Τα κόμματα που κυβέρνησαν και το κόμμα που σήμερα κυβερνά τη χώρα προβάλλουν και διαφημίζουν τα όποια επιτεύγματά τους στην οικονομία, αγνοώντας προκλητικά το τι έχουν επιτύχει τα άλλα 26 κράτη - μέλη της Ε.Ε. στον ίδιο τομέα. Σε τακτά, όμως, χρονικά διαστήματα, η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (η Eurostat) δημοσιεύει έναν δείκτη, ο οποίος συνοψίζει τα επιτεύγματα αυτά. Πρόκειται για το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), δηλαδή συγκρίσιμες ανάμεσα στα κράτη αυτά.
Η τελευταία ανακοίνωση από τη Eurostat των στοιχείων για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των κρατών - μελών της Ε.Ε. έγινε στις 20 Ιουνίου και αφορά το έτος 2021. Τα σχετικά στοιχεία είναι σε τιμές του 2020. Στη βάση δεδομένων της Eurostat υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία για όλα τα προηγούμενα έτη. Με βάση τα στοιχεία αυτά, εξετάσαμε την εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ της χώρας μας, σε σχέση με εκείνο των άλλων κρατών - μελών τα έτη 2009, 2015, 2019 (έτη εκλογών) και 2021.
Ο σχετικός πίνακας είναι πολύ μεγάλος δεν χωρά στον περιορισμένο χώρο αυτού του άρθρου. Για τον λόγο αυτό, στο πρώτο μέρος του πίνακα που ακολουθεί δίνουμε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ για τα έτη που προαναφέρθηκαν μόνο για τη χώρα μας, την Ε.Ε. 27, ως σύνολο, και τη Βουλγαρία (ο λόγος για τον οποίο περιλαμβάνουμε τη χώρα αυτή θα φανεί στη συνέχεια). Στην 1η στήλη του δεύτερου μέρους του πίνακα δίνεται θέση της χώρας μας ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη, με βάση το ύψος τού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στη 2η στήλη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ως ποσοστό εκείνου της Ε.Ε. 27 και, στην 3η, η ποσοστιαία διαφορά του από εκείνο της Βουλγαρίας.
Από τις στήλες του δεύτερου μέρους του πίνακα φαίνεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μας το έτος:
■ 2009, ήταν το 14ο σε ύψος ανάμεσα στα 27 κράτη, μόλις 4,7% χαμηλότερο της Ε.Ε. 27 και υπερδιπλάσιο της Βουλγαρίας. 12 από τα 15 παλαιά κράτη - μέλη της Ε.Ε. και η Κύπρος είχαν υψηλότερο. Χαμηλότερο από την Ελλάδα είχαν τα νεότερα μέλη της Ε.Ε. και η Πορτογαλία από τα παλαιά.
■ 2015, «κατολίσθησε», λόγω των μέτρων των δύο Μνημονίων, στην 22η θέση, ήταν 30% χαμηλότερο της Ε.Ε. 27 και 45,5% υψηλότερο της Βουλγαρίας. Τα μόνα κράτη που είχαν χαμηλότερο από εκείνο της χώρας μας ήταν η Πολωνία, η Λετονία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
■ 2019, «κατέβηκε», λόγω των μέτρων του τρίτου Μνημονίου, στην 26η θέση, ήταν 34% χαμηλότερο της Ε.Ε. 27 και 23,9% υψηλότερο της Βουλγαρίας.
■ 2021, παρέμεινε στην 26η θέση, ήταν κατά 35,4% χαμηλότερο της Ε.Ε. 27 και μόλις 17% υψηλότερο της Βουλγαρίας.
Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η συνεχής κατολίσθηση της χώρας ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη, με βάση το ύψος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι, από τη μια μεριά, οι διαφορές στον ρυθμό ανάπτυξης και (αύξησης ή μείωσης του συνολικού ΑΕΠ σε σταθερές τιμές) και στον πληθωρισμό και, από την άλλη, στην αύξηση ή μείωση του πληθυσμού τους. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, ο πληθυσμός της χώρας μας μειώνεται, με αποτέλεσμα η μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να είναι μικρότερη από εκείνη που θα ήταν, αν η μείωση αυτή δεν συνέβαινε.
Καλό θα είναι τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα να δουν αυτή την κάθε άλλο παρά τιμητική θέση της χώρας μας ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε., στην οποία την οδήγησε η πολιτική που εφάρμοσαν, όταν ήταν στην εξουσία.
* πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας