Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε αρνητικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα θέσεις του. Πολλές φορές μάλιστα ήταν το μόνο κόμμα που πήγαινε κόντρα στο κλίμα εθνικής συναίνεσης με εθνικιστικό προσανατολισμό, όπως τα συλλαλητήρια του 1990 στα οποία συμμετείχε ακόμα και ο τότε Συνασπισμός.
Προσπαθώ να καταλάβω γιατί. Είναι ο φόβος ταύτισης ή συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ο φόβος για πολιτικό κόστος; Μάλλον και τα δύο.
Η γραμμή πάντως του αντιιμπεριαλιστικού «όχι» που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δεν περπατάει στην κοινωνία ούτε στοιχειωδώς. Εχετε βρει πολλούς, ακόμα και οπαδούς του ΚΚΕ, να αντιτάσσονται στη συμφωνία γιατί προωθεί τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και των Αμερικανών στα Βαλκάνια; Είδατε κάποια κινητοποίηση με αυτό το περιεχόμενο; Το πραγματικό δίλημμα είναι άλλο.
Η αντίθεση στη συμφωνία στηρίζεται, μεταξύ άλλων, από φασιστικές (Χ.Α.), ακροδεξιές και θρησκόληπτες δυνάμεις, με εθνικιστικά και αλυτρωτικά συνθήματα που καλλιεργούν το μίσος για τον γειτονικό λαό. Το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη πλευρά των συνόρων από το εθνικιστικό VMRO με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα.
Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καμιά αριστερή ή προοδευτική δύναμη δεν είναι αντίθετη στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ναι, αλλά το «όχι» των ακροδεξιών δεν είναι ίδιο με το «όχι» των κομμουνιστών. Στηρίζεται σε διαφορετική ανάλυση. Σύμφωνοι. Γιατί δεν ισχύει αυτό για το «ναι»;
Ο σκοπός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κλείσει ένα θέμα αντιπαράθεσης χρόνων μεταξύ δύο βαλκανικών λαών, με μια συμφωνία που διασφαλίζει τα συμφέροντα των δύο χωρών και πετυχαίνει όλες τις επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Οχι όπως όπως.
Ταυτόχρονα, η συμφωνία έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. γιατί εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα, που είναι κυρίως να μην επιτρέψουν την επέκταση της (καπιταλιστικής, για να μην ξεχνιόμαστε) Ρωσίας στα Βαλκάνια. Δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όταν μπορούμε, για να προωθούμε τα συμφέροντα της χώρας;
Τα πραγματικά διλήμματα τα θέτει η ζωή και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετούνται πάνω σε αυτά. Η ιστορία μάς προσφέρει πολλά παραδείγματα (εθνική αντίσταση, αντιδικτατορική πάλη κ.ά.).
Οποιος προσπαθεί να ξεπεράσει το πραγματικό δίλημμα και να βάλει άλλα για διάφορες σκοπιμότητες απομονώνεται. Αυτό έπαθαν στην Κατοχή οι τροτσκιστές, που ήταν αντίθετοι στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα γιατί τον θεωρούσαν εθνικιστικό, και όσοι μέσα στη χούντα μιλούσαν για σοσιαλιστική επανάσταση. Αυτό παθαίνει (δυστυχώς) και το ΚΚΕ τώρα.
Το δίλημμα που προσπαθεί να βάλει δεν περπατάει στην κοινωνία. Οσοι είναι κατά της συμφωνίας παρασύρονται από εθνικιστικά και πατριδοκάπηλα συνθήματα και ιστορική άγνοια, προσπερνώντας τα αντιιμπεριαλιστικά επιχειρήματα του ΚΚΕ.
Για κάθε αριστερό προοδευτικό άνθρωπο, αλλά και για κάθε λογικά σκεπτόμενο, είναι προφανής η απάντηση στο πραγματικό δίλημμα «εθνικισμός ή φιλία των λαών» και η θετική στάση απέναντι στη συμφωνία. Η ιστορία θα καταγράψει, για άλλη για φορά, τη στάση του καθενός και θα του αποδώσει τα δέοντα.
*Εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας