Τι φοβούνται οι Γερμανοί εταίροι μας και δεν βοηθούν στην αποκάλυψη της αλήθειας;
Μία από τις απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών, έτσι όπως εκφράστηκε και στις 25 Ιανουαρίου, είναι η απόδοση δικαιοσύνης. «Να πληρώσουν όσοι κερδοσκοπούσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όσοι γίνονταν πλουσιότεροι όταν η συντριπτική πλειοψηφία γινόταν φτωχότερη», μας ζητούσαν οι ψηφοφόροι.
Θεωρητικώς το ίδιο ζητούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Σόιμπλε μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι «και οι πλούσιοι πρέπει να συμβάλουν, να βοηθήσουμε την Ελλάδα στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού». Πρότειναν μάλιστα να στείλουν δικούς τους υπαλλήλους για την αναμόρφωση και λειτουργία του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα…
Ολα όμως μένει να αποδειχθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις η διεθνής δικαστική συνδρομή είναι απαραίτητη για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Siemens. Εννιά χρόνια χρειάστηκαν για να παραπεμφθούν για να δικαστούν για το σκάνδαλο 64 πρόσωπα. Ανάμεσά τους παραπέμπονται οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Θόδωρος Τσουκάτος, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, 13 Γερμανοί, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρείας, καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ.
Αν οι Γερμανοί εταίροι μας είναι ειλικρινείς, θα πρέπει να μας διευκολύνουν στην προσπάθεια για απόδοση δικαιοσύνης. Ομως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος βρίσκεται, καλά προστατευμένος, στη Γερμανία. Ο Χρήστος Καραβέλας δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται. Ξέρουμε όμως ότι η Siemens χρημάτιζε πολιτικούς σε διάφορες χώρες για να εξασφαλίσει συμβόλαια, 1,3 δισ. ευρώ μεταξύ των ετών 1990 και 2006. Στελέχη της Siemens έχουν ισχυριστεί ότι συνολικά το ποσόν των 100 εκατομμυρίων μάρκων είχε δοθεί σε Ελληνες.
Το πού έχουν δοθεί αυτά τα χρήματα, το γνωρίζουν οι Γερμανοί. Γιατί άραγε δεν μας δίνουν τα στοιχεία που μας αφορούν; Γιατί δεν δίνουν στην ελληνική Δικαιοσύνη τη δυνατότητα να ανακρίνει τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, γιατί δεν δίνουν στην ελληνική Δικαιοσύνη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε όσους εμπλέκονται στις μίζες; Τι φοβούνται άραγε οι εταίροι μας; Θυμίζουμε ότι ο Χριστοφοράκος διέφυγε στη Γερμανία στις 15 Δεκεμβρίου 2007 και δικάστηκε από τη γερμανική Δικαιοσύνη, ενώ εντάλματα έκδοσής του στην Ελλάδα απορρίφθηκαν από τη γερμανική Δικαιοσύνη…
Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ορισμένα ακόμα γεγονότα: Από την πλευρά της ελληνικής Δικαιοσύνης με την υπόθεση ασχολήθηκε ο ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, με προανάκριση από το 2005 ώς τον Σεπτέμβριο του 2008. Αργότερα, ο προϊστάμενος επιθεώρησης των δικαστηρίων Ιωάννης Παπανικολάου άσκησε ποινική δίωξη κατά του κ. Ζαγοριανού για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας κατά τους χειρισμούς του στην υπόθεση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ζήτησε την προσωρινή αργία του κ. Ζαγοριανού, κάτι που απερρίφθη από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου…
Θυμίζουμε ότι ο Θεόδωρος Τσουκάτος παραδέχτηκε τον Ιούνιο του 2008 ότι το 1999 έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα, τα οποία σταδιακά κατέθεσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ! Επίσης ο Τάσος Μαντέλης παραδέχτηκε τον Μάιο του 2010 ότι το 1998 και το 2000 έλαβε 200.000 και 250.000 μάρκα αντίστοιχα. Για το πρώτο ποσό κατονόμασε τη Siemens, ενώ για το δεύτερο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την προέλευσή του…
Για όλα αυτά τον Φεβρουάριο του 2010 συστάθηκε εξεταστική επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου, αποτελούμενη από 19 βουλευτές από όλα τα κόμματα. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης. Το αποτέλεσμα των ερευνών της επιτροπής ήταν απογοητευτικό… Δεν βρέθηκε κανένα ουσιαστικό στοιχείο!
Υπήρξε όμως και συνέχεια στην υπόθεση. Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης στις 6-3-2012 κατήγγειλε ότι από τα 2 δισ. ευρώ που η εξεταστική επιτροπή της Siemens υπολόγισε το μέγεθος της ζημίας, η κυβέρνηση συμβιβάστηκε στο ποσό των 170 εκατ. ευρώ και μάλιστα όχι σε ρευστό χρήμα αλλά σε παροχές σε είδος και συμψηφισμό απαιτήσεων! Η συμφωνία με τη Siemens χαρακτηρίστηκε ταφόπλακα, αφού αποκρύπτονταν ονόματα - και για τις μίζες που δόθηκαν σε υπουργεία και οργανισμούς και για τις μίζες που δόθηκαν στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Ολα αυτά οφείλουμε να τα θυμόμαστε, αλλά και να τα θυμίζουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας στις συζητήσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Εμείς θέλουμε να τελειώνουμε με όσους κατάκλεψαν το δημόσιο χρήμα, με όσους συνεισέφεραν στη βίαιη φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή μας την προσπάθεια, θα έχουμε τη συνδρομή των Γερμανών εταίρων μας;
*Β' αντιπροέδρος Βουλής, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθηνών
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας