Ο γιος ενός εκ των ιστορικών ηγετών της Αριστεράς ακολούθησε τη δική του πορεία και εδώ και λίγους μήνες είναι ευρωβουλευτής με το Ποτάμι. Συναντήσαμε τον Μίλτο Κύρκο στις Βρυξέλλες όπου κάλεσε μια ομάδα από νέους ανθρώπους που εργάζονται σε κοινωνικές δομές και οργανώσεις για να ξεκινήσουν μια συνεργασία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δίνουν την καθημερινή μάχη με τις συνέπειες της κρίσης στη χώρα μας.
• Θεωρείτε ότι η επιλογή του Ποταμιού να βρεθεί στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ήταν τελικά η καλύτερη;
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη επιλογή. Η διαφορά των Σοσιαλιστών από τους Φιλελεύθερους, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις τελευταίες εκλογές, κάνει την επιλογή μας την πιο σωστή. Η θέση μας στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ως ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι, μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στις θέσεις μας στις επιτροπές και στη συνεργασία με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τις βασικές επιλογές της ευρωομάδας. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελών της ομάδας όπως με τους Φινλανδούς συναδέλφους που κάποτε είχαν τη φαεινή ιδέα να πουλάμε τα νησιά μας για τη μείωση του χρέους. Συνολικά, όμως, η ομάδα είναι μια πολύ θετική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο που προσπαθεί να προωθήσει λύσεις σε θέματα ανεργίας, ανάπτυξης, μετανάστευσης κ.ά.
• Συμμετέχετε στην επιτροπή για τις πολιτικές ελευθερίες και τη δικαιοσύνη. Θεωρείτε ότι η χώρα μας υστερεί στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Δεν μπορούμε να πούμε ότι στην Ελλάδα δεν ισχύουν τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, είτε για λόγους ευκολίας, είτε από έναν υφέρποντα ρατσισμό, είτε εξαιτίας της νοοτροπίας που οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό, έχουμε πρακτικές που μία-μία μας κάνουν υπόλογους στο θέμα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι πρακτικές δεν είναι επίσημη πολιτική του κράτους, αλλά τις χρεώνουμε ακέραια σε αυτό, καθώς οφείλονται είτε σε πλημμελή εκπαίδευση του προσωπικού είτε σε αδιαφορία. Ολα αυτά μας καθιστούν υπόλογους και εμείς δεν θα τα κρύψουμε, έχουμε πολλά πράγματα που μπορούμε να διορθώσουμε. Το θέμα της μετανάστευσης είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει όλα τα στάδια που περνάει ένας πρόσφυγας ή μετανάστης, από την πρώτη στιγμή, να έχουν τη σφραγίδα της νομιμότητας και να μην οδηγούν σε προβλήματα που κρύβουμε κάτω από το χαλί. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά έχουμε και έναν επίτροπο που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει κάποια πράγματα, τον οποίο σκοπεύουμε και να στηρίξουμε αλλά και να ελέγχουμε σε κάθε του βήμα.
• Το Ποτάμι έχει κατηγορηθεί ότι υιοθετεί νεοφιλελεύθερες θέσεις σε σειρά ζητημάτων. Πόσο απέχει από την πραγματικότητα αυτή η άποψη;
Το Ποτάμι έχει κατηγορηθεί γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει τη διαφορά νεοφιλελεύθερων και φιλελεύθερων. Δεν το αντιμετωπίζουμε ως κατηγορία. Ατομα από τον φιλελεύθερο, κεντροδεξιό χώρο έχουν πολύ ενδιαφέρουσες και ρεαλιστικές απόψεις για σειρά ζητημάτων. Οπως έχουμε υιοθετήσει θέσεις από την Κεντροαριστερά για την υποστήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μειονοτήτων κ.λπ., έχουμε υιοθετήσει και θέσεις από τον φιλελεύθερο χώρο που αναφέρονται στον τρόπο της εργασίας, στη στήριξη των επιχειρήσεων κ.λπ. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει το δίλημμα «Δεξιά ή Αριστερά». Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι πολύ έντονα και εμείς πιστεύουμε ότι οι λύσεις που προτείνουμε ξεπερνούν τα ψευτοδιλήμματα.
• Με ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα ήταν καλύτερη μια πιθανή μελλοντική συνεργασία για το Ποτάμι;
Εμείς θα προτείνουμε το πρόγραμμά μας στην ελληνική κοινωνία και τα κόμματα πριν από τις εκλογές αρθρώνοντας τον προγραμματικό μας λόγο. Την επομένη των εκλογών θα μπούμε με όποιον το επιθυμεί σε μια συζήτηση. Θέλουμε και τα δύο μεγάλα κόμματα να μας πούνε τι θα κάνουν. Η Νέα Δημοκρατία π.χ. αρνήθηκε πεισματικά να κάνει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις, εάν όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ μας πει «καμία θυσία για το ευρώ και σκίζουμε τα μνημόνια», προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε καμία συνεννόηση. Βλέπετε λοιπόν πώς δημιουργούνται οι κόκκινες γραμμές;
• Ποια είναι η κατάσταση στην Κεντροαριστερά σήμερα; Εχετε συνομιλήσει με συγκεκριμένα στελέχη που σκέφτονται να συμπορευτούν με το Ποτάμι; Μπορείτε να μας πείτε κάποια ονόματα;
Το Ποτάμι όπως ξέρετε συνομιλεί. Εχουμε επιτροπή διαλόγου και μιλάμε με πολλούς ανθρώπους, όπως από την κίνηση των «58», χωρίς να σημαίνει ότι αναγκαστικά συμμετέχουν στο Ποτάμι ή στα όργανά του. Είμαστε ανοιχτοί, παίρνουμε ιδέες από παντού και πιστεύουμε στην ευρύτερη συσπείρωση γύρω από συγκεκριμένες λύσεις. Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με ανθρώπους που έχουν τεκμηριωμένη πολιτική άποψη ή μια πολιτική διαδρομή χωρίς να έχουν πάρει συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης, από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς έως τον κεντρώο φιλελεύθερο χώρο.
• Θεωρείτε ότι θα ολοκληρωθεί η τετραετία ή θα πάμε σε εκλογές;
Μια πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη. Η εκλογή του Προέδρου θα έπρεπε να είναι εκτός του πολιτικού σχεδιασμού των κομμάτων. Δεν πρέπει να είναι μοχλός πίεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο του 2012 ζητάει εκλογές. Εάν πηγαίναμε τώρα σε εκλογές, θα έπρεπε να πάμε με πρωτοβουλία τις κυβέρνησης, για να αποφύγουμε την παρατεταμένη εκλογική περίοδο και αφού είχαμε βρει κάποια σημεία εθνικής συνεννόησης. Εάν πάμε, βέβαια, δεν είναι εκτροπή, οι εκλογές είναι πάντα μια λύση, ο λαός δίνει μια απάντηση και μετά τα κόμματα έχουν το καθήκον να βρουν τις συμπτώσεις, ώστε να δημιουργήσουν κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
• Εάν είχατε την ευκαιρία να προτείνετε ένα πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ποιο θα ήταν αυτό;
Δεν θα μπορούσα να μπω στη λογική των προσώπων. Πρέπει να είναι ένας Ελληνας που συσπειρώνει και δεν χωρίζει. Ενα πρόσωπο που να μπορεί να προβάλλει και στο εξωτερικό τις νέες δυνατότητες της Ελλάδας. Θα στενοχωριόμουν εάν ο Πρόεδρος εκλεγόταν με τη λογική του ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κακώς έχει βγει από το παιχνίδι, γιατί ο Πρόεδρος θα βρίσκεται εκεί και έπειτα από αυτές και έπειτα από τις επόμενες εκλογές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας