Οι ρωσικοί πύραυλοι που έπληξαν χθες παραμεθόρια περιοχή της Πολωνίας καταγράφηκαν σαν ακραία αντίστιξη ενός κλίματος που έδειχνε δυναμική αναζήτησης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση της Ουκρανίας.
Η συνάντηση Μπερνς - Ναρίσκιν στην Αγκυρα ερμηνεύτηκε σαν μήνυμα ότι όλες οι πλευρές έχουν αυτή τη στιγμή εύλογο συμφέρον να παγώσουν οι εχθροπραξίες:
-Ο Πούτιν αναζητά μια έξοδο κινδύνου όσο ακόμη μπορεί να συντηρήσει μια σύγκρουση στην οποία δεν έχει πλέον την πρωτοβουλία κινήσεων με πραγματικές επιλογές τη στασιμότητα ή ακόμη χειρότερα την περαιτέρω υποχώρηση.
-Οι ΗΠΑ έχουν πετύχει τη συσπείρωση του ΝΑΤΟ, η οποία όμως είναι εξαιρετικά εύθραυστη με ρωγμές αλλά και ρήγματα στη Διατλαντική Σχέση που θα βαθύνουν μετά από σκληρό χειμώνα που περιμένει τη Γηραιά Ηπειρο.
- Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κυβέρνηση Ζελένσκι καθώς η ομόθυμη στήριξη της Δύσης και η διαχείριση του κόστους των παρενεργειών της σύγκρουσης από την Ε.Ε. έχουν ημερομηνία λήξης.
Η απόσυρση της Ρωσίας από τη Χερσώνα διευκολύνει εκ των πραγμάτων τον Ζελένσκι στην επικοινωνιακή διαχείριση του αναπόφευκτου συμβιβασμού.
Με δεδομένη την αδύνατη επιβολή της μιας ή της άλλης πλευράς στην πολεμική σύγκρουση, η παράτασή της θα είναι επιζήμια για όλους:
-Παράταση της σύγκρουσης θα οδηγήσει σε πλήρη αποσάθρωση την ηγεμονική πρωτοκαθεδρία της Μόσχας στην Κεντρική Ασία και στον Καύκασο, με την Κίνα να προλαβαίνει κατά πάσα πιθανότητα τις ΗΠΑ στη συμπλήρωση του κενού.
-Παράταση της σύγκρουσης θα δυσχεράνει εκ των πραγμάτων τη διαμόρφωση μιας ευρύτατης συσπείρωσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού απέναντι στην Κίνα.
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν οδήγησε σε ντόμινο ανεξέλεγκτης περιφερειακής και πολύ περισσότερο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν ήθελαν μια παρόμοια εξέλιξη ούτε η Ουάσινγκτον ούτε και η Μόσχα.
Η εισβολή στην Ουκρανία δεν κινήθηκε στη λογική των δύο παγκόσμιων συγκρούσεων του 20ού αιώνα, αλλά στη λογική των περιφερειακών συγκρούσεων της περιόδου 1815-1914 –από το συνέδριο της Βιέννης μέχρι την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου– που διόρθωναν τις υφιστάμενες ισορροπίες χωρίς να τις ανατρέπουν.
Τέλος, είναι σαφές ότι οι Μπερνς και Ναρίσκιν, επικεφαλής της CIA και της SVER, προφανώς λειτουργούν από την επόμενη μέρα της ρωσικής εισβολής ως ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο χωρών, με τη μυστικότητα των διαβουλεύσεων να δίνει και στις δύο πλευρές τη μεγίστη δυνατή διαπραγματευτική ευελιξία και ρεαλισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας