Ο υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25 στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ρόκος, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, την κρίση, τους νέους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, καθώς και τη στάση του κόσμου και των ΜΜΕ προς το ΜέΡΑ25 πριν και μετά τις ευρωεκλογές. Ακόμα, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή να συμπορευτεί με το Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα που εφαρμόζει το Μνημόνιο. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορούσε να διατηρήσει τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών μετά το ηρωικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Αντ' αυτού παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, διατηρώντας το ήθος του», δηλώνει ο κ. Ρόκος.
• Κύριε Ρόκο, πρώην σύντροφοί σας, όπως η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Λαφαζάνης, ασκούν το τελευταίο διάστημα σκληρή κριτική στο ΜέΡΑ25. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν οδήγησαν σε κοινή κάθοδο των τριών κομμάτων στις επερχόμενες εθνικές εκλογές;
Δεν είναι ο στόχος μου να κατακρίνω όσους μας ασκούν κριτική. Εμείς είμαστε σταθεροί σαν βράχος, προχωρώντας σταθερά για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να βγει από την κρίση. Έχουμε διαφορετικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, όχι να κάνουμε εκπτώσεις σε ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα ίδια μας τα μέλη με πάρα πολύ κόπο, πίστη και αφοσίωση.
• Γιατί αποφασίσατε να συμπορευτείτε με το Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25;
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε, από τότε που ήταν υπουργός Οικονομικών, το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη με μία υφεσιακή πολιτική. Έχουμε δοκιμάσει εδώ και 10 χρόνια μία πολιτική, η οποία το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία, να φτωχοποιήσει το μέσο Έλληνα, να κλείσει 200 χιλιάδες επιχειρήσεις και να οδηγήσει πάνω από 500 χιλιάδες Έλληνες πολίτες στη μετανάστευση. Το ΜέΡΑ25 έχει ως πρόγραμμα το αυτονόητο, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ώστε να έρθει η υγιής επιχειρηματικότητα και να μειωθεί η ανεργία σε ένα κοινωνικό κράτος. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορούσε να διατηρήσει την θέση του στο υπουργείο Οικονομικών μετά το ηρωικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Αντ' αυτού παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, διατηρώντας το ήθος, το κύρος και την ειλικρίνειά του. Είναι ένας άνθρωπος του οποίου τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν δοκιμαστεί. Γι’ αυτό το λόγο βρίσκομαι μαζί του σήμερα.
• Με ποια κόμματα θα συνεργαστεί το ΜέΡΑ25 αν καταφέρει να σπάσει το φράγμα του 3%; Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με μία κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη;
Το ΜέΡΑ25 δεν ζητάει την εμπιστοσύνη του λαού για να πάει να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα. Το ΜέΡΑ25 έχει ένα σαφές πρόγραμμα από το οποίο δεν αποπροσανατολίζεται. Γι’ αυτό το λόγο, δε θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με καμία κυβέρνηση, η οποία προτίθεται να εφαρμόσει μνημονιακή πολιτική. Από εκεί και πέρα, δεδομένου ότι το μέλημά μας είναι το κοινό καλό και η έξοδος από την κρίση, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι σε περίπτωση που ερχόταν ένα νομοσχέδιο με φιλολαϊκό ή αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας, τότε αυτό το νομοσχέδιο -ασχέτως ποια θα ήταν κυβέρνηση- εμείς θα το στηρίζαμε.
• Ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι έχει μείνει έκπληκτος από το «συστημικό πουσάρισμα» που γίνεται στον κ. Βαρουφάκη. Τι απαντάτε;
Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι έως τις ευρωεκλογές ο κόσμος, παρόλο που ήθελε να μάθει για το Βαρουφάκη, δεν γνώριζε καν για την ύπαρξη του κόμματός μας. Έμαθε γι’ αυτό από την προσωπική επαφή μας μαζί του· εγώ ο ίδιος μαζί με την ομάδα της Θεσσαλονίκης μοιράζαμε φυλλάδια σε όλη την πόλη, από μαγαζί σε μαγαζί και από σπίτι σε σπίτι. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν στήριξαν καθόλου αυτή την προσπάθεια. Ο κόσμος δεν ήξερε καν ότι υπάρχει το ΜέΡΑ25. Από κει και πέρα, το αποτέλεσμά μας στις ευρωεκλογές είναι αυτό το οποίο έστρεψε την κοινή γνώμη όχι απλά στο να συμπαθήσει το ΜέΡΑ25, αλλά και να διαβάσει ποιο είναι το πρόγραμμά μας για την έξοδο από την κρίση. Εφόσον πήραμε αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό ως νεοσύστατο κόμμα, είναι πλέον λογικό τα ΜΜΕ να επιθυμούν να βγάλουν προς τα έξω τι είναι το ΜέΡΑ25, τι πρεσβεύει και πώς λειτουργεί.
• Ποιοι είναι βασικοί άξονες του προγράμματος του ΜέΡΑ25;
Οι βασικοί άξονες για την έξοδο από την κρίση είναι: η αναδιάρθρωση του χρέους, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η δημιουργία δημόσιας εταιρείας αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών, η γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα, και ο σεβασμός στη μισθωτή εργασία (κατάργηση απασχόλησης μισθωτών με μπλοκάκια) και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα. Το ΜέΡΑ25 προτείνει, πέραν της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση της προπληρωμής φόρων, «ταβάνι» για το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων το 50% των κερδών τους. Επιπλέον, για τις νεότευκτες μικρές επιχειρήσεις (start-ups) φορολογική και ασφαλιστική ασυλία για πέντε χρόνια.
• Τι θα λέγατε στους νέους, που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, για να επιστρέψουν στην Ελλάδα;
Κατ’ αρχάς, θα τους έλεγα πως τους καταλαβαίνω. Η χώρα μας έχει σκοτώσει τα όνειρά μας. Κι εγώ νέος είμαι· είμαι 30 χρονών. Όταν το 2006 μπήκα στο πανεπιστήμιο, είχα εντελώς διαφορετικά όνειρα -κι εγώ και οι συμφοιτητές μου. Η κακοδιαχείριση των προηγούμενων ετών είναι αυτή η οποία μας έδωσε, μόλις αποφοιτήσαμε από το πανεπιστήμιο, μία εντελώς διαφορετική ζωή από αυτή που προσδοκούσαμε. Σίγουρα, λοιπόν, δεν φταίει η δική μας η γενιά. Η δική μας γενιά είναι αυτή η οποία σηκώνει στις πλάτες της όλα τα λάθη του παρελθόντος. Δεν θα μπορούσα να τους πω ψέματα ούτε να είμαι λαϊκιστής. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσα να πω σε αυτούς τους ανθρώπους ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει δυνατότητα να βρουν μία καλύτερη θέση εργασίας στη χώρα μας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο κάποιος θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα, είναι το συναίσθημα. Όταν έχουμε φτάσει στο σημείο οι κατώτατοι μισθοί να κυμαίνονται στα 350-400 ευρώ, πώς μπορούμε να ζητήσουμε από έναν άνθρωπο να παραμείνει σε αυτή τη χώρα ή, ακόμα πιο δύσκολο, να γυρίσει από το εξωτερικό.
• Γιατί να εμπιστευτούν το Βασίλη Ρόκο οι πολίτες της Α΄ Θεσσαλονίκης; Και με ποια θέματα σκοπεύετε να ασχοληθείτε εάν εκλεγείτε;
Έχω πει αρκετές φορές ότι ένας άνθρωπος για να μπορέσει να ασχοληθεί με την πολιτική πρέπει πρώτα να αποδείξει πως έχει κοινωνική δράση πέραν της πολιτικής. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια είμαι εθελοντής θεραπευτικής ιππασίας για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, περισυλλέγω αδέσποτα ζωάκια, τα οποία φροντίζω με δικά μου έξοδα και με δικό μου κόπο. Για να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί με την πολιτική, οφείλει πρωτίστως να μάθει να είναι άνθρωπος. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, το 2010, ανέλαβα την οικογενειακή μας επιχείρηση (βιοτεχνία παραγωγής τεχνητών πετρωμάτων και πυρότουβλων) μαζί με τον αδερφό μου. Οι οικονομικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες καθώς η επιχείρησή μας δούλευε μόνο με την ελληνική αγορά και η κρίση μας είχε αποδομήσει πλήρως. Με στρατηγικό σχεδιασμό, συνέπεια, εργατικότητα, υπομονή και επιμονή φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε πλέον εξαγωγές σε πάνω από 45 χώρες. Εφόσον κατάφερα να έχω απτά αποτελέσματα στη δική μας επιχείρηση, γιατί να μην προσπαθήσω να συνεισφέρω στο στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπλασης της χώρας μας; Οι σπουδές μου στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, οι μεταπτυχιακές μου σπουδές (International Management) και η επαγγελματική μου εμπειρία μού πρόσφεραν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορώ να δίνω γρήγορες και αποτελεσματικές απαντήσεις για την ανασύσταση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας και, κατά συνέπεια, για την ανόρθωση της οικονομίας. Ασκώντας το επάγγελμά μου, έμαθα τις δυσκολίες της αγοράς· ξέρω πόσο βασανιστικό είναι να επιβιώνεις με τεχνητή αναπνοή ως επιχειρηματίας. Έμαθα ακόμα ότι για να μιλήσεις πρέπει πρώτα από όλα να ακούσεις. Αυτό κάνω και στην πολιτική. Βγαίνω, συζητάω με τον κόσμο, ακούω και καταγράφω τις απόψεις του. Έχω αρχίσει να σχηματίζω μία ατζέντα, στα πρότυπα των προτάσεων του ΜέΡΑ25, για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης η οποία θα μπορούσε να είναι το διαμάντι των Βαλκανίων και το σύμβολο της καινοτομίας στην Ευρώπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας