Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
«Σε νέα φάση η χώρα» μετά την απόφαση του Eurogroup, τόνισε χθες στους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας και τους κάλεσε να μην εφησυχάζουν. Πρώτη προτεραιότητα η «δίκαιη ανάπτυξη» | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Καθαρός ορίζοντας, αλλά όχι το τέλος της κρίσης»

Τους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας φάσης στην οποία -σύμφωνα με την κυβέρνηση- εισέρχεται η χώρα μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup περιέγραψε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, επικεντρώνοντας την ομιλία του στην ανάπτυξη και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Αφού υποστήριξε ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια δημιουργείται ένας «καθαρός ορίζοντας εξόδου από τα μνημόνια» και επιστροφής στις αγορές, αλλά όπως προειδοποίησε «αυτό δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης», ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να μην εφησυχάζουν και να «ανεβάσουν ταχύτητες».

Ο πρωθυπουργός προέβη σε μια κρίσιμη διευκρίνιση, επισημαίνοντας ότι ο στόχος δεν είναι απλώς η διαχείριση της θετικής συγκυρίας αλλά η δυναμική αξιοποίησή της προς όφελος της «δίκαιης ανάπτυξης».

«Η ανάπτυξη δεν θα είναι, για ακόμη μία φορά, μία ανάπτυξη για τους λίγους. Δεν θα είναι δείκτες και νούμερα χωρίς αντίκρισμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά θα είναι ανάπτυξη τα οφέλη της οποίας θα τα καρπωθούν οι πολλοί.

Για να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αλλά και να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες παρεμβάσεις υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και τις οποίες θέλουμε να εκπροσωπούμε και οφείλουμε να στηρίξουμε», εξήγησε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και δίνουν απάντηση σε όσους, πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ, επιμένουν να καταστροφολογούν.

Ως τέτοιο παράδειγμα έφερε τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα, τα οποία σημείωσαν την Τρίτη τις καλύτερες επιδόσεις τους από την αρχή της κρίσης, με επιτόκιο που κυμαινόταν στο 5,5%.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 11 το πρωί θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, την οποία είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. την επομένη της συνεδρίασης του Eurogroup σημείωνε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο κόστος στους πολίτες και την οικονομία» και ζητούσε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή «για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια».

Τα capital controls

Για την άρση των capital controls, μια εξέλιξη που θα λειτουργήσει ευεργετικά για την οικονομία και τον κόσμο της αγοράς, προϊδέασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αν και απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες και να μιλήσει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινώσει την πλήρη κατάργησή τους, γεγονός που θα ενισχύσει την εξαγωγική δραστηριότητα.

«Το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και με ταχύτατους ρυθμούς θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε την οριστική άρση τους», δήλωσε από το συνέδριο των εξαγωγέων, αποδίδοντας την επιβολή τους σε «εξωτερικούς καταναγκασμούς».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Καθαρός ορίζοντας, αλλά όχι το τέλος της κρίσης»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας