Οταν στις αρχές της δεκαετίας του ’50 εκπρόσωποι των Κοινοτήτων της Δυτικής Λέσβου πλαισιούμενοι από διευθυντές δημοτικών σχολείων και πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, επισκέφθηκαν στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη τον οικείο νομάρχη παρουσία κυβερνητικών βουλευτών, επιθεωρητών και προϊσταμένων εκπαίδευσης του νομού, προκειμένου να εγκριθεί η ίδρυση του μικτού εξαταξίου Γυμνασίου Καλλονής, στο κέντρο του νησιού, ώστε να συγκεντρωθούν οι μαθητές της περιοχής που παρακολουθούσαν μαθήματα στο απομακρυσμένο Γυμνάσιο της Μυτιλήνης, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία εγγραφής και άλλων μαθητών που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα μετάβασης, διατροφής και διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ετέθη το χρονοβόρο ζήτημα της ανέγερσης κατάλληλου διδακτηρίου, που λύθηκε με την παρακάτω πρόταση του εκπροσώπου των γονέων των μαθητών του υπό ίδρυση Γυμνασίου:
Αίθουσες διδασκαλίας υπάρχουν! Τρεις, που ανήκουν στο παλιό κοινοτικό κτίριο της Καλλονής επισκευάστηκαν, ασβεστώθηκαν, βάφτηκαν και γέμισαν με πλεονάζοντα θρανία των γύρω δημοτικών σχολείων, άλλες τρεις διέθεσε το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής από τις πλεονάζουσες αίθουσες του τεράστιου εκπαιδευτηρίου του και για γραφείο καθηγητών η Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης προσέφερε το αντίστοιχο των ιερέων της.
Σήμερα στην εποχή του απαράδεκτου συγκεντρωτικού εκπαιδευτικού συστήματος όπου σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας διδάσκεται το ίδιο αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα χωρίς την τοπική γεωγραφία, πατριδογνωσία, ιστορία και παραγωγικότητα της κάθε περιοχής, από δασκάλους και καθηγητές που διορίζονται κεντρικά, με τα ίδια βιβλία για κάθε μαθητή, με καθορισμένες από το υπουργείο τις όποιες δραστηριότητες των σχολείων και με ενιαίο εξεταστικό σύστημα, το οποίο για τις τάξεις του Λυκείου στηρίζεται στα ίδια θέματα πανελλήνια, πρωτοβουλίες όπως αυτές της δεκαετίας του ’50 φαίνονται εξωπραγματικές!
Ωστόσο, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, που αποτελεί τη σοβαρότερη εδώ και δεκαετίες απειλή για την υγεία των πολιτών αλλά και για την οικονομία του τόπου, οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί περίμεναν ασφαλείς συνθήκες παρακολούθησης των μαθημάτων των παιδιών, που θα επικεντρωνόταν στη μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 15 σε αποστάσεις μεταξύ τους στα δύο μέτρα με την εξεύρεση νέων αιθουσών.
Θα μπορούσε η κυβέρνηση, κατ’ εξαίρεσιν για εφέτος, να ξεφύγει από τη συγκεντρωτική αντίληψη της διαχείρισης του προβλήματος και να επιτρέψει στους συλλόγους γονέων, στις σχολικές επιτροπές και στους δήμους την εξεύρεση αιθουσών διδασκαλίας για τη δημιουργία νέων ολιγομελών τμημάτων. Αίθουσες κενές υπάρχουν πολλές κυρίως στα σχολεία της επαρχίας λόγω της μείωσης των μαθητών από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, αλλά και στην Αθήνα σε πολλά αδρανή λόγω κορονοϊού κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε πολλά λόγω μνημονιακής κρίσης κλειστά καταστήματα δίπλα από τα σχολεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας