Καθ’ οδόν προς μια ειδυλλιακή, νησιωτική παραλία αντικρίζουμε μια προχειροφτιαγμένη πινακίδα με το εξής μήνυμα: «Προσοχή! Οδός κακής βατότητας». Η πινακίδα στεκόταν στο σημείο όπου τελείωνε η επίσης προχειροφτιαγμένη, καταταλαιπωρημένη και χιλιοσκαμμένη «άσφαλτος» και ξεκινούσε ένας δύσβατος χωματόδρομος μερικών χιλιομέτρων.
Το να φτάσει κάποιος εποχούμενος μέχρι το τέρμα της διαδρομής συνεπαγόταν καταπόνηση και ταλαιπωρία τόσο για το όχημα, όσο και για τους επιβάτες του.
Ωστόσο, διόλου παράξενα (πλέον), φτάνοντας στον προορισμό μας, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ανθρωπομάνι και μια οχλοβοή που άνετα θα μπορούσε να συγκριθεί με αντίστοιχη κατάσταση στο κέντρο μιας μεγαλούπολης.
Η νεωτερικότητα, ανάμεσα στα άλλα, άλλαξε και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, κατ’ επέκταση και με το περιβάλλον. Ακόμα και στο πλέον απομακρυσμένο και απομονωμένο σημείο, μέσα σε ένα υψηλής φυσικής αισθητικής τοπίο, δυσκολευόμαστε να αφεθούμε και να το χαρούμε.
Η σύγχρονη τεχνολογία μάς καθιστά αναπόδραστα δέσμιους σε αυτά που θα έπρεπε να έχουμε αφήσει πίσω, κρατώντας μας σε συνεχή επαφή με τον «πολιτισμό» μέσω αόρατων ραδιοκυμάτων και νημάτων.
Εχουμε αποδεχθεί και εμπεδώσει αυτή την κατάσταση σε τέτοιο βαθμό που ξεχνάμε τη δύναμη των στοιχείων της φύσης, ξαφνιαζόμαστε κάθε φορά που αυτά εκδηλώνονται, κάποιες φορές κατά τρόπους που αντιστρατεύονται τη δική μας λογική και πρόσληψη της φυσικής πραγματικότητας.
Μια πυρκαγιά σε ένα δάσος ή σε δασώδη περιοχή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο ενός φυσικού κύκλου, ενίοτε δε, παρά την καταστρεπτικότητά της, μπορεί να θεωρηθεί ευεργετική, καθώς βοηθά στην ανανέωση των δένδρων και των φυτών, με την καύση των παλαιότερων και τη δημιουργία ελεύθερου χώρου ανάπτυξης νεότερων. Αν ο άνθρωπος ξεχνά αυτή την απλή αλήθεια, είναι επόμενο να βρεθεί προ τραγικών αποτελεσμάτων.
Και αν μια πυρκαγιά στο δάσος μπορεί να έχει είτε φυσικά είτε ανθρωπογενή αίτια, η απόφαση της γνωστής εταιρείας «Μπέρμπερις» να κάψει ρούχα και κοσμήματα αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, παρά να τα διαθέσει σε φτηνότερες τιμές, πώς μπορεί άραγε να εξηγηθεί;
Ειδικότερα δε αν συνυπολογιστεί ότι σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς», τα τελευταία πέντε χρόνια, ακολουθώντας την ίδια πρακτική, η εταιρεία αυτή έχει οδηγήσει στην πυρά προϊόντα αξίας άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ.
Το να παράγουμε αγαθά και στη συνέχεια να ακολουθούμε πρακτικές παρόμοιες με το θάψιμο των ροδάκινων σε χωματερές όπως παλαιότερα, μόνο και μόνο για να διατηρηθούν οι υψηλές τιμές τους, είναι σημείο ότι όντως βαδίζουμε σε οδούς κακής βατότητας.
* (Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας