Μια άποψη είναι και αυτή. Οτι τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία, με την επικράτηση του αριστερού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν (Sinn Féin, στα κέλτικα που, όπως είδα, σημαίνει «Εμείς»), συνεπικουρούμενα από τα αποτελέσματα στις ταυτόχρονες, αυτοδιοικητικές, εκλογές σε Αγγλία, Ουαλία και Σκοτία, μεταξύ άλλων πολλών, συνιστούν και ένα είδος απάντησης στο Brexit, κάτι σαν αντι-Brexit. Που, λίγο-πολύ νομίζω, ήταν αναμενόμενα.
Δεδομένου ότι η Αγγλία, ιδίως οι Αγγλοι Brexiστές, επέβαλαν την έξοδο από την Ε.Ε. στις άλλες τρεις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς στο σχετικό δημοψήφισμα οι πλειοψηφίες τους τάχθηκαν υπέρ της παραμονής, άρα, με τις πρόσφατες εκλογές, κατά κάποιο τρόπο επικύρωσαν –μάλλον υπερθεμάτισαν– τις αντι-Brexit επιλογές τους στο δημοψήφισμα.
Η επόμενη ένδειξη, που προέρχεται από τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία, όπου οι κυβερνώντες Συντηρητικοί (Τόρις) είχαν «σοβαρές απώλειες» («Εφ.Συν.», Βίκυς Καπετανοπούλου, «Ιστορική νίκη του Σιν Φέιν», 9/5), συν το γεγονός ότι αυτές τις απώλειες δεν καρπώθηκαν οι Εργατικοί, που είχαν «περιορισμένα κέρδη», προδιαθέτει ότι στη Μεγάλη Βρετανία συντελούνται ανακατατάξεις και διαμορφώνονται τάσεις, ακόμα και πλειοψηφικές, που αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς να υπαινιχθούμε ότι η Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε να… μικραίνει, εντούτοις διαγράφουν με αρκετή σαφήνεια προοπτικές κάποιων πολιτικών μετατοπίσεων με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά διεθνές.
Είναι και οι διεθνείς συγκυρίες, με πρώτη τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη «σύμφυτη» ενεργειακή κρίση (που μάλλον πρόκειται για ανακατανομή της ενεργειακής αγοράς, με τα ανθρώπινα θύματα «αναλώσιμα» σ’ αυτές τις περιπτώσεις…), που επιβάλλουν αλλαγές επιλογών και κατευθύνσεων, ακόμα και ανατροπές, όπου τα έως τώρα δεδομένα δεν είναι πλέον δεδομένα και το μόνο σταθερό σημείο ως βάση ανάλυσης είναι ο «νόμος της αστάθειας». Ενδιαφέροντα όλα αυτά. Ομως… χαοτικά! Πολύ νωρίς για συμπεράσματα…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας