Αλυσιδωτές αποκαλύψεις συγκλονίζουν το εσωτερικό σκηνικό στην Κύπρο για τη διαπλοκή του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου (Α.Δ.), Μύρωνα Νικολάτου, και άλλων εφετών με μεγαλοδικηγόρο της Τράπεζας Κύπρου στην έκβαση, μεταξύ άλλων, ορισμένων από τις πλέον επίμαχες αποφάσεις γύρω από τις ποινικές ευθύνες για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2013.
Τις αποκαλύψεις έκανε αρχικά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, αδελφός του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Οταν προκλήθηκε να στοιχειοθετήσει τις καταγγελίες του, ο Ν. Κληρίδης έγραψε επιστολή στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Στην επιστολή του κατέγραψε ονόματα μελών τού Α.Δ. που εκδίκαζαν υποθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή στενά συγγενικά πρόσωπα τους ήταν εργοδοτούμενα από τον νομικό σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου.
Στις υποθέσεις αυτές το πρωτόδικο Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου για την κατάληξη στο «κούρεμα καταθέσεων», γιατί γνώριζαν για τα υπέρογκα χρέη της τράπεζας και αντιθέτως χαλιναγωγούσαν τους μετόχους και την κοινή γνώμη. Το Α.Δ. ανέτρεψε τις πρωτόδικες αποφάσεις και τους απάλλαξε από τις κατηγορίες.
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε και τη μη ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης από το Α.Δ., ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης με γραπτή δήλωσή του το πρωί της Τρίτης (15/12) επιβεβαίωσε τις καταγγελίες: «Τρεις από τους πέντε δικαστές του Εφετείου (σε συγκεκριμένη υπόθεση) έχουν τέκνα ή σύζυγο που εργοδοτούνται στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε την Τράπεζα (Κύπρου) και στέλεχός της (νομικό σύμβουλο) στην έφεση». Ο γενικός εισαγγελέας, που επίσης διετέλεσε μέλος του Α.Δ., υποστήριξε ότι υφίσταται «σοβαρό ζήτημα αμεροληψίας» και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν διορθωτικά μέτρα και να μην αφεθούν τα ζητήματα διαπλοκής «να μπουν κάτω από το χαλί».
Η διαπλοκή στο δικαστικό σύστημα επεκτείνεται και σε υπόθεση προνομιακής μεταχείρισης συγγενικού προσώπου μέλους τού Α.Δ., το οποίο ως κάτοχος αξιογράφου της Τράπεζας Κύπρου κατέληξε σε συμβιβασμό με την τράπεζα, ενώ χιλιάδες άλλοι κάτοχοι αξιογράφων και καταθέτες έχασαν όλη την επένδυση ή τις καταθέσεις τους το 2013. Για την όλη τροπή της υπόθεσης σοβαρές ευθύνες καταλογίζονται στην Κεντρική Τράπεζα ως εποπτική αρχή και στην ίδια την Τράπεζα Κύπρου, που τώρα οφείλει να δώσει εξηγήσεις.
Οι αποκαλύψεις για την έκταση της διαπλοκής στο δικαστικό σώμα καταδεικνύουν τη σαθρότητα που για χρόνια καταδυναστεύει το νησί. Η κριτική για την κατάσταση αδιαφάνειας και διαπλοκής στην Κύπρο διαχέεται από διάφορες πλευρές εντός και εκτός του νησιού.
Οι «ημίθεοι» δικαστές
Το δικαστικό σώμα στην Κύπρο λειτουργεί για χρόνια ως κλειστή κοινωνική κάστα. Εν ονόματι της ανεξαρτησίας του διαθέτει το προνόμιο της αυτορρύθμισης του τρόπου λειτουργίας του. Το Α.Δ. λειτουργεί επίσης ως διοικητικό όργανο και διορίζει τους δικαστές των πρωτόδικων δικαστηρίων. Ο εκάστοτε πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στην Κύπρο έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες στην απουσία Αντιπροέδρου (Εγκαθίδρυση Δημοκρατίας - Σύνταγμα 1960), έχει συνταγματικά το αποκλειστικό δικαίωμα διορισμού μελών του Α.Δ. Μονίμως επιλέγει από υφιστάμενους δικαστικούς.
Η χωρίς οποιοδήποτε έλεγχο ή αμφισβήτηση του Α.Δ. έχει οδηγήσει στη διαιώνιση ενός κυκλώματος διορισμών, εντός του οποίου επικρατεί πειθαρχία και σιωπή.
Ο φαύλος κύκλος μπορεί να σπάσει μόνο αν το σκάνδαλο οδηγήσει σε παραίτηση μελών του Α.Δ. και σε ολική αναθεώρηση της λειτουργίας του από την κυπριακή πολιτεία. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν να τερματιστεί η πρακτική διορισμού δικαστικών και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιλέξει άλλους νομομαθείς για μέλη του Α.Δ., όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Επιπρόσθετα πολλά πρέπει να αλλάξουν στην «αυτορρύθμιση» του Α.Δ., όπως η υποχρέωσή τους να εξαιρούν τους εαυτούς από υποθέσεις για τις οποίες προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων. Μέχρι τώρα επαφίεται στους διαδίκους να υποδείξουν τέτοια σύγκρουση συμφερόντων και στα μέλη του Α.Δ. αν θα τη δεχτούν, παρά τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ (υπόθεση Nicholas): «Aπό μόνοι τους οι δικαστές δεν αποκάλυψαν τη σχέση τους. Μετά δε που τους υποδείχθηκε η ανάγκη συμμόρφωσης με την απόφαση Nicholas, περιορίστηκαν αναγκαστικά να δηλώσουν την ύπαρξη σχέσης και δεν έπραξαν τίποτε άλλο από όλα που απαιτούνται να εξεταστούν και αξιολογηθούν στη Nicholas».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας