Μου ήταν αδιανόητο ότι σήμερα συζητώντας την ψήφιση τα τροπολογιών των ποινικών κωδίκων -που είναι ένα έργο φιλελεύθερης αντίληψης, δημοκρατικής αρχής- ο υπουργός Δικαιοσύνης έφερε τροπολογία επαναφοράς της διάταξης του άρθρου 198 Π.Κ. που καταργήθηκε με την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα πριν από 3,5 μήνες. Και την έφερε αποδεχόμενος σχετική πρόταση του εισηγητή της Ελληνικής Λύσης, επαναφέροντας σε μαύρες εποχές ζόφου και μεσαιωνισμού τη χώρα, χώρα ευρωπαϊκή υποτίθεται, που προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ ήδη από την εποχή του Διαφωτισμού στις χώρες της Ευρώπης είχαν ρυθμιστεί ζητήματα ανεξαρτησίας του κοσμικού κράτους από αναφορές και «δεσμά» θεολογικού και θεοκρατικού χαρακτήρα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα συνδέσει το όνομά του με τις πιο αναχρονιστικές και μεσαιωνικού τύπου και μορφής διατάξεις που επαναφέρει στον Ποινικό Κώδικα και μάλιστα τη στιγμή που αποδέχεται ότι ένας σύγχρονος Ποινικός Κώδικας πρέπει να εμφορείται και να χαρακτηρίζεται από εντόνως δικαιοκρατικό και φιλελεύθερο πνεύμα.
Οι τροπολογίες που ήρθαν πάνε τον Ποινικό Κώδικα δεκάδες χρόνια πιο πίσω και από τον προϊσχύσαντα Ποινικό Κώδικα του 1950. Και αυτό είναι ολίσθημα και κατήφορος, πολιτικός και νομικός. Και πάλι λοιπόν η διάταξη του καταργημένου άρθρου 198 Π.Κ. περί κακόβουλης (υπάρχει μήπως και «καλόβουλη»;) βλασφημίας και πρέπει να τονίσουμε εντονότατα ότι η βλασφημία ως ποινικό αδίκημα δεν υπάρχει σε καμία έννομη τάξη της ευρωπαϊκής κοινότητας. Και θα λέγαμε ότι υπάρχει σε ελάχιστα μέρη του κόσμου, εκεί όπου ο φονταμενταλισμός έχει επιβάλει με τα όπλα, το μίσος και τη θρησκευτική κυριαρχία την άποψη ότι η θρησκεία είναι η βάση του κράτους. Τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να προσήκει σε μια ελληνική έννομη τάξη και συνταγματική αρχή, γιατί στη χώρα μας η βάση του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία, αυτό αναφέρει το Σύνταγμα και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
Οσον αφορά τον νομικό κόσμο, θα τους προτρέπαμε να διαβάσουν ένα μικρό βιβλιαράκι της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (εκδ. Νεφέλη, 2013) με τίτλο «Ο θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα» και θα πειστούν ότι πράγματι η επαναφορά μιας τόσο αναχρονιστικής διάταξης, όπως αυτή η καταργηθείσα του άρθρου 198 Π.Κ., χαρακτηρίζει τη χώρα μας ως χώρα φονταμενταλιστική, που εισάγει ποινικές διατάξεις χωρίς να προστατεύουν κατά κυριολεξία κανένα έννομο αγαθό ή υπό άλλη έννοια δεν έχουμε κατά τρόπο ανυπόφορο προσβολή κάποιου έννομου αγαθού που απειλείται με διακινδύνευση και χρειάζεται προστασία.
Αλήθεια, ο αρμόδιος υπουργός και οι συνεργάτες του συνειδητοποιούν σε ποιον κατήφορο οδηγούν τη χώρα; Είναι βέβαιο ότι σύντομα η χώρα μας θα γίνει και πάλι το «μαύρο πρόβατο» της Ε.Ε., αφού το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα «πιάσει δουλειά» με τέτοιες διατάξεις που προσβάλλουν τα ατομικά δικαιώματα. Οι ευθύνες, αποκλειστικά δικές τους.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι τη μέρα ψήφισης, πριν από 3,5 μήνες, των δύο Ποινικών Κωδίκων, δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» έκανε λόγο για έναν έντονα θρησκευόμενο καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος είχε πει για τη βλασφημία ότι ο θεός δεν έχει ανάγκη τη στήριξη του εισαγγελέα για να επιβεβαιώσει την παρουσία του και ούτε μπορεί ασφαλώς ο θεός να θεωρηθεί έννομο αγαθό, αφού ο θεός, σύμφωνα με τη θρησκεία μας, είναι η αρχή και το τέλος όλων των έννομων αγαθών.
Επί το λαϊκότερον, θα λέγαμε σήμερα ότι αυτός που βρίζει τον θεό η νέα διάταξη θέλει να πηγαίνει φυλακή, όμως η απάντηση έρχεται αβίαστα από τον πυρήνα του κράτους δικαίου και είναι μία: Αυτός που εξυβρίζει τα θεία στην Κόλαση να πάει, στη φυλακή όχι!
Η ελευθερία της έκφρασης, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι σύμφυτη με το δημοκρατικό πολίτευμα και απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία ακόμα και όταν ο εκφερόμενος λόγος θίγει και προκαλεί.
Σύμφωνα με την κλασική διατύπωση της ιστορικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Handyside κατά Ηνωμένου Βασιλείου, η ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνει όχι μόνο πληροφορίες και ιδέες που γίνονται ευμενώς δεκτές και θεωρούνται ουδέτερες ή αδιάφορες, αλλά και εκείνες που προσβάλλουν, σοκάρουν και αναστατώνουν το κράτος ή έναν αριθμό του πληθυσμού. Το επιβάλλουν ο πλουραλισμός και το ευρύ πνεύμα, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική κοινωνία.
*βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας