«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας γνώριζε από το 2017 τι ανεμένετο να συμβεί στον Θεσσαλικό κάμπο από ειδική μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος. Δυστυχώς όμως δεν έκανε όσα έπρεπε».
Δριμύ «κατηγορώ» στον Κων. Αγοραστό από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την «Πρωτοβουλία», Δημήτρη Κουρέτα. Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» περιγράφει γλαφυρά τη «φαύλη διαχείριση» των αντιπλημμυρικών έργων από τη νυν περιφερειακή αρχή, εξηγεί τον σχεδιασμό του για τη θωράκιση της Θεσσαλίας, καταθέτει τις προτάσεις του για την ανασυγκρότηση της περιοχής, αλλά και της θεσσαλικής οικονομίας.
● Η Θεσσαλία μετρά τις πληγές της μετά τις πρωτόγνωρες καταστροφές. Αποτελεί η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων τη μοναδική αιτία; Υπήρξαν ολιγωρίες και αμέλειες στον τομέα της πρόληψης από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας και κρατικού μηχανισμού; Πού εντοπίζετε ευθύνες;
Εντοπίζω ευθύνες εκεί όπου τις εντοπίζει και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία θέτει 11 ερωτήματα «φωτιά» προς τον απερχόμενο περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για εγκληματικές παραλείψεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας γνώριζε από το 2017 τι ανεμένετο να συμβεί στον Θεσσαλικό κάμπο από ειδική μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος. Δυστυχώς, όμως, δεν έκανε όσα έπρεπε.
Θα σας περιγράψω τη φαύλη διαχείριση Αγοραστού σε ό,τι αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε τρεις φάσεις: η πρώτη φάση αφορά τον μακρύ κατάλογο των Data Journalists. Σας παραπέμπω στα 42 έργα αυτού του καταλόγου, συνολικού προϋπολογισμού 351 εκατ. ευρώ, που έχουν εξαγγελθεί και παραμένουν είτε στα χαρτιά είτε ανολοκλήρωτα. Μια δεύτερη φάση έχει να κάνει με τη διετία πριν από τον «Ιανό», όπου στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας δημοπρατήθηκαν 15 έργα για αποκαταστάσεις με μέση έκπτωση 61%.
Μετά τον «Ιανό» ανατέθηκαν, σε διάστημα δύο ετών, 67 έργα συνολικού προϋπολογισμού 31.500.000 ευρώ χωρίς δημοσιότητα, με μέση έκπτωση 16%. Οι αναθέσεις σταμάτησαν μόνο όταν παρενέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μιλάμε για ωμή διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Πάμε τώρα στην τρίτη φάση: από τα 145.000.000 ευρώ που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Θεσσαλία, διατέθηκαν μόνο 6.000.000 ευρώ για έργα αντιπλημμυρικά, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν σε έργα ψηφοθηρικής σκοπιμότητας.
Συνεπώς, αν τα χρήματα πήγαιναν σε έργα για τα οποία προορίζονταν, θα είχαμε λιγότερες καταστροφές. Εκτός της διαχρονικής ολιγωρίας, η Περιφέρεια απέτυχε και στην έγκαιρη εκκένωση χωριών και κωμοπόλεων, με συνέπεια τα τραγικά αποτελέσματα που στοίχισαν μέχρι την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
● Αν αναλαμβάνατε σήμερα περιφερειάρχης Θεσσαλίας, από πού θα ξεκινούσατε τον σχεδιασμό σας για τη θωράκιση της περιοχής; Τι αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα;
Κατ’ αρχάς χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που να αφορά τόσο την πρόληψη, η οποία να προβλέπει το σύνολο των αναγκαίων έργων και παρεμβάσεων για μια αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία, όσο και ένα σχέδιο διαφυγής, επεξεργασμένο με τους δήμους και τις κοινότητες. Στα άμεσα μέτρα συγκαταλέγονται ο εντοπισμός και η αποκατάσταση των αδύναμων σημείων στις υφιστάμενες υποδομές για την αντιπλημμυρική θωράκιση.
Εξίσου άμεση προτεραιότητα αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μικρών φραγμάτων ανάντη της πεδινής ζώνης, για την κατακράτηση υδάτων. Και βεβαίως απαραίτητος όσο ποτέ κρίνεται ο καθαρισμός των ρεμάτων και ποταμών με εκβαθύνσεις, διαπλατύνσεις και μάλιστα με κατεύθυνση από τα καταληκτικά σημεία προς τα επάνω, δηλαδή από τα κατάντη προς τα ανάντη, όπως η σχετική γλωσσική ορολογία ορίζει.
Δεν παραβλέπουμε, επίσης, γι’ αυτό δρομολογούμε προς υλοποίηση με ταχύτητα και διαφάνεια, τα μεγάλα έργα, όπως λ.χ. τα φράγματα Σκοπιάς και Μουζακίου, καθώς και όλες τις άλλες παρεμβάσεις και έργα τα οποία μένουν στα χαρτιά και σε συρτάρια της Περιφέρειας.
● Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Τι προτείνετε για την «επόμενη ημέρα», για την ανασυγκρότηση του Κάμπου, ώστε να επιστρέψει η ζωή στις περιοχές που έχουν καταστραφεί;
Ως πρώτιστο μέλημα παραμένει η περισυλλογή των νεκρών ζώων και η αποφυγή των όποιων υγειονομικών κινδύνων ελλοχεύουν. Εστιάσαμε στην αναγκαιότητα αποτίμησης της κατάστασης των εδαφών, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν τι και πότε μπορούν να καλλιεργήσουν, αλλά και στην ταχύτατη απόδοση των οφειλόμενων αποζημιώσεων. Θέτουμε την αναγκαιότητα ελέγχου της βατότητας του οδικού δικτύου.
Προτείναμε επίσης να διεκδικηθεί η ανέγερση νέων κατοικιών στις περιοχές όπου τα σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν, εντός έξι μηνών, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Εξαρχής προτείναμε ακόμη τη δημιουργία ενός Γραφείου Εξυπηρέτησης Πολιτών για να δίνει άμεσες λύσεις και τη δημιουργία μιας ομάδας Task Force, ικανής να υποστηρίξει το μεγάλο εγχείρημα της Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Τέλος, είναι απολύτως επιβεβλημένη η ανάκτηση των αρμοδιοτήτων που αφαίρεσε η κυβέρνηση από τον κ. Αγοραστό.
● Πρέπει να υπάρξουν ξεχωριστά μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας;
Εχουμε απόλυτη επίγνωση της κατάστασης. Τόσο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο όσο και εμείς προτείνουμε για τη ζωική παραγωγή να δοθούν τα ζώα αντικατάστασης δωρεάν στους κτηνοτρόφους έναντι αυτών που χάθηκαν, να καταβληθεί η αξία του γάλακτος και κρέατος με βάση τα στοιχεία των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) για τις ποσότητες που πωλήθηκαν το 2022-2023, η αξία των ζωοτροφών που υπέστησαν ζημιά και φυσικά η δαπάνη για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που καταστράφηκε.
Θα χρειαστούν επίσης άμεσα κονδύλια για αγορά σύγχρονων γεωργικών μηχανημάτων. Τώρα, για τον κλάδο αγροτροφίμων θεωρούνται αναγκαία: η αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημία, η αποζημίωση γεωργικών προϊόντων και εφοδίων (ζωοτροφές κ.λπ.) που ήταν αποθηκευμένα και καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.
Τέλος, απαιτείται και η διασφάλιση ώστε οι γεωργικές βιομηχανίες που δεν θα λειτουργήσουν ή θα υπολειτουργήσουν φέτος να είναι του χρόνου σε πλήρη λειτουργία. Τα παραπάνω συνιστούν έναν πρώτο ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάκαμψη της θεσσαλικής οικονομίας, ωστόσο στο πολυσέλιδο πρόγραμμά μας περιγράφονται αναλυτικά και η προοπτική με έργα και δράσεις που απαιτούνται για έναν σύγχρονο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας