Τι είναι εκείνο που κάνει ανθρώπους ευδιάκριτους στην κοινωνία μας, επιτυχημένους, ευκατάστατους, μορφωμένους, πρώην υπουργούς, να διακωμωδούν και να διασύρουν έναν νέο που χαροπαλεύει, που σπαρταράει ανάμεσα σε ζωή και θάνατο και να τον ειρωνεύονται γιατί δεν επιμένει να πεθάνει; Γιατί όλοι αυτοί δεν αδιαφορήσαν για την απεργία πείνας του Γιάννη Μιχαηλίδη; Γιατί την κρίσιμη στιγμή τόση ενέργεια και δραστηριότητα όχι για να διασωθεί μια ζωή, αλλά να βυθιστεί στον θάνατο σε κοινή θέα; Τι είναι, από πού προήλθε εκείνο το πνεύμα ρωμαϊκής αρένας του πλήθους που με τον αντίχειρα προς τα κάτω ουρλιάζει για τον θάνατο του νικημένου μονομάχου; Τι είδους τέρψη αντλούν από τα βάσανα ενός φτωχοδιάβολου που μπλέχτηκε στα γρανάζια του νόμου, βασανίστηκε, σάπισε στις φυλακές, απέδρασε, σπούδασε, έκανε ό,τι πιο σπασμωδικό και απελπισμένο μπορούσε για να βγει από την κατάστασή του; Από πού προκύπτει αυτή η επιθυμία βασανισμού ενός ανθρώπου τρομοκρατημένου και καθημαγμένου στην παγίδα;
Ο Αϊνστάιν έγραφε κάποτε στον Φρόιντ ότι εκείνο που τον ανησυχούσε περισσότερο ήταν ο φανατισμός των μεσοαστών. Πότε; Λίγο πριν ανέβει ο ναζισμός. Αυτό το πνεύμα των μεσοαστών είναι πολύ πιο επικίνδυνο από οποιονδήποτε οπαδισμό, χουλιγκανισμό, οχλοκρατία. Η διακωμώδηση του θανάτου του άλλου δείχνει μια βαθιά διάβρωση των κοινωνικών αξιών. Ενας απεργός πείνας, έπειτα όχι από δύο μέρες, όχι από δύο εβδομάδες, αλλά έπειτα από δύο μήνες μπρος στον θάνατο είναι homo sacer. Ανθρωπος εκτός κοινότητας, απογυμνωμένος από κάθε ιδιότητα, αλλά ιερός, ιερός ως ετοιμοθάνατος, με τον τρόπο που το λέει ο ρωμαϊκός όρος. Γιατί αυτή η μοχθηρία; Τι σημαίνει και τι μας επιφυλάσσει;
Ας αποκαταστήσουμε στοιχειωδώς τα γεγονότα. Το 2008 δολοφονείται ένα 15χρονο παιδί από αστυνομικό. Ξεσπούν ταραχές. Επιστημονικά τις αποκαλούν και «urban riots», γιατί ανάλογες έχουν ξεσπάσει, και μάλιστα πολλές φορές, σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών του κόσμου ύστερα από αστυνομικές δολοφονίες ή κρούσματα ρατσιστικής βίας. Δεν πρωτοτυπούσε η Αθήνα. Και όπως συνέβη συχνά μετά το 1968, κινήματα που έσβησαν ή καταστάλθηκαν άφησαν μικρές ομάδες οι οποίες τράβηξαν τον μοναχικό δρόμο της ένοπλης βίας. Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πέρασαν από αυτή τη θλιβερή εμπειρία. Πέρασαν και ξεπέρασαν.
Οποιος διάβαζε τα κείμενα των «Πυρήνων της Φωτιάς» καταλάβαινε ότι επρόκειτο για παιδαριώδη κείμενα, συμπιλήματα, ένα είδος επαναστατικής διακειμενικότητας που δεν άντεχε στην κριτική και οι ίδιοι τώρα θα τα αντιμετωπίζουν θυμόσοφα. Κι όποιος έβλεπε τον τρόπο επαναστατικής δράσης με τις χύτρες και τα μπρίκια, καταλάβαινε ότι η αντίληψή τους για την επανάσταση ήταν περίπου σαν τα καρτούν με τον Λούκι Λουκ.
Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Ο ένοχος της δολοφονίας, ο Κορκονέας, αποφυλακίστηκε και κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Αυτοί όμως με τη ρετσινιά του τρομοκράτη συνεχίζουν να είναι στη φυλακή, σε συνθήκες βασανισμού, σε έναν καφκικό λαβύρινθο χωρίς προοπτική, χωρίς τέλος. Κι από πάνω τους περιγελά η καλή κοινωνία, οι θεσμοί, οι αρχές, κοιτάζοντάς τους σαν ποντίκια που προσπαθούν απελπισμένα να δραπετεύσουν από τη φάκα.
Αν τους αρνηθούμε πολιτικά κίνητρα, έστω κακά και βλακώδη, τι μένει να πούμε; Μήπως να τους κατατάξουμε σε εγκληματικές φυσιογνωμίες τύπου Λομπρόζο και να τους κάνουμε λοβοτομή; Δεν είναι μια κραυγαλέα αδικία ο δολοφόνος που βρίσκεται στην αρχή αυτής της ιστορίας να είναι έξω και οι παρεπόμενοι, και χωρίς φόνο, να πληρώνουν ακόμα; Και αν δεν αναγνωρίζουμε πολιτικά κίνητρα σ' αυτούς, τότε γιατί τους βάζουμε στην ίδια ζυγαριά με τους χρυσαυγίτες; Ισχύουν για εκείνους πολιτικά κίνητρα και όχι για τούτους; Και βέβαια ισχύουν, και βέβαια εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων αφορά κι αυτούς. Μόνο που οι ποινές τους είναι πολύ ελαφρότερες από όσων καταδικάστηκαν για τρομοκρατία. Πράγματι μερικές εκκρεμότητες λύνονται πριν από τις άλλες. Οι αριστεροί της δεκαετίας του 1940 έμειναν στις φυλακές έως τα μέσα της δεκαετίας του '60, αλλά οι ιστορικές εκκρεμότητες των δωσίλογων και των συνεργατών των Γερμανών είχαν τακτοποιηθεί πριν από τη δεκαετία του 1950.
Το ζήτημα πάντως ετέθη. Θεώρησα χρέος μου να γράψω λόγω των εμπειριών μου στη δικτατορία. Οπως θεώρησε επιβεβλημένο άλλωστε και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορίστων να πάρει θέση με ειδική ανακοίνωση. Ούτε βέβαια συνέκρινα τον απεργό πείνας με τον Παναγούλη, όπως ισχυρίζονται άνθρωποι που θα επευφημούσαν τον Παπαδόπουλο αν τον τουφέκιζε. Αυτούς τους ίδιους συνέκρινα με τη χούντα και αν ξαναδιαβάσουν το «Πιστεύω» του Παπαδόπουλου, θα δουν σαν σε καθρέφτη όσα γράφουν και υποστηρίζουν σήμερα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας