεανία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Για τον πρόεδρο Σι είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής σύνοδος στην οποία προήδρευσε παρουσία των προέδρων Ομπάμα, Πούτιν και του πρωθυπουργού Αμπε της Ιαπωνίας.
Κατ’ αρχάς υπάρχει στο τραπέζι η συμφωνία μεταξύ 11 χωρών του Ειρηνικού (Αυστραλία, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαλαισία, Μεξικό, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Χιλή), η λεγόμενη Συμφωνία Εμπορίου του Ειρηνικού (ΣΕΕ), στην οποία πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Η συμφωνία αυτή δεν συμπεριλαμβάνει την Κίνα. Είναι μια συμφωνία απελευθέρωσης του εμπορίου, την οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να υπογράψουν αλλά μέχρι στιγμής η Ιαπωνία έχει αμφιβολίες για τους όρους που καλύπτουν τα αγροτικά προϊόντα και την αυτοκινητοβιομηχανία της.
Η συμφωνία αυτή και η αντίστοιχη Διατλαντικός Συνεταιρισμός Εμπορίου και Επενδύσεων (ΔΣΕΕ) μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θέτουν όρους και προδιαγραφές για προϊόντα, εργατικούς νόμους, ευρεσιτεχνίες, ανταγωνισμό, δικαιώματα παντός είδους φορολογίας επιχειρήσεων και δασμών τα οποία προσπαθούν να καθορίσουν οι ΗΠΑ. Και οι δύο συμφωνίες, η Διατλαντική και του Ειρηνικού, είναι καίρια οικονομικά και συνεπώς πολιτικά εργαλεία για τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να απελευθερώσουν το διεθνές εμπόριο αλλά με τους δικούς τους όρους. Η Ε.Ε. μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία.
Η Κίνα θέλει να προωθήσει την υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου των χωρών της Α. Ασίας και της Αμερικής και όχι τη ΣΕΕ στην οποία δεν έχουν προσκληθεί και στην ουσία θεωρούν πως προάγει μια αντικινεζική εμπορική συμμαχία. Η συμφωνία που επιζητά η Κίνα είναι η Περιοχή Ελευθέρου Εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (ΠΕΕΑΕ), στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.
Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι πως η συμφωνία αυτή ήταν ιδέα των ΗΠΑ και επί δύο δεκαετίες απασχολεί τον ΟΣΑΕ. Στην πραγματικότητα όμως ποτέ δεν προχώρησε γιατί οι δυσκολίες ήταν πολλές. Αλλωστε ο ΟΣΑΕ θεωρούνταν πάντα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και ιδεών αλλά ποτέ οργάνωση η οποία μπορούσε να επιτύχει κάτι το σημαντικό στο διεθνές περιβάλλον. Τα μέλη του είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα, πολιτικές αναταραχές και συνοριακές διαφορές.
Παράδειγμα, η διένεξη Κίνας - Ιαπωνίας για το νησιά Σενκακού, Κίνας - Φιλιππίνων καθώς και η διένεξη Κίνας - Βιετνάμ. Ταυτόχρονα υπάρχει η συνοριακή διένεξη Κίνας - Ινδίας, η οποία πρόσφατα συμφωνήθηκε να επιλυθεί με νέα μέτρα εκτόνωσης και ομάδες εργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Οι υπουργοί Οικονομικών στο Πεκίνο ήδη αποφάσισαν να προωθήσουν το σχέδιο της Κίνας για την ΠΕΕΑΕ στην οποία θα συμμετέχουν οι Αυστραλία, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Καμπότζη, Κίνα, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη και Φιλιππίνες.
Οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου παίζουν τον ρόλο της ενδυνάμωσης και εξάπλωσης της παγκοσμιοποίησης και ταυτόχρονα της ενοποίησης σε διάφορους τομείς των χωρών που μετέχουν σε αυτές σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα η εμπορική ενοποίηση σηματοδοτεί τη μείωση της κυριαρχίας της κάθε μιας από τις συμμετέχουσες κρατικές οντότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν περιοχές ελευθέρου εμπορίου με όρους που να ευνοούν την αμερικανική οικονομία και τις αμερικανικές εταιρείες και το ίδιο θέλει να κάνει και η Κίνα. Η αμερικανική εθνικιστική οργάνωση «Τζον Μπερτς» δηλώνει αποφασιστικά εναντίον κάθε τέτοιας συμφωνίας, ακριβώς γιατί μειώνει την εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ.
Η σύνοδος στο Πεκίνο έχει ήδη το πρώτο της αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος Σι συνάντησε τον πρωθυπουργό Αμπε της Ιαπωνίας σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης για τα νησιά Σενκακού. Δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις αλλά το ανακοινωθέν μιλά για μια διένεξη η οποία έγινε αποδεκτή από την Ιαπωνία ως ζήτημα προς συζήτηση. Ενα δεύτερο είναι η συνάντηση Αμπε- Πούτιν, η οποία θα προετοιμάσει την επίσκεψη Πούτιν στην Ιαπωνία.
Το πιο μεγάλο ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στη σύνοδο Κίνας-ΗΠΑ στο Πεκίνο. Η συνάντηση αυτή δίνει το στίγμα για τις θέσεις των δύο αντιπάλων για την επικυριαρχία της Ανατολικής Ασίας και της ανάπτυξης της Ασίας γενικότερα. Μετά τα πολλά και σημαντικά γεγονότα στην Ουκρανία, της εκλογή του Μόντι ως πρωθυπουργού της Ινδίας και τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, η συνάντηση Σι-Ομπάμα έχει τη δική της ιστορική σημασία. Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας και Ασίας - Δύσης μεταφέρεται πλέον στο επίπεδο του πολέμου των εμπορικών συμφωνιών και επενδύσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας