Πριν από την ψήφιση του Αρθρου 7 και την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, στις 12 Σεπτεμβρίου, τα λόγια ήταν βαριά.
Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωνε ότι θα συνταχθεί με όσους ζητούν την αποπομπή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Στο ίδιο κλίμα και ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς ευρωομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, ψήφιζε το άρθρο, κόντρα στους υπόλοιπους εκπρόσωπους των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών στο ΕΛΚ.
Μετά την υπερψήφιση του άρθρου 7 το τροπάρι άλλαξε. Προπαραμονή της συνόδου στο Ζάλτσμπουργκ, ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς συμμαχίας, Γιόζεφ Ντάουλ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Κουρτζ, έβαλε τελεία στην κουβέντα για την αποπομπή Ορμπαν, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ενότητα του ΕΚΛ είναι πάνω από την επιθυμία ορισμένων για παραδειγματική τιμωρία του Ούγγρου πρωθυπουργού. Την ίδια μέρα, το γύριζε και ο Βέμπερ για το ίδιο θέμα.
Οι ηγέτες κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 7 και θα περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα της θεσμικής διαδικασίας, η οποία όλοι γνωρίζουν ότι θα φτάσει το πολύ μέχρι την έλλειψη συναίνεσης γύρω από το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Ορμπαν, όμως, δεν έχει να περιμένει τίποτα.
Από την επομένη της ψηφοφορίας επιτίθεται μανιασμένα και ο μηχανισμός του ήδη άρχισε την αποδόμηση του συμβολισμού που επέφερε η ψήφος του Ευρωκοινοβουλίου με ένα βίντεο, μείγμα πολύ σκληρής εθνικιστικής ρητορικής κόντρα στις «φιλομεταναστευτικές ελίτ» και λίγο από ad hominem δολοφονία χαρακτήρων.
Στα κρίσιμα προηγούμενα χρόνια, το ΕΛΚ έδωσε στον Ορμπαν τον ρόλο του κακού δράκου στο παραμύθι της μεταναστευτικής κρίσης και αυτός τον έπαιξε πρόθυμα.
Με τον καιρό, ο δράκος μεγάλωσε, ώστε πλέον να μπορεί να απειλεί άμεσα και το ίδιο το κεντροδεξιό κόμμα.
Τι σκέφτεται ο Ντάουλ και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της Κεντροδεξιάς και τι φοβούνται; Οτι μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Ορμπαν θα έφερνε στο προσκήνιο της πολιτικής διαδικασίας των επερχόμενων ευρωεκλογών τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού «μαύρου μετώπου», για το οποίο έντονα συνομιλούν τους τελευταίους μήνες τόσο ο Ορμπαν και οι λοιποί του Βίζενγκραντ όσο και ο Ιταλός ΥΠΕΣ Σαλβίνι, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος Στράχε και η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, με τη συνδρομή της εισαγόμενης ακροδεξιάς τεχνογνωσίας τού (πρώην συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Τραμπ) Στιβ Μπάνον.
Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο (2009-2014), το ΕΛΚ είχε 274 ευρωβουλευτές, στο τρέχον (2014-2019) 219 και οι προβλέψεις για τις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι πολύ δυσοίωνες.
Ο εκτροχιασμός του «σωματιδίου» Ορμπαν δεν θα κόστιζε μόνο τους 12 δικούς του ευρωβουλευτές και την επιπλέον χρηματοδότηση που εξασφαλίζουν στο ΕΛΚ.
Πολύ περισσότερο μπορεί να προκαλέσει μια τοξική σχάση εντός της κεντροδεξιάς παράταξης με ακόμα μεγαλύτερο κόστος, ενώ ταυτόχρονα το «μαύρο μέτωπο» οργανώνεται για να υποδεχτεί όλη την ενέργεια που θα αποδεσμευτεί προς τα δεξιά, ενδοθεσμικά και εκλογικά, τους επόμενους μήνες.
Χωρίς περιθώριο ελιγμών, η Κεντροδεξιά θα τον χωνεύει όσο και εάν την κάνει να μοιάζει -ή και να είναι- περισσότερο ακραίο κέντρο.
Μέχρι τότε -εάν όχι αργότερα-, ο Ορμπαν θα παίζει το διπλό παιχνίδι του, κρατώντας σε ομηρία την παράταξή του, ταΐζοντας τις υπαρξιακές αγωνίες της και στρώνοντας το πολιτικό χαλί προς το Ευρωκοινοβούλιο για τη «Διεθνή της Ακροδεξιάς». Οποτε τελικά και εάν έρθει η ώρα να διωχθεί ή να φύγει, μια θέση θα τον περιμένει στο καινούργιο του σπίτι.
*Ανεξάρτητος δημοσιογράφος, συγγραφέας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας