ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Το νέο βιβλίο του καθηγητή Στέλιου Στυλιανίδη και των συνεργατών του με τίτλο «Σύγχρονα θέματα κοινωνικής και κοινοτικής ψυχιατρικής - Για μια κριτική ανθρωποκεντρική ψυχιατρική»

Για μια ανθρωποκεντρική ψυχιατρική

Κατάθλιψη, απογοήτευση, ματαίωση, ψυχικός πόνος, αυτοκτονία. Λέξεις που έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο της κρίσης και με τις οποίες μαθαίνουμε να συμβιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Η ψυχική υγεία έχει βρεθεί και αυτή στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης, αφού οι περικοπές των δαπανών, η επιδείνωση της καθημερινότητας, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και η εκπτώχευση σημαντικών μερίδων του πληθυσμού έχουν παίξει και παίζουν το δικό τους ρόλο.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει βρεθεί στις συμπληγάδες και οι άνθρωποι που δουλεύουν στον χώρο παλεύουν ουσιαστικά με λιγοστά μέσα να παράξουν αποτέλεσμα και να βοηθήσουν χιλιάδες συμπολίτες μας που βιώνουν κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα με ιδιαίτερη ένταση.

Τα τελευταία χρόνια, ελέω νεοφιλελευθερισμού, η «κοινωνία της διακινδύνευσης» έχει γίνει «κοινωνία της επισφάλειας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα άτομα που καλούνται να ισορροπήσουν σε ένα όλο και πιο ρευστό τοπίο, με ορίζοντα ένα αβέβαιο μέλλον και καθημερινότητα μια «γυμνή ζωή».

Το βιβλίο «Σύγχρονα θέματα κοινωνικής και κοινοτικής ψυχιατρικής - Για μια κριτική ανθρωποκεντρική ψυχιατρική» (Εκδόσεις Τόπος), με συγγραφείς τον καθηγητή Στέλιο Στυλιανίδη και τους συνεργάτες του, συμπυκνώνει αυτή την εμπειρία των τελευταίων χρόνων σε έναν τόμο με πολύτιμη πληροφόρηση για την Ελλάδα της κρίσης.

Εξ ου και το διεθνές ενδιαφέρον για έκδοσή του και σε άλλες γλώσσες, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα μας αποτελεί ένα case study όχι μόνο για τις εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές (θεραπείες σοκ), αλλά και για τα αποτελέσματα που αυτές παράγουν τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Υπό αμφισβήτηση έχει τεθεί η δωρεάν πρόσβαση του πολίτη σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και παιδείας, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται ως δικαίωμα στα Συντάγματα στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου.

Το βιβλίο πραγματεύεται έτσι «το μετέωρο βήμα της ελληνικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τις τεράστιες προκλήσεις που το κατακερματισμένο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας καλείται να αντιμετωπίσει σε συνθήκες ακραίας κρίσης». Τα στοιχεία που παραθέτει, αλλά και η εμπειρία των εργαζομένων στον χώρο είναι πράγματι συγκλονιστικά. Η προσέγγιση στα φαινόμενα της ψυχικής υγείας έχει έναν διεπιστημονικό χαρακτήρα, αποδεικνύοντας τη διαλεκτική σχέση με το κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον και τις ευρύτερες αλλαγές στο κοινωνικό και πνευματικό περιβάλλον.

Παράλληλα, μέσα από καινοτόμες δράσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, καθιστά κατανοητή την αξία αλλά και την καταλυτική επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα σε δυσμενείς συνθήκες. Αυτό γίνεται μέσα από την παρουσίαση των εξελίξεων σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και σε συγκεκριμένες περιστάσεις όπως Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες και Κατ' Οίκον φροντίδα.

Εν κατακλείδι το βιβλίο συνιστά μια σύνοψη των δυνατοτήτων ανάπτυξης της κοινωνικής και κοινοτικής ψυχιατρικής σ' ένα πλαίσιο συμβολής στην κοινωνική αλλαγή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Για μια ανθρωποκεντρική ψυχιατρική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας